Bralni izziv 2015 - prada2015

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 08 apr 2015, 14:29

2) Ena beseda v naslovu (2 točki)

Andrew Morton: Diana

http://www.bralnica.com/knjiga/diana/

Britanska kraljeva družina je znana po celem svetu. Oboževalce ima po celem svetu. Mediji vsak dan kaj novega napišejo o njih. Princesa Diana je bila kraljica ljudskih src. Njeno zgodbo sem brala v raznih člankih, knjigah in si pogledala film. Ko sem izvedela za to knjigo, sem jo enostavno morala prebrati.
Diana se je rodila kot tretja hči grofa Spencerja. Imela je dve starejši sestri in mlajšega brata. Njena mama je bila veliko mlajša od očeta. Ker je rojevala samo deklice, so jo vozili na preglede, dokler se ni rodil Dianin brat. Ko je Diana dopolnila šest let, sat se njena starša ločila. Otroci so odšli v internat, počitnice pa so preživljali enkrat pri mami in enkrat pri očetu. Mama se je kmalu po ločitvi ponovno poročila. Njenega moža so otroci lepo sprejeli in zelo uživali na njegovi kmetiji. Oče pa se je ponovno poročil, ko so bili otroci že v najstniških letih. Mačehe niso marali, stalno so se z njo prepirali. Ko je oče zbolel in in preživel dalj časa v komi, otrokom ni dovolila, da bi ga obiskovali, zato so to počeli na skrivaj.
Po končanem šolanju se je Diana preselila v London. Stanovanje si je delila s prijateljicami. Delala je po hišah kot pestunja, natakarica in čistilka, na koncu pa se je zaposlila v vrtcu. Princa Charlesa je spoznala, ko je hodil z njeno starejšo sestro Sarah. Charles je imel veliko žensk. Zapletel se je v romanco z Diano in jo zaprosil. Vedno, ko sta bila na zmenku ali kje drugje v družbi prijateljev, se njima je pridružila Charlesova prijateljica Camilla. Diani se je to zdelo malo sumljivo, vendar je bila slepa od ljubezni (takrat se ji ni zdelo, da je Charlesova ljubica). Že pred zaroko so jo obletavali novinarji, ko so jo opazili v Charlesovi družbi. Velikokrat se je v stanovanju zjokala zaradi novinarjev, ki so ji preveč težili. Ko se je preselila v kraljevo palačo, se je morala odpovedati zunanjemu svetu. V palači se je dolgočasila (prej je igrala tenis, klavir in plesala balet). Charles je imel svoje dolžnosti, zato je postala osamljena in zbolela za bulimijo. Po poroki sta odšla na križarjenje po Sredozemlju. Na ladji sta s Charlesom redko bila sama, vedno jo je obkrožala posadka, kar Diani ni bilo po godu. Na njunem potovanju je odkrila tudi Camilline fotografije in takrat se ji je posvetilo, koliko pomeni Charlesu. To jo je zelo prizadelo. S Charlesom sta se stalno prepirala zaradi Camille. Kraljica in ostali člani družine so potegnili s Charlesom in se niso zmenili za Dianine tako imenovane "čustvene izpade". Dianini starši pa so rekli, da se mora prilagoditi kraljevi družini. Čeprav je bila zelo osamljena in nesrečna, je novinarjem vedno kazala nasmeške. Diana je naredila več samomorov, vendar se je vsakič rešila. Tako je klicala na pomoč, da bi se Charles odzval in se ji več posvečal. Zanosila je in rodila dva sinova princa Williama in Harryja, kar ji je vlilo voljo do življenja. Po rojstvu otrok je čedalje bolj trpela in bila nesrečna. Charles jo je še vedno varal s Camillo. Velikokrat ga je zalotila v telefonskem pogovoru z njo in tudi pozno je prihajal domov. Njena bulimija se je poslabšala in poiskala je zdravniško pomoč. Charles je bil nad Harryjem razočaran, ker ni deklica in ker ima rdeče lase po Spencerjih (Dianinih prednikih). Takrat se je njun zakon končal. Skupaj sta bila samo še zaradi medijev. Diana je začela hoditi po bolnicah in pomagala bolnikom na smrtni postelji. S Charlesom sta se čedalje bolj prepirala in se preselila v ločene spalnice. Diana je razmišljala o ločitvi, a je to misel opustila, ker je vedela, da bojo otroci ostali v kraljevi družini in bi jih tako izgubila. Raje je trpela v nesrečnem zakonu, kot da bi zgubila Williama in Harryja.

