Bralni izziv 2015 - Marinka

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

MAGIC STUDY

PrispevekNapisal/-a Marinka » 20 feb 2015, 14:19

DRUGI DEL POLJUBNE SERIJE
Naslov: Magic Study
Serija: Study #2
Avtor: Maria V. Snyder
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/46202.Magic_Study
Prebrano: 20.2.2015

Opis:
Knjiga Magic Study spada v serijo Study, ki primarno obsega tri knjige, z dodatkom kratkih zgodb. Ker sem pred kratkim končala prvi del (Poison Study) sem se odločila, da preberem še drugega.

Moram reči, da me je kot po navadi prva knjiga dosti bolj pritegnila v primerjavi z drugo. Nekako sem se ob branju dolgočasila in mučila. Začetek knjige je bil zanimiv in dobro spisan. Kaj se je pa dogajalo na ostalih straneh, oz. kaj je šlo narobe pri tvorjenju celotne zgodbe pa mi ni ravno jasno. Ni mi bilo všeč, da se je zgodilo toliko stvari v tako kratkem času. Dogodki, ki so bilo sicer povezani med seboj (ne vsi, ampak večina) so bili nekoliko pretirani in preveč predvidljivi. Zdelo se mi je, kot da berem znova in znova o podobnem dogodku, ki se konča na isti način kot prvi.

Knjiga se mi ni zdela tako berljiva kot prva, tudi sama vsebina se mi je zdela slabša kot v prvem delu. Karakterji, ki se pojavijo v prvi knjigi so se mi zdeli tudi boljši in zanimivejši od teh, ki smo ji spoznali v drugem delu. Nisem prepričana, če bom prebrala še tretjo knjigo, ali bom kar zaključila z drugim delom.

Menim, da je to ena izmed serij, ki ima v začetku ogromen potencial, ki ga pa avtorica na žalost ne zna izkoristiti v drugih delih.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

NEVER NEVER

PrispevekNapisal/-a Marinka » 24 feb 2015, 10:05

IZŠLA LETA 2015
Naslov: Never Never
Serija: Never Never #2
Avtorici: Colleen Hoover, Tarryn Fisher
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/243 ... ever-never
Prebrano: 24.2.2015

Opis:
Knjigo Never Never sta skupaj napisali dve avtorici - Colleen Hoover in Tarryn Fisher. Knjiga je napisana iz dveh različnih pogledov (Charlie in Silas). Nekje sem zasledila, da je vsaka avtorica pisala v eni osebi (Colleen kot Silas, Tarry kot Charlie) - tako, da je zgodba pravzaprav "skombinirana" skupaj.

Knjiga se začne s Charlie, ki se prebudi v učilnici *in se dejansko ne spomni kdo pravzaprav je*. Ko se pouk zaključi (imajo malico) se usede zraven Silasa, za katerega predvideva, da je *njen fant.* Najbolj me je presenetilo ko sem izvedela, *da se tudi Silas ne spomni popolnoma ničesar.* Iz tega razloga se tudi odločita, da bosta raziskala kaj se pravzaprav dogaja z *njima.* Ta začetni del knjige je napisan res misterijozno in nekoliko temačno, knjiga te prav potegne vase, ker si želiš razrešiti skrivnost. Sama sem jo res dobesedno požirala in z veseljem brala..

Vse dokler se knjiga ni sprevrgla v *romantično zgodbo, saj se Silas odloči, da bo osvojil Charlie nazaj.* Od tega trenutka je knjiga šla še samo navzdol in v bistvu ni dosegla nekakšnega vrhunca, zapleta, razpleta.. Postala je prav dolgočasna, saj vse kaj se je dogajalo je bilo *prerekanje med Silasom in Charlie. Charlie je lačna. Silas si jo močno želi nazaj. Charlie ga odriva.* :roll:

Zaradi tega sem nekako izgubila interes ob branju, saj knjiga v bistvu zgubi ves čar, ki ga je obetala na začetku.

