Bralni izziv 2015- Ancika

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 01 maj 2015, 16:02

James Patterson & Liza Marklund: The Postcard Killers

Slika

Ocena:
Naloga: Kriminalka ali grozljivka (2 točki)

Ena izmed knjig, ki jo prebereš v hipu. Klasični primer sodobnih kriminalk. Veliko je akcije, preobratov ter podobnih scen, vendar so liki precej površinski, kakor tudi sama zgodba. Z liki ali zgodbo nisem začutila nobene povezave in me ni zanimalo, kaj se z njimi zgodi.
Knjige napisane na tak način, mi gredo hitro iz glave. Čez par mesecev se najverjetneje ne bom niti spominjala, da sem jo prebrala oziroma, kaj sem prebrala.

Zgodba se odvija na Švedskem. Kar mi ni bilo všeč je tudi to, da avtorja prikazujeta nesposobnost evropske policije in seveda mora priskočiti na pomoč ameriški policaj. Seveda je ta američan dober, švedi pa so brezupni ter ne pretirano prijazni. In seveda američan dobi punco in je hkrati ranjen, z žalostno zgodovino za seboj. In klišejsko je američan tisti, kiujame na koncu zlobneže in postane heroj.

Priporočam tistim, ki si želijo nezahtevnega branja in iščejo "page turner" za preganjanje dolgčasa. V nasprotnem primeru, knjiga ni nek višek ne slogovno in še manj vsebinsko. :ninja:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 12 maj 2015, 14:18

Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Slika

Ocena:
Naloga: Izšla leta 2015 (3 točke)

Sooooo cute !!! :022:

Simon je gej. Po elektronski pošti si dopisuje z neznanim fantom, ki naj bi obiskoval njegovo srednjo šolo, vendar se mu še sanja ne, kdo bi ta fant lahko bil. Oba nista pripravljena razkriti lastne spolne usmerjenosti svetu, zato si dopisujeta pod psevdonimom. Nekega dne se Simon pozabi odjaviti iz šolskega računalnika in elektronsko pošto odkrije eden izmed sošolcev...

Simon mi je bil izjemno všeč in prav tako njegovi prijatelji, družina in skrivnostni "Blue". Knjige nisem mogla odložiti, saj sem konstantno hrepenela po tem, da bi izvedela njegovo pravo identiteto. Nisem bila razočarana tudi po odkritju.. še naprej sem z užitkom prebirala vsako stran. <3

Čeprav se zgodba odvija okoli skrivnosti in želimo izvedeti kdo je neznani fant, so v knjigi predstavljene tudi številne druge tematike. Iskanje lastne identitete, seksualnost, družina, prijateljstvo..

Res prijetno branje, priporočam ! :thumbup:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 20 maj 2015, 13:38

Joss Stirling: Finding Sky (Sorodni duši)

Slika

Ocena:
Naloga: Vijolična platnica (3 točke)

Že nekaj časa imam tole knjigo doma in želela sem jo prebrati za izziv "Fantazija". Med branjem pa sem videla, da je platnica nekakšne lila barve in sem knjigo uvrstila v izziv "Vijolična platnica", ker že cel mesec iščem knjigo z vijolično platnico, ki bi me pritegnila.

V bistvu je tale knjiga zame 3.5 zvezdic.

Ja, Zed je bil simpatičen, šarmanten. Vedno sem zadovoljna, ko knjiga vsebuje fantazijske elemente, super moči ipd. Všeč mi je bilo, da ni tipičnega ljubezenskega trikotnika, kot v večini mladinskih knjig te vrste ter sama zgodba, ki je bila precej zanimiva.

Ampak.. Vidim samo jaz podobnosti s Twilight serijo? Twilight mi tako ali tako ni prav pri srcu.. mogoče ravno zato, ker so bile knjige in filmi nek svetovni fenomen. Spomnim se, ko sem šla v kino in so punce prihajale na ogled filma z umetnimi vampirskimi zobmi v ustih.. :thumbdown:

Videla sem preveč podobnosti.
Zed je zelo podoben Edwardu. Šarmanten, lep, vse punce na šoli bi želele biti z njim.. seveda ga nobena ne zanima, ampak se zagleda v novo, sramežljivo dijakinjo na šoli, s katero ima neko posebno vez. (???)
Nekaj časa jo tudi na skrito zasleduje, prikaže se pred njenim oknom sredi noči in je zelooooo zaščitniški do punce, ki jo je šele spoznal. Nekaj ga veže na njo in ji to razloži v gorah, na samotnem kraju (Edward Belli pa na jasi sredi gozda). Sky seveda odkrije, da je tudi sama posebna, ugrabljena je s strani "zlobnih" in rešena s strani Zeda. Večina nadnaravnih moči Zedove družine je podobna močem družine Cullen v Twilightu. Skoraj sem že mislila, da se bo Zed pričel svetlikati v soncu, ko je deskal na snegu v pričo Sky. :huhuhu:

Drugače mi je bila zgodba všeč, hitro branje in zanimivi liki.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 24 jun 2015, 16:22

Lauren Oliver: Delirium

Slika

Ocena:
Naloga: Več kot 400 strani (3 točke)

Zaradi drugih obveznosti, sem imela kar večjo pavzo od branja. Pred par dnevi sem čekirala moj bralni izziv in se odločila, da preberem knjigo, ki ima več kot 400 strani. Sem brskala po policah in se odločila, da dam možnost tej seriji, ki je dokaj popularna.

