Knjiga, ki je dobila kakšno nagrado:
Cormac McCarthy: Cesta

Ponavadi ne maram in ne berem post apokalištičnih zgodb, a to knjigo mi je priporočila bivša razredničarka in sem jo zato prebrala. Knjiga je dobila veliko nagrad, med drugim tudi Pulitzejevo nagrado leta 2007 v kategoriji fantazija in menim, da si nagrado res zasluži. Zgodba se kot rečeno dogaja v post apokaliptičnem svetu - svetu, v katerem ni več dreves, ptic, živali ...; samo še pepel. Spremljamo očeta in njegovega sina, ki hodita po cesti proti jugu, ker na severu ne bi več preživela zime. Menim, da je glavna tema knjige ljubezen - ljubezen očeta do sina in ljubezen do sočloveka. Oče sina ljudi bolj kot karkoli na svetu in zanj bi stori vse - išče hrano, zavetje, celo ubija. Otrok pa je poosebljena nedolžnost - vedno ga skrbi za druge ljudi in jim želi pomagati. Predvsem pa knjiga govori tudi o ljubezni do sočloveka - hudobni ljudje in ljudje, ki nosijo ogenj v sebi (sočutje, ljubezen). Knjiga mi je bila zelo všeč, ker nam sporoča, da moramo biti "dobri ljudje", čeprav je to veliko težje in za to potrebujemo več poguma. Predvsem pa je pomembno, da ohranjamo upanje, da bo vse dobro,
kot to stori oče, ko umre in pusti sina živeti, ker upa, da bo dobrota poskrbela zanj. V resnici deček na koncu res sreča drugo družino, ki nosi ogenj in ga sprejme medse. Hkrati pa je konec nekako tudi krožen - deček spet hodi proti jugu in njegov skrbnik se srečuje z istimi težavami, kot dečkov oče, ko je še bil živ. Tak konec naredi knjigo bolj prepričljivo in resnično, kot čisto srečen konec Zelo mi je tudi všeč, da avtor pri govoru ne uporablja premega govora, kar ti bolje predstavi svet, v katerem glavna junaka živita - svet tišine. Knjigo bi definitivno priporočila, saj me je res prevzela in prepričana sem, da bomo njej še dolgo razmišljala.
https://www.goodreads.com/book/show/6288.The_Road