Bralni izziv 2015 – niksipiksi

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 154
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 17 nov 2015, 12:26

11) Knjiga, ki jo že imaš doma

Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

avtor: Becky Albertalli
Šestnajstletni Simon je gej. Vendar tega ni razkril še nikomur, razen svojemu skrivnostnemu dopisovalcu, za katerega ve le to, da se v mailih podpisuje z imenom Blue ter obiskuje isto srednjo šolo kot Simon. Nekega dne pa je Simon nepreviden, na šolskem računalniku se pozabi odjaviti in dostop do vseh njunih mailov dobi Martin. Martin izkoristi to priložnost ter Simona začne izsiljevati, da bo razkril celotno zgodbo, če mu ne bo pomagal osvojiti Simonove dobre prijateljice Abby. Stvari seveda ne grejo po načrtih ter se zapletejo, mestem pa Simonovo dopisovanje z Bluem postaja čedalje bolj intenzivno ter tudi intimno.

Ahhh, krasna je bila tale knjiga! :) Simpatična, na trenutke malo pocukrana, ampak nič hudega. Simon je najbolj simpatičen lik, kar bi si ga lahko zamislila. Ima krasne prijatelje in družino, ki ga podpirajo ne glede na vse.
Knjiga poleg teme odkrivanja lastne spolne identitete prikaže tudi druge teme, s katerimi se ubadajo najstniki. Simon si želi pripadati oziroma odkriti, kdo sploh je, s čimer smo imeli vsi borbe (vsaj zdi se mi, da je tako). Zanimivo mi je bilo brati o njegovem odnosu do družine, ki je zelo razumevajoča in v kateri se vsi odlično razumejo, ampak Simonu se zdi, da ga na trenutke prav dušijo. Ker sem se tudi jaz v teh letih tako počutila, zdaj pa vidim, da stvari sploh niso bile tako hude, kot sem si takrat mislila :D
Zdi se mi, da je taka klasična knjiga o najstnikih, vendar pa je avtorici uspelo, da ni klišejska.
https://www.goodreads.com/book/show/195 ... ens-agenda

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 154
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 27 nov 2015, 12:48

7) Vijolična platnica

In v gorah odzvanja

avtor: Khaled Hosseini
Dolgo časa sem čakala na to knjigo, ker je bila v knjižnici vedno zasedena. Moja pričakovanja so bila velika, kajti Hosseini me je navdušil z obema prejšnjima knjigama. Kljub vsemu pa ta knjiga ni dosegla mojih pričakovanj, kar pa sploh ne pomeni, da ob branju nisem uživala, ali da mi knjiga ni bila všeč.

Zgodbo je težko opisati, zaradi njene kompleksnosti ter množice oseb, ki se v njej pojavijo. Vsak od likov odigra pomembno vlogo, vsi so med seboj na nek način povezani. Rdeča nit knjige pa sta brat in sestra, Abdulah in Pari. Živita v majhni afganistanski vasici, žal pa ju težko življenje loči. In pri njuni ločitvi so vpletene še druge osebe, ki v knjigi tvorijo celoto. Zgodba se odvija v različnih časovnih obdobjih, od leta 1949, pa vse do leta 2010. Različni liki pripovedujejo svoje zgodbe v času, o svojem življenju ter o vlogi, ki so jo odigrali v življenju Pari ali Abdulaha. Knjiga prikaže Afganistan in razmere v tej deželi, različne sloje ljudi ter kako so se spopadali z življenjem.

Četudi Hosseini tokrat ni izpolnil mojih pričakovanj, je še zmeraj pisec, ki bralcu stre srce. Njegove zgodbe so vedno tako žalostne, opisi ljudi, s katerimi se je tragično poigrala usoda pa zelo pristni. Pri tej knjigi mi je bilo predvsem všeč, kako pokaže različna časovna obdobja Afganistana, od njegovega vrhunca, pa vse do vojn, ki je uničila toliko življenj. Ne opisuje le enega sloja prebivalstva, temveč bralec dobi vpogled v zgodbe najrevnejših, kakor tudi v zgodbe bogatih ter tistih, ki v družbi zasedajo pomembne položaje.

Zagotovo bi knjigo priporočala v branje tistim, ki so se že srečali s Hosseinom. Če pa kdo še ni prebral nobene njegove knjige, za začetek bolj priporočam prejšnji dve, Tek za zmajem ali Tisoč veličastnih sonc.
https://www.goodreads.com/book/show/179 ... h-odzvanja

Uporabnikov avatar
niksipiksi
Human
Prispevkov: 154
Pridružen/a: 30 apr 2012, 10:59
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 – niksipiksi

PrispevekNapisal/-a niksipiksi » 18 dec 2015, 13:14

21) Dogajanje v gorah ali na snegu

Let it Snow

avtor(ji): John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle
Knjiga je zbirka treh zgodb priljubljenih YA pisateljev.
Na božični večer začne divjati snežna nevihta, kakšne ne pomnijo. Jubilee pa mora vseeno na pot, saj je z vlakom namenjena k starim staršem, ker božiča ne more preživeti doma. Na vlaku sreča trop navijačic, zadeve pa se še poslabšajo, ko vlak zaradi snega ne more nadaljevat poti. Jubilee se zaradi tečnih navijačic odloči, da bo odšla z vlaka v bližnji Waffle House. Tam sreča Stuarta, ki ji ponudi pomoč.
Druga zgodba govori o Tobinu in njegovih dveh prijateljih. Božični večer so mislili preživeti mirno, nato pa prejmejo telefonski klic, da je v Waffle House prispel trop navijačic in da morajo priti tja. Seveda stvari ne grejo tako gladko, saj so razmere zunaj zaradi snega kaotične.
Zadnja pa je zgodba o Addie, ki je pred kratkim končala s fantom. To obžaluje in zato božiča ne želi preživeti nikjer drugje, kakor objokana v svoji sobi. Kljub temu pa mora za božič delati.
Zgodbe se že vmes naključno povezujejo, ob koncu knjige pa se povežejo v celoto.

Ne vem, zakaj sem toliko časa odlašala z branjem te knjige. Doma jo imam že več kot dve leti. Ampak zaradi božične tematike se mi ni zdelo primerno, da jo berem sredi poletja, haha :mrgreen:

Vse tri zgodbe so zelo simpatične, s smešnimi dialogi in "norimi/hecnimi" dogodivščinami, ki se dogajajo junakom. Moram priznati, da me je najbolj navdušila prva zgodba, ki jo je napisala Maureen Johnson. Zanimivo pa mi je bilo, da sem imela velika pričakovanja glede Greenove zgodbe, pa se mi je ta na koncu zdela najslabša. No, sploh ni bila slaba (posamično bi jo ocenila s tremi zvezdicami), ampak zdelo se mi je, kot da je pretiraval pri pisanju in zato nekatere stvari ne izpadejo najbolj verjetne. So pa vse tri zgdodbe zelo luštne in malce pocukrane - ravno prav za pred prazniki, hehe :D
https://www.goodreads.com/book/show/160 ... et-it-snow


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Google [Bot] in 1 gost

cron