Bralni izziv 2015 - Marinka

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

1Q84

PrispevekNapisal/-a Marinka » 21 maj 2015, 19:27

DOGAJANJE V KRAJU, KI SI GA ŽELIŠ OBISKATI
Naslov: 1Q84: prva in druga knjiga
Serija: 1Q84 #1-2
Avtor in prevajalec: Haruki Murakami, Aleksander Mermal
Ocena prve knjige:
Prebrano: 21.5.2015
Ocena druge knjige:
Prebrano: 23.5.2015
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/18040822-1q84


Opis:
Trilogija v dveh delih. Knjiga 1Q84 je sestavljena iz dveh knjig - iz prve knjige 1Q84 in druge knjige 1Q84. Odločila sem se, da pokomentiram vsako knjigo posebej, ker sta kar obsežni, in nebi rada česa izpustila. Oba opisa bom vključila v tale post, ker je tudi knjiga med seboj združena. Bom pa vsakemu delu posebej dala oceno. :)

1Q84 se dogaja na Japonskem, natančneje v Tokio. Zanimiva mi je Azijska kultura, in na žalost ne posežem po njej pogosto. Nekako v množici knjig pozabljam, da obstaja še kaj drugega kot YA, Fantasy in Sci-Fi knjige. Tokio kot mesto mi je že od nekdaj všeč, in prav rada bi ga enkrat obiskala.

Prva knjiga:
Na začetku knjige spoznamo Aomame, privalačno dekle, staro 30 let. Ima tajni opravek in je obtičala v taksiju v gneči. Taksist ji predlaga, naj se spusti po požarnih stopnicah in se tako izogne gneči. Aomame to tudi stori. Svet se ji na prvi pogled zdi povsem enak kot pred tem. Edina razlika je ta, da ima ta novi svet dve luni, in majhne stvari, ki se nekako ne skladajo s spominom Aomame.

Drugi del zgodbe ponazarja Tenga, mladega učitelja matematike, ki je v svojem prostem času piše romane. Kljub temu, še ni uveljavljen pisatelj. Od svojega urednika dobi nalogo, da popravi slabo napisan roman najstnice Fukaeri. Roman Buba v zraku ga tako močno pritegne, kakor tudi sama Fukaeri.

Zgodba 1Q84 je res zelo berljivo napisana. Prav čakaš, kdaj bo prišlo do trčenja med Aomame in Tengom, ter zakaj sploh beremo zgodbo iz dveh pogledov. Na žalost še odgovora v to nisem dobila.

Druga knjiga:
Druga knjiga je nekoliko bolj napeta od prve, vendar meni osebno nekoliko pusta. Dramatičen konec knjige sicer vabi k branju tretjega dela.

V tej knjigi sta me zmotili predvsem dve zadevi: količina sex scen, ki nekako niso imele povezave s samo zgodbo. Edina, ki jo je imela je bila tista zadnja. Druga moteča stvar se mi je zdelaobesedenost Tenga in Aomame, ki jo čutita en do drugega. Onadva to pojmujeta kot ljubezen, s čimer se nikakor ne morem strinjati, saj ne razumem, kako si lahko zaljubljen v osebo, ki si jo pri 10h letih držal za roko. Enkrat, in nikoli več! Prav tako med seboj nikoli nista sploh spregovorila kakšnega stavka. Niti pozdrava. Kljub temu sanjarita en o drugemu, medtem pa potešita svoj nagon s starimi tipi, ljubicami in 17letnimi deklicami.