Koncept mi je bil zelo všeč. Zgodba, svet v katerem se odvija. Zdelo se mi je zelo domiselno in unikatno.
Lena mi ni bila najbolj pri srcu. Bolj sta mi bila všeč stranska lika, Alex in Hana.
Čeprav po navadi ne berem opisov knjig in raje se poglobim vanje, brez da bi karkoli vedela, se mi je zgodba na trenutke zdela zelo predvidljiva. Vedela sem, da se bo Lena zaljubila in vedela sem, da bo to tisti fant, ki ga je srečala na vrhu stolpa ob njenem prvotnem ocenjevanju.
Na trenutke se mi je zgodba precej vlekla, ampak zadnji del knjige... :jupi:

Konca nisem pričakovala. Še k sreči imam nadaljevanje doma, tako da lahko pomirim kmalu živčke nanašajočih se na tisti "cliff hanger" na koncu :016:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 22 jul 2015, 22:49

Lauren Oliver: Pandemonium

Slika

Ocena:
Naloga: Znanstvena fantastika (2 točki)

No, pa sem prebrala še drugi del trilogije (danes sem že na tretjem, saj mi ne bo dalo miru, dokler ne zvem konca).
Čeprav je bilo v prvem delu več novosti, preobratov in novih spoznanj, mi je drugi del serije nekoliko bolj pri srcu, saj avtorica še bolj podrobno opiše ta svet, zvemo veliko več in dobesedno sem požirala vsako stran, čeprav se v nekaterih delih knjige ni dogajalo nič posebnega. Bolje spoznamo like, avtorica nam predstavi tudi nekatere nove... in Julian mi je bil že od samega začetka všeč, kljub temu, da nisem vedela kam ga postaviti (na tisto dobro stran ali slabo ozdravljencev), sem čutila, da ga bom na koncu vzljubila. Sedaj imam dilemo ali semteam Alex ali team Julian. :oops:
Konec sem predvidela. Preprosto sem vedela, da se bo to zgodilo. Tiste, ki ste knjigo prebrale, veste o čem govorim. <3

Glede trilogij sem precej skeptična, saj me nemalokrat razočarajo. Prve knjige so vedno super in potem samo še pada, sploh pri zadnji knjigi, sem skoraj vedno razočarana (npr. triologija Divergent (Razcepljeni) ali The hunger games (Igre lakote)). Ampak glede na to, da se mi je drugi del zdej naravnost super, imam velika pričakovanja glede zaključnega dela in resnično upam, da me ne bo razočaral. Zaenkrat, dokler ne preberem še zadnjega dela, toplo priporočam tole serijo. Ko zaključim z branjem celotne serije pa.. upam, da občutki ostanejo enaki :019:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 07 avg 2015, 16:52

Lauren Oliver: Requiem

Slika

Ocena:
Naloga: Knjiga, ki jo že imaš doma (3 točke)

No, pa sem uspela prebrati tole serijo do konca :thumbup: .

Mislim, da je bil to lep zaključek seriji, čeprav sem na internetu opazila, da je bilo veliko razočaranja med bralci. Morda zato, ker ni nekega konkretnega zaključka zgodbi, ampak nam še vedno ostane par vprašanj...
Vendar mi je bilo prav to všeč. Ne želim še enega razočaranja (glede nakracanega konca) tipa Mockingjay (tretji del The hunger games). :eusa_naughty:
Všeč mi je bila dvojna perspektiva v knjigi. Eno poglavje je bilo Lenino doživljanje, naslednje Hanino itn.
V Haninih poglavjih spoznamo tudi pozitivno plat ozdravljenja, njena razmišljanja o preteklem ter sedanjem življenju. Redkokdaj so mi poglavja "stranskega" lika ravno toliko všeč, kakor poglavja osrednjega lika.

Zaenkrat sem le zadovoljna, da mi zadnji del v seriji ni pokvaril doživljanja prejšnjih. Zato pa velik LIKE Lauren Oliver :thumbup:

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 31 avg 2015, 08:10

Joanne Harris: Chocolat

Slika

Ocena:
Naloga: Dogajanje v Evropi (2 točki)

Recimo, da je bila knjiga zame bolj 3.5 zvezdic. Predvsem zato, ker se mi je precej vlekla, na trenutke me je dolgočasila. Na nobenega izmed likov se nisem pretirano navezala. Morda le na Guillaume-a in na njegovo ljubezen do lastnega psička.
Knjigi dajem nekoliko povprečno oceno le zato, ker me ni pritegnila.

Drugače je knjiga zelo dobro napisana, z živahnim pridihom. Ob prebiranju opisa oseb, prostorov, krajev, je nekaj magičnega, čarobnega. In da se ne govorim o opisovanju čokoladnih bombonov!! Človek bi najraje odšel do kuhinje in poiskal zalogo čokolade :zvizgac: .