Knjiga me je zelo ganila. Sem se kar razpisala (upam, da ne preveč). V knjigi je še mnogo informacij. Večkrat sem se zjokala med branjem. Zgodba o princesi Diani je tragična, žalostna, nesrečna... Meni se zdi Diana zelo pogumna ženska. Neverjetna je! :thumbup: Jaz bi ji podelila nagrado za pogum. Zelo težko je trpeti, biti nesrečen, navzven pa dajati čisto drugačen vtis. Prav obožujem ta njen pogum. Vsaka ji čast!!!
Andrew Morton je napisal njeno zgodbo, ki so mu jo povedali Dianini prijatelji in sorodniki. Želeli so, da narod in javnost izvesta njeno pravo plat, njeno pravo življenje. Notri so tudi slike, ki jih je posredoval Dianin brat Charles (grof Spencer). Na koncu knjige imamo dodatek, kako se je javnost odzvala ob izidu knjige in kako se je odzvala kraljeva družina. Ta knjiga je sprožila "medijsko vojno" proti Diani (kraljevo oz. Charlesovo maščevanje). Diani so nato začeli prisluškovati po telefonu, širit laži o njej...da je samo še bolj trpela. Bolj so jo blatili, bolj jo je ljudstvo imelo rado. O njeni smrti ni napisano nič, ker ko je knjiga izšla, je Diana še živela. Je pa moje mnenje, da je ta "medijska vojna" oz. kraljeva družina kriva za nesrečo v kateri je Diana umrla.
Charles se je z Diano poročil samo zato, ker je bila njegova Camilla že poročena in si je moral poiskati ustrezno ženo bodočega prestolonaslednika. Čeprav je bila Camilla poročena, ga je spremljala na vsakem vogalu. To je Diano zelo bolelo. To je povzročilo, da se je v kraljevi družini počutila kot tujka in ni mogla oditi, ker je ljubila svoja sinova princa Williama in Harryja. Onadva sta jo držala pokonci.
Čisto na koncu knjige so opisani kraljevi oz. angleški zakoni o poroki, razvezi, ločitvi, premoženju in nazivih kraljevske družbe.

Če koga zanima zgodba princese Diane priporočam za branje. In pripravite si robčke.

The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 18 apr 2015, 12:28

4) Lepa platnica (1 točka)

Nicholas Sparks: Safe haven (Varno zavetje)