Dam pa obema knjigama plus za to, ker veliko opisujeta življenje v Tokio. Tengo vse skozi pripravlja jedi, ki so tipične za Azijo in pogostokrat omeni gnečo na vlakih in določenih mestih. Pogostokrat zasledimo omenjene tudi lokalne kraje, ki se nahjajo v bližini.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

AS RED AS BLOOD

PrispevekNapisal/-a Marinka » 12 jun 2015, 09:47

DOGAJANJE V EVROPI
Naslov: As Red as Blood
Serija: Lumikki Andersson #1
Avtor in prevajalec: Salla Simukka, Owen F. Witesman
Ocena knjige:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/214 ... d-as-blood
Prebrano: 12.6.2015

Opis:
O knjigi As Red as Blood sem v zadnjem času slišala ogromno mnenj, ki so bila po večini pozitivna. Zato sem se odločila, da jo preberem, saj me je zanimalo o čem je toliko govora. Naj že na začetku povem, da sem bila zelo zelo razočarana nad samo knjigo, sam se mi je preprosto zdela preveč pusta, dolgočasna in povprečna. Moram omeniti, da sem opazila da v kolikor so ocene in opisi na GR v Švedskem ali Finskem jeziku, so dosti višje kot pri tistih, ki smo zgodbo brali v Angleščini. Tako, da se je mogoče kaj izgubilo v prevodu, ali pa je bila zgodba slabo prevedena.

Lumikki je 17 letnica, ki živi v svojem stanovanju v Tamperah (Finska). Je precej zadržana med sošolci in neopazna. Dokler se po čudnem spletu okoliščin ne znajde v družbi treh sošolcev, ki je pred tem niso marali. Sliši namreč pogovor o najdenem denarju, ki je bil prevlečen s krvjo. Tako se vsi skupaj zapletejo v zgodbo mafijcev, ki jim sledijo zato, da bi jih utišali.

Kot prvo me je zmotilo to, da so takšne zgodbe preveč predvidljive. Vedela sem kako se bo končala sama zgodba še preden sem sploh prebrala prvih 100 strani. Kot drugo, kako ima 17-letnica sposobnost premagati *FBI in sama razrešiti zločin,* če pa je vse s čimer se ukvarja umetnost, ter fitnes? Zdi se mi nemogoče, da bi bila zmožna to storiti sama. Nikjer v zgodbi ni omenjeno, da bi bila Lumikki zaiterisirana v kakšne borilne veščine, tehnologijo ali pa da bi se poslužovala kakšnega urjenja s strani nekoga, ki bi lahko služil kot verodostojen učitelj.

Zgodba me je spominjala na mix med tv serijo Revenge in med Larssonovimi knjigami - The Girl With The Dragon Tattoo. Je pa bila očitno premalo dodelana in je v mojih očeh izpadla zelo slabo, nedokončana ter kot sem že omenila - dolgočasna.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

The Peculiar Life of a Lonely Postman

PrispevekNapisal/-a Marinka » 28 jun 2015, 12:11

KNJIGA, KI JO ŽE IMAŠ DOMA
Naslov: The Peculiar Life of a Lonely Postman
Serija: /
Avtor: Denis Thériault
Ocena knjige:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/221 ... ly-postman
Prebrano: 2.6.2015

Opis:
Knjigo sem že prebrala nekaj časa nazaj, pa sem jo ponesreči dodala na napačen seznam (preostale knjige) tako, da sem pozabila napisati opis za bralni izziv. :109:

Tole knjigo sem sicer kupila že nekaj časa nazaj, saj sem želela imeti v torbi eno majhno, tanko knjigo, ki jo lahko berem ko čakam na avtobus itd.. Moram priznati, da me je k nakupu spodbudila tudi naslovnica, ki je zelo lepa. :)

Knjigo sem prebrala zelo hitro (tako, da se moj načrt o knjigi ko ti je dolgčas ni ravno uresničil), saj je bila napisana na zelo berljiv način - in je tudi zelo kratka (obsega 128 strani).

Glavni protagonist Bildo je osamljen poštar, ki živi samotno, rutinsko življenje. Popestri si ga tako, da odpira in bere pisma, preden jih razvozi pravilnim lastnikom. Med pismi tako naleti na zanimiva pisma, ki so sestavljena v obliki haikus (tri vrstične Japonske pesmi), ki si jih z Gastononom izmenuje Ségolène. Zgodba je tako tvorjena skozi haikuse od Bildota, ki po smrti Gastona prevzame njegovo identiteto in začne v njegovem imenu pisati pisma Ségolène.

