Avtor: Alexandra Bracken
Ocena:

Naloga: knjiga, ki jo že imaš doma
Link: https://www.goodreads.com/book/show/105 ... minds?ac=1
Še ena znanstveno fantastična zbirka - ugotavljam, da so te moje najljubše

V Ameriki se je na otroke od 8 do 14 leta razširila bolezen IAAN in ubila 98% otrok. Preostali so le tisti, ki imajo posebne sposobnosti in te so odrasli zaprli v tabore po celi Ameriki, zgrajene posebno za njih, staršem otrok pa so rekli, da bodo tam ozdraveli.
Po temu, kar je Ruby ponesreči naredila svojim staršem je bila zaprta v enega hujših taborov, imenovanega Thurmond. Otroci so razvrščeni po barvah - Zeleni imajo najmanj škodljive in šibke lastnosti, modri malce močnejše, rumeni še močnejše, rdeči precej škodljive in oranžni najbolj. Rdeči in oranžni otroci so bili po par letih pobiti in Ruby, oranžna, je ostala živa, samo zato, ker ji je uspelo pretentati zaposlene, da je zelena.
Ko ji s pomočjo uspe pobegniti iz tabora, se ponesreči znajde v avtu treh drugih otrok, ki potujejo s ciljem, da najdejo kraj, ki naj bi bil raj za otroke, kot so oni.
Naj najprej povem, da knjiga ni bila, kar sem pričakovala. Po opisu sem predvidevala, da se bo večino zgodbe dogajalo v kakšnem podzemnem taboru, kakor recimo pri Unravel Me, ali pa pri The Host, medtem ko so Ruby, Zu, Chubs in Liam večino časa preživeli na potovanju in v tabor prispeli šele proti koncu in bili tam le kakšen mesec.
Ruby je bila malce zmedena in neodločna, saj po šestih letih v Thurmondu ni vedela, kaj bi zdaj, ko je prosta. Domov ni mogla in ostal ji ni nihče razen babice, ki je pa morda že umrla, a vseeno ni bila šibka in jokava, česar ne prenesem pri glavnem karakterju.
Romanca med njo in Liamom se je lepo postopoma razvijala. Med njima ni bilo nobenih velikih dogodkov, a je bilo jasno, da se imata rada.
And i think i love Liam

Na koncu mora Ruby sprejeti težko odločitev - ostati z Liamom (sebična rešitev, a taka, ki ustreza obem) ali ga pustiti, da živi svoje življenje in gre nazaj domov, kar si je želel že od vsega začetka?