Moti me tudi, da na koncu *ni razkrita nobena skrivnost; prav tako ni nič pojasnjeno.*
Nazadnje uredil/a Marinka dne 15 mar 2015, 09:16, skupaj urejeno 1 krat.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

ŠTOPARSKI VODNIK PO GALAKSIJI

PrispevekNapisal/-a Marinka » 28 feb 2015, 18:33

AVTOR, MLAJŠI OD 30 LET
Naslov: Štoparski vodnik po galaksiji
Serija: Štoparski vodnik po galaksiji #1
Avtor in prevajalec: Douglas Adams, Alojz Kodre
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/176 ... -galaksiji
Prebrano: 28.2.2015

Opis:
Štoparski vodnik po galaksiji je najbolj znano delo satiričnega Angleškega pisatelja Douglasa Adamsa. Serija, ki je napisana kot trilogija, je sestavljena skupno iz petih knjig, ki jih je napisal D.Adams in šeste knjige, ki je nastala pod peresom Eoin Colferja.

Ob branju knjige sem se zelo zabavala, saj je napisana na izredno komičen način, čeprav sama tema (uničenje planeta Zemlje) ni ravno smešna. Arthur Dent je v bistvu zadnji preživeli Zemljan, ki se s Fordom Perfectom (nezemljan pod krinko) odpravi na pustolovščino po različnih galaksijah. Adams je ustvaril zanimiv par, ki s svojimi dialogi popestri marsikatero dogodivščino, seveda na zelo smešen način. Med karakterji se mi je zdel tudi zanimiv robot Marvin, ki je depresiven in zaradi tega deluje kar nekoliko človeško. Njegova depresivnost pa ima vpliv tudi na protagoniste okoli njega, saj jih venomer spravlja ob živce (mi je kar malo podoben :P). Zanimiv se mi je zdel obrat v katerem zvemo zakaj in kdo je Zemljo sploh uničil. Adams je na takšen način prikazal nekakšno misel nad tem, kako zanemarjamo "najmanjše stvarce" na Zemlji in jih podcenjujemo, ter nad njimi ustvarjamo raznorazne poskuse.

Pa da še povem kratko zgodbo, ki se mi je zgodila ob branju knjige... v sredo sem gledala Ligo Prvakov (Arsenal : Monaco) zraven sem pa brala omenjeno knjigo (multitasking :P).. v trenutku ko je Arsenal prejel gol, sem prišla do dela v knjigi kjer se Ford pogovarja s točajem o današnji tekmi in mu pove, da je ne bo gledal. Točaj v tem trenutku vpraša Forda,: "Nobene možnosti za Arsenal?".. Ford mu odvrne: "prej konec sveta kot bo zmagal Arsenal." :zvizgac: (Arsenal je dejansko izgubil to tekmo.. Coincidence? I think not.)

To je prva knjiga po dolgem času, ki sem si jo kupila v slovenščini. Definitivno pa se bom lotila branja še preostalih knjig v slovenščini, saj se mi zdi, da je prevod napisan zelo dobro in je lepo berljiva. Tudi humor je razumljiv v tem jeziku. Moram pa še pohvaliti naslovnice v tej seriji, saj so mi zelo všeč in si bom verjetno nabavila še preostale knjige, da z njimi polepšam svojo knjižno zbirko.
Nazadnje uredil/a Marinka dne 15 mar 2015, 09:17, skupaj urejeno 1 krat.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

EVERY DAY

PrispevekNapisal/-a Marinka » 04 mar 2015, 09:42

OD NEKDAJ SI JO ŽELIŠ PREBRATI
Naslov: Every Day
Serija: Every Day #1
Avtor: David Levithan
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/23168621-every-day
Prebrano: 3.3.2015

Opis:
To knjigo sem imela na svoji "to-read" listi kar nekaj let. Vsake toliko sem znova prebrala opis v zanimanju, da bi jo prebrala, pa sem potem zmeraj vzela v roke kakšno drugo knjigo, ali pa preprosto nisem imela časa. Bralni izziv je bil tisti, ki me je spodbudil, da jo končno preberem.

Moram povedati, da me je v knjigi že zmotil začetek. Postavljeni smo dejansko v zaplet same zgodbe, o preteklosti in dosedanjem življenju osebe A, pa ne zvemo prav nič. Saj je res, da skozi knjigo pojasni to skozi pogovor, vendar se mi zdi, da bi avotr knjige na takšen način nekoliko stopnjeval napetost, saj je zanimivost zgodbe skozi odplet padala. Dogodki so se tudi preveč krat ponavljali. Dejansko bereš zgodbo različnih oseb, *ki podoživljajo isti dan..* skozi in skozi in skozi.