Luštna in zanimiva zgodba.. jo priporočam, za poletno branje! :)
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

NEVER HAVE I EVER

PrispevekNapisal/-a Marinka » 01 jul 2015, 18:39

VIJOLIČNA PLATNICA
Naslov: Never Have I Ever
Serija: The Lying Game #2
Avtor: Sara Shepard
Ocena knjige:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/926 ... ave-i-ever
Prebrano: 1.7.2015

Opis:
Serijo The Lying Game sem pred nekaj dnevi zasledila na Bralnici. Opis me je takoj pritegnil, pred samim branjem pa nisem imela nekih večjih pričakovanj. Že dolgo časa je minilo, odkar me je kakšna serija tako pritegnila kot me je ta!

Never Have I Ever je pravzaprav nadaljevanje knjige The Lying Game, ki sledi protagonistki Emmi, ki je prevzela življenje svoje (mrtve) sestre dvojčice Sutton, v upanju, da odkrije njenega morilca. Zgodbo pa pripoveduje ravno Sutton, ki opazuje, kako se nekoč njeno življenje odvija po njeni smrti. Knjiga ima ravno pravo stopnjo napetosti, in bralca ne pusti predolgo čakati z odgovori. Kljub temu obstaja misterijozna, saj ne izvemo VSEH odgovorov. Branje pa ni preveč naporno - kvečjemu ravno obratno, knjiga je napisana na zelo lahek, berljiv način, tako da preprosto lahko slediš vsem dogodkom in osebam.

Všeč mi je tudi, da se kljub prijateljstvu z *Ethanom ne razvije ljubezensko razmerje, kot je značilno za podobne knjige. Emma je ena izmed redkih protagonistk, ki je dejansko zavrnila fanta za njegovo dobro, ter da bi poiskala morilca svoje sestre in da je na tej poti ne bi oviralo razmerje,* kljub temu, da je kemija med njima zelo visoka.

Komaj čakam, da preberem naslednjo knjigo, saj me resnično zanima, kako se bodo stvari razpletle.

P.s.: upam, da je platnica dovolj vijolčna :P
Nazadnje uredil/a Marinka dne 14 sep 2015, 10:07, skupaj urejeno 1 krat.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

TEH NEKAJ DRAGOCENIH DNI: Zadnje leto Jacka z Jackie

PrispevekNapisal/-a Marinka » 14 sep 2015, 09:50

RESNIČNA ZGODBA
Naslov: TEH NEKAJ DRAGOCENIH DNI: Zadnje leto Jacka z Jackie
Serija: /
Avtor: Christopher Andersen
Ocena knjige:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/161 ... cious-days
Prebrano: 13.9.2015

Opis:
Pred nekaj časa sem si pogledala dokumentarec o atentatu na ameriškega politika in predsednika - JFK. Vse od takrat me je zanimala njegova zgodba z Jackie. Par, ki je slovel po svojem bogastvu in lepoti, je bil nenehno v su žarometov. Nazven sta se kazala kot popoln par, v ozadju njune zveze pa so se skrivale nežnost, intima in skrivnosti skrite očem javnosti.

