Inferno (#4 Langdon)
od
Dan Brown
No, ta knjiga postavi običajno formulo rahlo na glavo, vendar ob tem izrabi standardno karto – amnezijo. Ali je že kdo sit literarnih ali filmski oseb, ki izgubijo spomin? Jaz sem, ker je to le stežka mogoče prepričljivo upravičiti. Mi je bilo pa zabavno brati o epidemijah in podobno, ko sem bila sama v primežu gripe. Malce paralel nikoli ne škodi.
Brown se za amnezijo glavnega junaka odloči, da v štorijo vpelje več napetosti, kar mu tudi dobro uspeva, le zadnjih 100 strani se zadeva sfriži. Enostavno zapleti, preobrati in razkritja ne zmorejo držati tempa in podrejo hišico iz kart. Škoda.
Knjiga je vseeno zanimiva, še posebej ko se tesneje drži Dantejevega Pekla, in renesančne umetnosti. Firence same bodo verjetno doživele vznik vodenih tur po korakih te knjige, saj se le-ta sprehodi po najbolj turistično obleganih delih tega mesta. Ne vem, kaj si bo pisatelj izmislil za naslednjo knjigo, vendar bo moral pošteno pljuniti v roke. Konec te knjige je pošteno spremenil svet v katerem živi njegov glavni junak in alter-ego.
Ocena:
Izziv: mesečni
The 100-Year-Old Man Who Climbed Out of the Window and Disappeared
od
Jonas Jonasson, translator Rod Bradbury
Ob tej knjigi sem se neverjetno zabavala. Že sam Allan Karlsson, stoletnik, ki v copatih pobegne iz doma za ostarele, je zabavna karikatura, da o njegovih prigodah od mladosti naprej sploh ne govorimo.

Tekom življenja sreča vse glavne politične igralce v hladni vojni, nevede pomaga izdelati atomsko bombo, etc. Na nek način je njegovo popotovanje komentar preteklega stoletja in vseh ideoloških bojev, ki so se odvijali takrat s smrtno resnostjo. Allanov pogled jih spremeni v parodijo. Ob knjigi boste uživali, če vam ni težko preklopiti mišljenja in se zabavati ob rahlo črnem humorju.
Švedi so posneli tudi filmsko verzijo knjige, ki pa je še nisem videla, zato ne vem ali bi jo priporočila. Knjiga me je pa prav lepo zabavala.
Ocena:
Izziv: mesečni za 2 dod. točki
Ruby Red (#The Ruby Red Trilogy)
od
Kerstin Gier, translator Anthea Bell
Wow. To je moja nova najljubša serija. Ima potovanje v času – eden izmed mojih najljubših motivov/elementov v literaturi, zato ni čudno, da sem jo pograbila z obema rokama. Tudi osebe so kul, da o skrivnostih in bratovščinah sploh ne začenjam. Skratka – pisano na kožo, pa še pisateljica se dobro znajde in nam ponuja drobne namige. Res me hudo muči kaj se bo zgodilo v naslednji knjigi, kakšno vlogo bo odigrala Gwyneth, kaj skriva Count St. Germain, ter kaj se plete v glavi Gideonu.
Ocena:
Izziv: mesečni za 3 dod. točke (I)
Salem's Lot
od
Stephen King
Vampires as they should be. To je povzetek knjige v enem stavku. Res – srhljivo, napeto, napram nadnaravnim in zlim silam presenetljivo realistično. King pač ne more zgrešiti in me vedno potegne v zgodbo ter pri tem pošteno pretrese mojo psiho. Res, ko te je naenkrat strah brat naprej zato ker je zunaj že tema, potem veš, da je pisatelj zadel v nulo.
Priporočam za branje ob Halloween-u.
Ocena:
Izziv: mesečni za 3 dod. točke (II)
―――――――――――――――――――――――――――――KNJIGE ZA CELOLETNI IZZIV―――――――――――――――――――――――――――――
1. Robert A. Henlein – Stranger in a Strange Land (
Goodreads)
2. Jim Butcher – Death Mask (#5 Dresden Files) (
Goodreads)