Drugi dejavnik, ki me je zmotil je bil ta, da se je že v začetku *začela razvijati ljubezenska zgodba. Ni mi jasno, kako se lahko po enem dnevu v osebo zaljubiš tako močno, da si ji pripravljen zaupati vse svoje skrivnosti, ter da vsak dan dobesedno obsedeno razmišlja o njej.. Njegova obsedenost in iskanje Rhiannon se mi je zdela že na meji s stalkanjem.*

Zadnje razočaranje je pa seveda sledilo na koncu. Pričakovala sem seveda, da se bodo stvari pojasnile. Nervira me, da knjiga nima nadaljevanja, kvečjemu ima zgodbo še iz drugega POV.

Nekako sem oklevala kakšno oceno dat tej knjigi, ampak se mi zdi da je bila kljub temu zanimiva in je imela zanimiv koncept. Tudi osebe in dialogi so bili dodelani.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

A STORM OF SWORDS

PrispevekNapisal/-a Marinka » 23 mar 2015, 18:51

TVOJ PRILJUBLJEN AVTOR
Naslov: A Storm of Swords
Serija: A Song of Ice and Fire #3
Avtor: George R.R. Martin
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/701 ... -of-swords
Prebrano: 22.3.2015

Opis:
Priznam, da me GRRM od začetka ni pritegnil preveč, saj nisem želela podvreči hordi ovc, ki so občudovale to serijo. Po večih poskusih branja, sem prvo knjigo odložila in se odločila, da pogledam TV serijo. Zaključila sem pri prvem delu, vse dokler nisem zbolela med božičnimi počitnicami in si nisem imela kaj za začeti. Zato sem začela gledati TV serijo.. moram priznati, da me je zgodba po začetnih delih hitro poskrala vase in sem si želela, da bi pred gledanjem TV serije prebrala tudi knjige. Časovno mi na žalost ni zneslo, tudi sama zgodba se mi je zdela prekomplesna za branje. Za tako kompleksno knjigo si moraš vzeti čas in voljo.

Kakor hitro pa sem prebrala prvo knjigo, sem ugotovila da knjige niso tako "grozne" (čeprav so na prvi pogled res ogromne). Po prebrani drugi knjigi sem hitro spoznala zakaj sam literarni vrh GRRM uvršča med najboljše pisce. Tudi meni se izredno "dopade" njegov stil pisanja, ki res natančno (na momente celo preveč) opisuje vsak delec zgodbe, ki ga na koncu poveže v smiselno celoto. GRRM je ustvaril res dober fantazijski svet, ki ima mnogo zanimivih karakterjev. Edino kaj nisem čisto prepričana je to, če bi si želela živeti v tem svetu :P

Mislim, da je to moja zdaleč naljubša knjiga v tej seriji. GRRM je končno postavil mejnik, pri katerem se zgodba ne zdi preveč dodelana in malenkost turobna na čase, saj dogodki delujejo spontani. Ta knjiga je v celoti nabita z akcijo in raznolikim dogajanjem, zaradi česar se (po mojem mnenju) najbolj razlikuje od prvih dveh knjig.

Karkterji se v tem delu resnično začnejo razvijati (Jamie, Sansa) in všeč mi je, da lahko dejansko preberem kaj si mislijo o dotični situaciji sami pri sebi. Kompleksnost same zgodbe se kreira s pomočjo karakterjev, ki se v tej zgodbi res spremenijo in začenjo dobivati svoje tipične lastnosti. Zgodba je na momente izredno kruta, kar samo še ponazarja Martinovo ideologijo o tem, kako imajo vse najmanjše izbire lahko posledice katastrofalnih rasežnosti.

Mislim, da bi bila ob knjigi še bolj šokirana, če ne bi spremljala TV serije.. ampak kljub temu, da sem določene stvari pričakovala sem bila na momente izredno presenečena, slabe volje, saj mislim, da so čustva karakterjev dosti bolj prikazana v knjigi, kot v sami TV seriji.

Sem pa vesela, ker sem končno s knjigami na tekočem in sem dohitela TV serijo. Upam, da mi znese prebrat naslednje dele prej/vzporedno s TV serijo.. potem bom pa lahko "walking spoiler-bomb" okoli mojih prijateljev. *evil laug* :twisted:
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

RESTAVRACIJA OB KONCU VESOLJA

PrispevekNapisal/-a Marinka » 17 apr 2015, 17:47

ZNANSTVENA FANTASTIKA
Naslov: Restavracija ob koncu vesolja
Serija: Štoparski vodnik po galaksiji #2
Avtor in prevajalec: Douglas Adams, Alojz Kodre
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/147 ... cu-vesolja
Prebrano: 17.4.2015

Opis:
Drugi del Štoparskega vodnika. Ponovno se srečamo z znamenitim Arthurjem Dentom, Fordom Perfectom ter preostalo druščino, ki se odločijo nadaljevati svojo dogodivščino po galaksiji.