Biografija TEH NEKAJ DRAGOCENIH DNI: Zadnje leto Jacka z Jackie, ki jo je spisal Christopher Andersen, bivši urednik revije, je napisana na zelo dober način. Redko kdaj me biografije pritegnejo tako, kot me je ta. Stil pisanja namreč ni tog, kljub temu da ponudi ogromno dejstev, je napisan na zelo "poetičen" način, in kar malo spominja na stil pisanja, ki ga zasledimo v trač revijah. Vsem, ki ne poznajo toliko ozadja življenja JFK-ja, pa bi ga radi, jim priporočam, da preberejo to knjigo.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

THE MAGICIAN'S NEPHEW

PrispevekNapisal/-a Marinka » 25 dec 2015, 20:55

DOGAJANJE V GORAH ALI NA SNEGU
Naslov: The Magician's Nephew
Serija: The Chronicles of Narnia (Publication Order) #6
Avtor: C.S. Lewis
Ocena knjige:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/656 ... n_s_Nephew
Prebrano: 25.12.2015

Opis:
Na začetku naj povem, da sem šla zbirko Zgodbe iz Narnije brat po kronološkem zaporedju, saj je le ta predlagan s strani avtorja (v bistvu je njegova želja, da se zgodbe berejo kronološko, ne tako kot so bile knjige izdane). Zgodbe iz Narnije v bistvu poznam že od prej , nisem pa prebrala vseh knjig.

V knjigi The Magician's Nephew se v bistvu srečamo z osnovno zgodbo, ki govori o tem kako je čudežna dežela Narnija sploh nastala. Zgodba je postavljena v London - glavna lika, ki nastopata v tej zgodbi (in odkrijeta Narnijo) sta Digory in Poli. Zgodba mi je bila všeč. Moram pa izpostaviti, da gre predvsem za otroško zgodbo, ki se zdi morda malo nerealna (d00h), prav tako ne vsebuje kakšnih drastičnih zapletov (so precej predvidljivi).

P.s. knjigo sem našla na seznamu knjig, ki se dogajaju na snegu - Narnia je namreč snežna dežela. Tako, da upam, da šteje za ta izziv.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."

Uporabnikov avatar
Marinka
Sorcerer
Prispevkov: 1106
Pridružen/a: 10 avg 2012, 22:50

THE STRANGER (TUJEC)

PrispevekNapisal/-a Marinka » 26 dec 2015, 18:40

KNJIGA, KI BI JO MORALA PREBRATI V ŠOLI
Naslov: The Stranger
Serija: /
Avtor: Albert Camus
Ocena knjige:
Goodreads povezava: https://www.goodreads.com/book/show/49552.The_Stranger
Prebrano: 26.12.2015

Opis:
Ker je preteklo že kar nekaj let, odkar sem bila v srednji šoli, mi je ta izziv predstavljal največjo težavo pri branju. Knjigo, ki bi ustrezala tej tematiki, sem iskala kar nekaj časa saj mi raznorazne klasične zadeve (Emma Bovary, Zločin in kazen, Vonja in mir..) niso ravno ugodile želje po nadaljnem branju - obupala sem po prvih parih poglavij.

Camusov je francoski novinar, pisatelj in filozof, njegov roman The Stranger (Tujec) pa je eno izmed njegovih najpomembnejših del. Spomnim se, da smo v srednji šoli pri eksistencializmu obravnavali tudi nekaj Camusevih del - zato sem šla iskati njegove naslove na RIC.

Čeprav je novela relativno kratka (123 strani) je kar "obsežna" za branje. Razdeljena je na dva dela.
Prvi del opisuje življenje Meursaulta, kateremu umre mati. Namesto, da bi ga skrbelo to, da je ostal brez nje - je njegova prva skrb kako bo sploh sposoben iti na pogreb, če bo tam veliko ljudi.

Drugi del opisuje Meursaultovo življenje v zaporu.


Nekako mi je jasno, zakaj to delo sodi v vrh evropske književnosti, saj je tema med človekom proti svetu kar močno izrazita v samem delu. Me je pa nekoliko nerviral stil pisanja, ki je bil zelo detajljen in je opisoval vsako malenkost, ki jo protagonist vidi. Dogodki, se zgodijo v nekaj dneh - avtor pa je vse to skupaj spisal na več kot 100tih straneh, kar se mi je zdelo rahlo dolgočasno in moteče za branje.
"It is the unknown we fear when we look upon death and darkness, nothing more."


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 3 gostov

cron