http://www.bralnica.com/knjiga/safe-haven/

Brskala sem po knjižnici in iskala lepo platnico. Odločila sem se za Varno zavetje od N. Sparksa. Na vrhu platnice ležita dva objeta zaljubljenca, pod njima pa je naslov knjige. Barve pa so tople jesenske. Bila mi je všeč platnica in vsebina knjige. Zgodba je čudovita. :goodjob:
Erin živi s svojim možem Kevinom, ki jo pretepa. Ima jo zaprto v hiši. ne sme hoditi ven in imeti prijateljev. Njen mož je tudi pijanec. Naveličana je takega življenja, zato izkoristi trenutek in pobegne. Preimenuje se v Katie in se nastani v majhnem mestecu Southport. Najame hiško, jo preuredi in se zaposli kot natakarica. Špecerijo nakupuje v edini trgovini v mestu, katere lastnik je Alex. Alex živi s svojima dvema otrokoma in vodi trgovino. Alex in Katie se zelo zbližata, se zaljubita. Tudi otroka jo imata rada. Veliko prostega časa preživijo skupaj. Katie počasi zaupa Alexu svojo izkušnjo in življenje z možem.
Kevin neprestano išče svojo ženo. Še bolj se podaja v pijačo in ne dojame zakaj ga je zapustila. Na koncu jo najde in se pretihotapi v mesto. Požge Alexovo trgovino in hišo, Alexa in Katie pa pretepe. Tudi Kevin dobi nekaj ran in zaradi izkrvavitve ter prevelike količine alkohola umre. Alex in Katie na koncu začneta novo skupno življenje z otrokoma.
V knjigi spoznamo še eno osebo. To je Katijina prijateljica Jo. Ko se Katie preseli v mesto je osamljena, nima nikogar. Dobi novo sosedo Jo, vendar jo nobenemu ne omenja. Preživita nekaj trenutkov skupaj. Na koncu se izkaže, da Jo ni resnična oseba. Je mrtva Alexova žena, ki je želela Alexa in Katie spraviti skupaj.
Knjiga je romantična, vendar tudi življenjska. Sem proti nasilju nad ženskami. Živimo v času kjer imamo ženske enake pravice kot moški. Katie se mi je zasmilila, zato sem vesela, da ji je uspelo pobegniti in je našla novo priložnost za življenje. Knjiga me je kar posrkala vase. :jupi:

PRIPOROČAM ZA BRANJE!

The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 03 maj 2015, 12:02

13) Po lastni izbiri (1 točka)

Simon Beckett: Stone bruises (Skrivnostno jezero)

http://www.bralnica.com/knjiga/stone-bruises/

Slika
Serije in filme najraje gledam kriminalne trilerje in grozljivke. :thumbup: Knjige teh zvrsti pa še nisem brala. Sem se odločila, da preberem tudi kakšno tako.
Skrivnostno jezero me je pritegnilo z naslovnico na kateri je gozdna cesta, ki vodi do osamljene hiše, ob cesti pa je past. Na prvi strani je zapis "Srh vzbujajoči psihološki triler" na zadnji pa "Kriminalka, ob kateri vam bo nedvomno razbijalo srce". Bila sem polna pričakovanja :eyebrows: in sem jo želela uvrstiti med kriminalke. Začela sem z branjem in prva dva poglavja sta bila zelo zanimiva. Potem pa sem brala čedalje bolj počasi in bila zelo razočarana nad zgodbo. Zato sem se odločila, da jo uvrstim med lastno izbiro, ker mi ne deluje kot kriminalka. :x Začetek je dober, v sredini je neka navadna zgodba, v zadnjem poglavju pa se vse razkrije.