Skozi vse prepreke in preklade, se druščina vseeno proti koncu knjige znajde v Restavraciji ob koncu vesolja, kjer pa lahko ob jedači in pijačo opazuješ kako se končuje vesolje.

Moram priznati, da me ta knjiga ni tako pritegnila kot prva, je bila pa vsekakor zanimiva in zabavna. Bom pa zagotovo prebrala še naslednje dele v knjigi, ker me zanima kaj še lahko to pisano druščino doleti, ter kako se bo samo popotovanje končalo. :)
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

KETCHUP CLOUDS

PrispevekNapisal/-a Marinka » 18 apr 2015, 18:54

LEPA PLATNICA
Naslov: Ketchup Clouds
Serija: /
Avtor: Annabel Pitcher
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/110 ... hup-clouds
Prebrano: 18.4.2015

Opis:
Platnico te knjige sem pred kratkim zasledila na FB strani, namenjeni vsem, ki radi beremo. Moram priznati, da me je takoj pritegnila. Minimalističen stil oblikovanja, tople barve in sončni zahod so me takoj pritegnili. Mislim, da je to ena izmed lepših platnic, ki sem jo videla letos.

Škoda, da nemorem enako trditi za zgodbo. Sej ni slaba, vendar je tipičen YA z nekoliko perečo problematiko in seveda veliko romantike. Sama zgodba je bila kar v redu, vendar me je motil stil pisanja. Protagonistka Zoe namreč svojo zgodbo pripoveduje v obliki pisem, ki jih pošilja morilcu! v zaporu. Motilo me je predvsem to, da je zaradi teh pisem zgodba skakala sem in tja, in je kopičila preveč pomembnih zadev in informacij hkrati. Menim, da bi bila zgodba bolj zanimiva, če bi jo avtorica razdelila na dva dela: in sicer pred "incidentom", ter po "incidentu", saj bi na takšen način lažje stopnjevala napetost, zgodba bi bila bolj jasna - namesto tega, sem dobila kopico podatkov, ob katerih sem bila nekoliko zmedena. Druga stvar, ki me je zmotila pa je bila ta, kdo bi pravzaprav pisal osebi, ki je brutalno ubila svojo ženo?

Me je pa presenetilo, da je v zgodbi pojasnjen naslov, ki pa na žalost nima globjega pomena.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

LEGEND

PrispevekNapisal/-a Marinka » 01 maj 2015, 14:20

ENA BESEDA V NASLOVU
Naslov: Legend
Serija: Legend #1
Avtor: Marie Lu
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/9275658-legend
Prebrano: 30.4.2015

Opis:
Kjer je bila nekoč Amerika, zdaj obstaja samo še Republika. Distopični svet, ki ga kreairajo različne stopnje elite, je kar podoben preostalim knjigam, s podobno tematiko. Kar razlikuje to knjigo od ostalih, sta dva glavna protagonista - June in Day. June je 15 letna čudežna deklica, ki je osvojila najvišji možni rezulat na preiskušnji. Day je 15 letni deček, ki je najhujši zločinec v Republiki. Po predvidljivem spletu dogodkov, se znajdeta na skupni poti.

Zanimiv mi je bil svet (čeprav ni preveč podrobno opisan), ki ga je ustvarila avtorica, prav tako je zanimiv bil tudi zaplet, čeprav je bil nekoliko predvidljiv. Kar me je najbolj motilo pri tej knjigi je bilo to, da čeprav sem brala dva različna POV-a, sem vseskozi imela probleme s tem, kdo pravzaprav pripoveduje. Karakterja sta si bila preveč podobna. Stil pisanja je bil zanimiv, vendar bi lahko avtorica bolj dodelala karakterja in jima dodala kakšne posebnosti pri izražanju, razmišljanju, govoru...