Morda si je katera na forumu ogledala film, kakor sem si ga sama.. in ja, nekaj razlik je. Rouxa iz knjige si je težko predstavljati z Deppovim obrazom. Tudi odnosi v knjigi so nekoliko drugačni, kakor v samem filmu. Konec je drugačen. Glavni "zlobni" lik ni župan, kakor v filmu, temveč župnik. Tako da če knjige niste prebrale, ampak ste se lotile samo filma, vam priporočam branje. Čeprav knjiga ni bila po mojem okusu, sem prepričana, da bi marsikatero bralko pritegnila.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 03 sep 2015, 18:45

Sabine Dardenne: I Choose to Live

Slika

Ocena:
Naloga: Resnična zgodba (3 točke)

Knjige nikakor ne morem oceniti.. Niti ne želim oceniti knjige na podlagi tega ali mi je bila ali ni bila všeč.
Take knjige preprosto ne morem.
5 zvezdic dajem Sabine Dardenne. Za pogum, za vztrajnost, za moč, ki je veliko dvanajstletnih deklic ni sposobno izraziti. Za moč, ki jo ima sedaj že odrasla Sabine. Za njeno upanje, ki je bilo kljub grozovitemu duševnemu, telesnemu in spolnemu nasilju, vedno prisotno. 5 zvezdic ji dajem za voljo do življenja tudi po zastrašujoči izkušnji. Za voljo do ljubezni, za voljo po pravici ne le zase, ampak za vse žrtve tega belgijskega psihopata.

Za Sabine ste morda že slišali. Jaz sem kar nekajkrat na kakšnem programu zasledila dokumentarce o "belgijski pošasti" ter o Sabine, ki je bila zaprta v kleti več kot 80 dni, stara šele 12 let.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 15 sep 2015, 10:05

Neil Gaiman: Stardust (Zvezdni prah)

Slika

Ocena:
Naloga: Tvoj priljubljen avtor (2 točki)

Neil Gaiman name vpliva vedno pomirjujoče. Nekaj je v njegovem stilu pisanja, da me spravi v tisto stanje, ko bi si naredila skodelico metinega čaja in se zavlekla pod rjuhe ter cel vikend prebirala njegovo knjigo. Vedno je nekaj magičnega, čeprav nenavadnega med njegovimi zapisi in tudi ta knjiga me ni razočarala.
Ne vem, če je ravno za vsakogar. V meni je knjiga vzbudila melanholičnost, po otroštvu, po magiji. Knjiga je neke vrste pravljica, tipa "Nekoč so živeli trije princi in ko je bil kralj na smrtni postelji ... ". Čeprav je knjiga napisana v stilu pravljice, je vsekakor priporočljiva za vse generacije. Vile, princi, čarovnice, magija. :024:

Knjigi dam 4 zvezdice zgolj zato, ker sem želela več. Želela sem več opisov tega magičnega sveta, daljšo knjigo. Res me je sprostila in vrnila za 20 let nazaj.. in zato obožujem Neil Gaimana.

Uporabnikov avatar
Ancika
Elf
Prispevkov: 94
Pridružen/a: 29 okt 2014, 17:02

Re: Bralni izziv 2015- Ancika

PrispevekNapisal/-a Ancika » 28 okt 2015, 12:58

Natsuo Kirino: Out (Rez)

Slika

Ocena:
Naloga: Dogajanje v kraju, ki si ga želiš obiskati (2 točki)

No, moja želja je od vedno bila obiskati Japonsko. Ko sem se odločala katero knjigo bom prebrala za nalogo, sem naletela na tole knjigo. Tisti tipični kriminalni romani, kjer ni nikakršne nadgradnje likov, samo neka zgodba, ki ti tako ali tako gre iz glave v roku enega tedna, me ne povlečejo preveč. Videla sem japonsko kriminalko in se odločila, da poskusim.

Nisem bila razočarana. Gradnja likov v knjigi je izjemna. Spoznamo vsak delček življenja štirih žensk, sodelavk v nočni izmeni tovarne, prijateljice, zaupnice, ki skupaj zagrešijo neodpustljivo dejanje. Opisani so vsi občutki, stiske, skrbi, do katerih jih samo dejanje privede. Zgodba ni napeta, kakor v tipičnih kriminalkah. Odvija se s počasnejšim tempom, vendar je neverjetno dodelana. Vsak lik ima svojo funkcijo, tudi tisti stranski. Čeprav v knjigi ni bilo tolikšne količine krvi, zločinov in podobnih stvari, ki so tipični za kriminalni roman, se mi je tistih nekaj grobih prizorov knjige, toliko bolj vtisnilo v spomin.
Knjigo sem prebrala že kak mesec nazaj in še vedno se spomnim vsakega imena in skoraj vsakega detajla, kar pove ogromno.
Zato knjigo priporočam vsem, ki bi si želele malce drugačen, atipičen kriminalni roman. :thumbup:


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Bing [Bot] in 1 gost

cron