Mlad Anglež Sean pobegne iz Londona v Francijo. Avto pusti v gozdu in odide naprej peš. V gozdu se ujame v staro zarjavelo past. :135: Ne more se rešiti, zato tam preživi noč. Zbudi oz. zave se čez nekaj dni in ugotovi, da leži v starem skednju. Rešili sta ga sestri Matilde in Gretchen. Matilde poskrbi za Seana, mu oskrbi in zašije rane. Sean ostane na kmetiji in pomaga pri zidarskih ter kmetijskih opravilih. Lastnik kmetije je Arnaud, Matildin in Gretchenin oče. Je zelo nezaupljiv in sovražen, vedno nosi s sabo puško. Sean se ga malo boji. Na kmetiji živi še Matildin sin Michele (dojenček). Sean ugiba kako skrivnostna je kmetija. Kaj skrivajo, da ga niso peljali v bolnišnico in zakaj niso poklicali policijo? Zakaj ima Arnaud pasti po svojem posestvu? Kdo je Michelov oče? Zakaj so odrezani od mesta? :121:
Sean se je tudi skril na to kmetijo pred policijo. Zraven zvemo še dogajanje iz preteklosti v Londonu. Sean je menjaval različne službe in imel punco, ki ga je pustila in odšla z drugim. Postala je odvisna od kokaina in umrla zaradi prevelikega odmerka. Sean je prišel v spor s fantom, ki mu je speljal punco. Med pretepom mu je vzel avto in ga po nesreči povozil do smrti. Ustrašil se je in pobegnil v Francijo. Mamila, ki jih je našel v avtu, skriva v svojem nahrbtniku na kmetiji.
V zadnjem poglavju zvemo vse skrivnosti Matilde in Seana. Izvemo, kdo je Michelov oče, da ga je Matilde ubila. Izvemo, da Matilde in Grechen nista sestri ampak mati in hči. Izvemo, da je Arnaud posiljeval Matilde, ki mu je rodila dve hčerki, Gretchel in še eno, ki jo je Arnaud ubil.
Knjigo sem prebrala do konca samo zato, ker sem želela vedeti vse te skrivnosti, ki jih je želel izvedeti tudi Sean. Brala sem zelo dolgo. Kar vleklo se mi je. Bilo bi bolj zanimivo, če bi pisatelj te razkrite skrivnosti raztegnil in že prej kakšno izdal, da bi postopoma kaj izvedeli. Potem bi verjetno še hitreje prebrala knjigo, ker bi me bolj pritegnila nase.
Naj še pojasnim naslov Skrivnostno jezero. Na Arnaudovem posestvu je jezero. Arnaud ne dovoli, da bi se v njem kdo kopal. Na poti do jezera so veliki kipi, ki jih je Arnaud ukradel. Sean se dan pred odhodom ponoči odloči, da se bo okopal v jezeru. To res stori in v jezeru najde potopljen poltovornjak. Arnaud ga potem želi ubiti, ker se boji, da bo ugotovil njegove skrivnosti. Potem vse pride na dan. :112:
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 20 maj 2015, 16:19

3) Avtor, mlajši od 30 let (3 točke)

Aneja Gros: Rožna izbranka

Knjigo sem našla med brskanjem po Bralnici. Avtorica je najstnica. Mi je bila kar všeč, čeprav je bolj za mladino (sem se počutila, kar malo prestara za to zgodbo :lol: ) Zgodba je fantazijska, lahka in zanimiva. Hitro se vživiš in zelo hitro jo prebereš.
Monika se odpravi na novoletni ples. Ugrabi jo skupina moških, za katere misli, da so mafijci. Izkaže se, da so rožni izbranci, ki branijo ljudi pred zlobnimi mani. Njihova boginja je Vesna. Moniko odpeljejo v šolo, kjer se bo tudi ona šolala za rožno izbranko. Ima znamenje v obliki lotusa. Dobi nove prijatelje, zaljubi se v svojega mentorja Erua, ter izve kdo sta njena mama in sestra. Upira se, ker noče postati rožna izbranka, želi nazaj svoje staro življenje. Na šolo se skrije Molana, boginja zlobnih manov ter začne napadati rožne izbrance in moriti. Ko ugrabijo Erua, se Monika odloči, da bo ostala rožna izbranka in s pomočjo prijateljev reši Erua. Zgodba se konča s srečnim koncem. Junaka si izpovesta ljubezen.http://www.bralnica.com/knjiga/chosen-of-the-flower/

Slika
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 20 maj 2015, 16:40

23) Izšla leta 2015 (3 točke)

Paulo Coelho: Adultery (Prešuštvo)

http://www.bralnica.com/knjiga/adultery/

Knjiga Prešuštvo je v slovenskem jeziku izšla letos 2015 pri založbi Učila International. Izbrala sem jo zato, ker sem jo videvala povsod (v reklamah od Svet Knjige, Felix in Spar..., na panojih v knjižnicah in spletnih straneh). Po naslovu se mi je zdelo, da bo love story, vendar nisem našla povezave z naslovnico (3 češnje na beli podlagi - zanimivo :idea: ). Zdaj, ko sem jo prebrala, še vedno ne vem kaj ponazarja naslovnica. Zgodba ni love story :shock: niti ne vem v katero kategorijo bi jo uvrstila (na Bralnici je pod drugo).
Linda je novinarka pri znanem Ženevskemu časopisu. Ima moža in dva otroka, vendar ni srečna. Doleti jo kriza tridesetih :lol: Intervjuvat mora politika, kateri se izkaže, da je njen fant iz študijskih let. V njej se pokažejo stara čustva in zaljubljenost. Neprestano misli nanj in se zaplete z njim v romanco. V knjigi je tudi nekaj intimnih prizorov med njima. Doma se možu umika v postelji, govori mu da je v depresiji. Tudi sama si dopoveduje to, zato obišče nekaj psihiatrov. Svoje življenje primerja z zgodbami iz svetega pisma, s starimi zgodovinskimi dogodki, z liki iz romanov... Razmišlja kako bi škodila ljubimčevi ženi.
Ko posumi, da ljubimčeva žena in njen mož mogoče pa vesta za njeno nezvestobo, se odloči prekiniti razmerje. Z možem odideta v drugo mesto na dopust. Tam skočita z zmajem. Med skokom se ji zdi, kot da na novo prihaja v svoje življenje. Ugotovi, da je srečna, ker ima takega moža in čudovita otroka. Ni ji žal za prešuštvo, ki ga je zgrešila.
Zlahka sem se vživela v Lindin lik. Na določene trenutke mi je delovala noro. Življenje je primerjala z zgodovinskimi in svetopisemskimi dogodki. Včasih sem se vprašala, če še vedno berem isto knjigo. Bila je razdvojena med možem in ljubimcem, živela je dvojno življenje. Stalno je bila v strahu in to jo je medlo. Kot lik mi ni bila všeč. Osnova zgodbe je kar zanimiva. Lahko bi bilo razmerje malo bolj dodelano. Največ knjige je posvečeno Lindinemu razmišljanju. Določene odlomke sem morala prebrati večkrat, da sem pokapirala, kaj želi avtor povedati. :thumbdown: Namesto tega razmišljanja, bi bilo lahko več scene med ljubimcema.

The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 20 maj 2015, 16:42

Zaključeni prva in zadnja vrstica!

Manjkajo samo še 3 knjige do konca bralnega izziva. I'm so proud. :rock:
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 18 jun 2015, 19:57

12) Kriminalka ali grozljivka (2 točki)

Stephen King: Pet Sematary (Mačje pokopališče)

Na Bralnici sem našla to knjigo in spada v grozljivke. Meni osebno ni bila tako grozna. Deluje mi bolj kot ZF (vstajenje od mrtvih?) :?
Louis se z družino preseli v manjše mesto, kjer se zaposli kot zdravnik v študentski ambulanti. Njegov starejši sosed Jud (navežeta prijateljske odnose), mu pokaže mačje pokopališče v bližini, kamor naj bi otroci pokopali svoje hišne ljubljenčke. Nekega dne njihovega mačka do smrti zbije tovornjak na cesti. Louis je ves prestrašen, kako bo to razložil svoji hčerki. Jud sklene, da mu bo pomagal ga pokopati. Odpelje ga še naprej od mačjega pokopališča, na pokopališče Mikmakov. Gresta ponoči čez gozd in močvirje, slišita šumenje in rjovenje... Tam je slaba zemlja, več je kamna in skal, zato se Louis zelo matra skopati jamo in ko mu uspe pokopata mačka in se vrneta domov. Maček vstane od mrtvih :o in se vrne nazaj v življenje. Malo je drugačen in neroden, nagnjen k ubijanju živali. Nato Jud Louisu razloži celo preteklost o tem pokopališču in kako so vstajali od mrtvih (razne zgodbe iz preteklosti). Ta del mi je bil kar dolgočasen.
Potem zbije tovornjak Louisovega dveletnega sina Gageja do smrti. Louisu se začne mešati. Po glavi mu hodi Mikmakovo pokopališče, Judove zgodbe iz preteklosti, ženina mrtva sestra... Ene in iste fraze se večkrat ponovijo (v Louisovih mislih). Kar težko sem se vživela v Louisov lik. Skozi razmišlja kako bo pokopal sina, da bo ponovno oživel. Po pogrebu odpre grob, vzame truplo in ga pokopa na Mikmakovo pokopališče. Ta Louisova pot do pokopališča je še najbolj grozljiva v celotni knjigi. Po mojem mnenju, da prav to knjigi žarn grozljivke. Sin Gage oživi, ubije soseda Juda in svojo mamo. Vendar to ni Gage, ampak nek demon v njegovem telesu. :121: Ta del zgodbe glih nisem dobro razumela. Ni neki dobro pojasnjeno. Veliko stvari mi je nejasnih in ko sem prenehala brat, sem razmišljala o teh nejasnostih. Konec glih ni neki...neki manjka? Nevem kaj se je zgodilo z Louisom in Rachel? Pričakovala bi nadaljevanje. Ta knjiga mi ni nekako potegnila. Ni po mojem okusu in meni ni neki grozljiva. Je pa res, da ta žarn ponavadi ne berem, zato je mogoče to krivo. Ne more biti vedno vse za vsakega.http://www.bralnica.com/knjiga/pet-sematary/

S to knjigo sem zaključila 2. stolpec in 3. vrstico.
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 03 sep 2015, 23:51

20) Knjiga, ki bi jo moral/a prebrati v šoli (2 točki)

Emile Zola: Beznica

Odlomek Beznice smo brali v šoli. Odločila sem se, da preberem celo. Knjigo sem brala kar dolgo. Določeni odlomki so kar dolgočasni. Vidi se, da je knjiga stara, ker je drugačen stil pisanja.
Dogaja se v Parizu. Glavna junakinja je Gervaise, ki se s svojim ljubčkom in dvema otrokoma preseli v Pariz v delavski razred. Podrobno spoznamo delavski razred, ta del življenja v Parizu (revščino, lakoto). Ljubček Latinier jo zapusti in odide z drugo žensko. Gervaise se nato zaposli kot perica. Dvori ji gospod Coupeau in privoli v poroko z njim. Starejšega sina pošlje v svet delat in šolat (potem v knjigi ni omenjen več??)
Zakoncema se rodi hči Nana, delat pošlje še drugega sina, ker dva otroka preveč staneta. Tako razmišljanje so zgleda imeli v tistih časih. :thumbdown:
Gervaise in Coupeau oba delata, šparata, imata dosti prihrankov in si privoščita boljše življenje, hrano (se poredita-to je jasno razloženo, kar malo kruto). Coupeau začne piti in hoditi po beznicah (tako so imenovali gostilne, bare...) Gervaise zbere dovolj denarja, da odpre svojo pralnico. Postane najboljša perica in najame druge delavke. Posel ne cveti večno,čez čas ji propade. Zmanjka ji denarja za najemnino in hrano.
Hči Nana postane "razuzdanka" (tako jo imenuje pisatelj). Pobegne od doma, pleše po beznicah in se ponuja moškim. Doma sta jo starša tepla, ko sta bila pijana in je razuzdanost verjetno posledica tega.
Nekje vmes tega dogajanja, se k zakoncema preseli bivši ljubček Latinier. Gervaise skače iz postelje moža v posteljo ljubčka. Hči to mirno gleda in očita materi, da je razuzdanost podedovala po materi. Ko se Gervaise malo poredi in zanemari (počasi ji tudi zmanjkuje denarja), jo Latinier zapusti in si poišče drugo.
Na koncu se oba zakonca zapijeta. Oba postopata po Beznicah in zadnje franke in šilinge zapravita za kozarček žganja (na koncu jima plačujejo že prijatelji).
V zadnjem poglavju Gervaise trpi hudo revščino in lakoto. Se klati po ulicah, prosjači, berači in na koncu umre v majhni luknji.