Med njima prav tako nisem začutila kemije, zdela se mi je nekoliko prisiljena. Je že res, da sta protagonista dokaj mlada, ampak mislim, da *prva ljubezen ni takšna kot je bila ta tukaj (nobenih metuljčkov, zvezdic in ognjemeta).*
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

THRONE OF GLASS

PrispevekNapisal/-a Marinka » 03 maj 2015, 18:37

USPEŠNICA, KI JE ŠE NISI PREBRALA
Naslov: Throne of Glass
Serija: Throne of Glass #1
Avtor: Sarah J. Maas
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/157 ... e-of-glass
Prebrano: 3.5.2015

Opis:
Knjiga Throne of Glass je bila zelo popularna v letu 2012/2013 kjer z izzidom drugega dela v seriji prišla na listo New York Best Seller. Knjiga je bila tudi oklicana za najboljšo najstniško knjigo meseca avgusta (2012), s strani Amazona.

Celaena Sardothien je 18 - letna morilka, ki so jo za leto dni zaprli v rudnike soli, v kraju Endovier. Tukaj bi naj odplačala za svoje zločine in dočakala smrt. Rešitelj (v obliki princa) ji ponudi svobodo pod enim pogojem: sodelovati mora kot njegova prvakinja v "igrah", kjer bodo našli novega, kraljevega morilca. V kolikor ji uspe premagati nasprotnike (ki so prav tako zločinci, morilci, bojevniki in tatovi), bo 4 leta služila na dvoru njegovega očeta. Po tem obdobju, bo njeno ime očiščeno vseh zločinov in postala bo svobodna.

Kar mi je bilo najbolj všeč pri tej zgodbi, je bila malo bolj odrasla junakinja (18 let). :thumbup: Ker rada berem predvsem fantazijske knjige, so vsi junaki stari tam od 14 do 16 let, kar postane sčasoma moteče. S takšnimi karakterji se težko poistovetim in težko dojamem njihovo razmišljanje, ravnanje itd..

Všeč mi je bilo tudi, da je zgodba nekoliko skrivnostna in avtorica ni izdala vseh podrobnosti takoj. Zanimivo se mi tudi zdi, da je Cealena že nekaj časa takšna, kot pač je in ni komaj zdaj izvedela, da ima kakšno "skrivnostno moč", kot se rado zgodi v preostalih fantazijskih knjigah (TID, TMI, HP..). *Ljubezenski trikotnik* v zgodbi je bil ravno pravšnji, ampak imam občutek , da bo na koncu knjig izbrala *Chaola*. Kar se mi zdi logično, kljub temu, da je meni osebno karakterno bolj všeč *Dorian, je Chaol tisti, s katerim se Cealena bolje ujame-*

Končno spet serija, ki dejansko nekaj obeta. Že to, da sem šla isti dan brati drugi del knjige, pove nekaj.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

ANGELOLOGIJA

PrispevekNapisal/-a Marinka » 12 maj 2015, 18:06

KNJIGA, KI SI JO ENKRAT ŽE PREBRALA
Naslov: Angelologija
Serija: Angelology #1
Avtor: Danielle Trussoni
Ocena:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/214 ... gelologija
Prebrano: 12.5.2015

Opis:
Knjigo Angelologija sem prebrala prvič takrat, ko je izšla in bila prevedena v Slovenščino (2011 ali 2012). Zgolj naključno sem jo videla v knjižnici, kjer me je zaradi svoje velikosti (670 strani, trda vezava) močno pritegnila. Temna platnica z modrimi angelskimi krili je delovala zelo skrivnostno in zapeljivo. Knjigo sem prebrala na dušek, in sem močno vzljubila samo zgodbo..

Skozi čas sem jo nekoliko pozabila, podrobnosti so postale zabrisane, stvari sem med seboj pomešala. Ker sem vedela, da mi je knjiga bila že takrat resničo všeč, in ker nisem uspela prebrati nobene nove še ne prebrane knjige, sem se odločila, da jo ponovno preberem. To, da sem jo v knjigarni našla znižano za 70% je še dodatno vplivalo na mojo odločitev, da ponovno posežem po njej.

Zgodba je še zmeraj tako fantastična, kot je bila. Ob določenih delcih zgodbe sem se spomnila prebranega, vendar sem ključne podrobnosti pozabila, tako da sem bila na momente kar presenečena. Tudi sunspenz v sami zgodbi je bil super. Ob ponovnem branju sem se spomnila, zakaj mi je bila ta knjiga tako všeč <3 in mislim, da bom mogla po njej poseči večkrat.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron