6) Dogajanje v Evropi (2 točki)
AVTOR: Mark Greaney
NASLOV: The Gray Man (Court Gentry #1)
KATEGORIJA: Thriller
LINK: Goodreads
OCENA:
Knjigo sem prebrala, ker sem si želela nekaj novega - trilerjev pač ne berem nikoli. Bila mi je zanimiva, sem se počutila, kot da gledam nek film s Sylvestrom Staloneom ali kom podobnim - ogromno akcije, ki ne samo, da meji na nemogoče, ampak zagotovo je nemogoča. Zelo slikovito opisano, res sem si lahko vse predstavljala. Vendar, je ravno v tem nekaj zanimivega - branje o človeku, Gentryju Courtu, s skoraj nadnaravnimi sposobnostmi, ki premaga desetine najbolj izurjenih operativcev z vsega sveta, ki ga lovijo. Ne veš ali bi Courtu ploskal ali zavijal z očmi. Oboje, najbrž. Zmotilo me je, kako je pisatelj po nepotrebnem glavnemu junaku dodal, da kljub temu, da je sniper, "
a killer of men" v bistvu dober, saj on ubija zgolj tiste, ki si to zaslužijo. Morilec z dušo. Yeah, right. Očitno si ni upal bralcev prepričat v njegovo dobroto samo s tem, da bi ga spoznali skozi zgodbo in ga imeli za good guya. Kar me je pa najbolj zmotlo, prav res pogrelo, pa je to, da se gospod Greaney ni mogel potruditi in raziskati, katere države so članice Evropske unije, če je že pomembno kako bo Court prišel tam in kakšne dokumente bo ponaredil, da ga ne bodo ujeli. Knjiga se namreč dogaja leta 2010 in na začetku Court iz Turčije prileti na Češko, nato pa nadaljuje pot na Madžarsko, kjer želi obiskati človeka, ki mu bo naredil ponarejen passport, da bo lahko vstopil v Evropsko unijo. Ja, prav ste prebrali. Pisatelj pač ne ve, da sta Madžarska in Češka vstopili v EU leta 2004 in da sta del schengenskega območja od leta 2007. Hiter Google search najde oboje, če že nisi dovolj splošno razgledan, vsaj za prvo. In ravnokar sem na GR prebrala, da ima Greaney "a degree in International Relations and Political Science". A se heca? Samo zaradi tega mu dam samo 2 zvezdici, ker si zasluži zvezdico manj, kot sem mu prvotno mislila dat. Kot mednarodnica me je malo sram zanj in mislim, da si to zasluži. Glede na to koliko energije je porabil za raziskovanje orožja in nešteto vrst takšnih in drugačnih pištol, pušk in ne vem česa vsega še in očitno po GR sodeč "traveled to ten countries", bi lahko tudi to vrgel v Google, če že ne ve, kar bi mu vzelo celih 5 minut.
Ne bom sploh dala nobenih citatov, ker sem jezna.