Knjiga je zanimiva, ker izvemo kakšno je bilo življenje v letih 1828-1869 v Parizu. Tudi izrazi so drugačni kot danes. Ko beseda leti na spolnost, jo avtor omeni po ovinkih, ne izreče direktno. Delavski razred je delal od jutra do večera za malo denarja. Plačo so porabili za hrano in najemnino. Živeli so skromno. V hudih časih so se zadolžili (obleko, pohištvo...vse kar je bilo pri roki). Nekateri so trpeli za revščino, lakoto. Moški so se opijali v beznicah ter tako stradali ženo in otroke, ko so prišli domov pijani, so jih pretepali. Verjetno se na veliko žalost še danes najde kakšen tak primer :th_cry:

http://www.bralnica.com/knjiga/l-assommoir/
Slika

The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 04 sep 2015, 00:07

18) Fantazija (2 točki)

Laini Taylor: Daughter of smoke and bone (Hči dima in kosti) - 1. Daughter of smoke and bone

To je 1.del fantazijske serije o angelih serafih in himerah. Karou je študentka umetnosti v Pragi. Otroštvo je preživela v trgovini Brimstona skupaj s še tremi himerami. Za Brimstona je zbirala različne zobe (živalske in človeške). Zelo si je želela vedeti, kaj Brimston počne s temi zobmi. Nekega dne jo med prevzemom človeških zob napade angel. Na koncu ji ta isti angel pomaga, da ugotovi kdo je ona v resnici in kaj Brimston počne z zobmi. Izkaže se, da Karou živi novo življenje v drugem telesu in da je angel Akiva njen ljubimec oz. ljubezen.
Zgodba je zelo fantazijska, zanimiva, napeta... Prebrala sem jo hitro in sem zelo uživala ob prebiranju. Takoj sem vzela v roke 2. del, zdaj pa začenjam še 3. del. Motilo me je samo to, da poglavja malo poskakujejo. Eno poglavje govori o Karou v sedanjosti, naslednjega pa Akiva v preteklosti... Včasih sem se zato malo zmedla pri povezovanju zgodbe. Zato ne bom dala 5zvezdic :?
Karou mi je kot lik zelo všeč, manjka mi malo več akcijske zagnanosti pri njej. Delovala mi je kar malo šibka, čeprav se na koncu vedno reši :eyebrows: v naslednjem delu se to spremeni :thumbup:

Trilogijo Hči dima in kosti priporočam za branje vsem fantazijskim navdušencem, ki jo še niste prebrali.http://www.bralnica.com/knjiga/daughter ... -and-bone/
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/

Uporabnikov avatar
prada2015
Opravljen bralni izziv 2017
Opravljen bralni izziv 2017
Prispevkov: 302
Pridružen/a: 13 jan 2015, 13:57
Kraj: Dolenjska
Kontakt:

Re: Bralni izziv 2015 - prada2015

PrispevekNapisal/-a prada2015 » 04 sep 2015, 00:12

Opravljen celotni bralni izziv. Prebranih je vseh 25. knjig. :goodjob:
:t9512:
To je bil moj prvi bralni izziv. Z veseljem sem prebirala knjige, z vami delila vsebine in mnenja. Preberem tudi vaše vpise, ki jih podate in bom z veseljem prebrala kakšno knjigo iz bralnega izziv, ki ste jo prebrale ostale udeleženke Bralnice.
The prettiest thing you can wear is a smile... <3

http://knjigoljubka.blogspot.si/


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 5 gostov

cron