Bralni izziv 2015-Levathana

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 08 feb 2015, 16:44

deset.jpg
deset.jpg (11.75 KiB) Ogledan 3568 krat
AVTOR: Alexandra Gray
NASLOV: Deset ljubimcev (Ten men)
NALOGA: Po lastni izbiri (1 točka)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/168 ... earch=true
OCENA:

Knjiga je bila baje prava uspešnica v UK (best seller), čeprav mene ni prav prepričala. Baje naj bi šlo za lahkotno (s tem bi se še strinjala) romantično novelo. Romantično :huhuhu: no ja, če je iskanje pravega moškega in podleganje najhujšim variantam kar je možno romantično potem...no ja...

V knjigi avtorica predstavi svojih deset moških oz. ljubimcev, enega bolj skrajnega od drugega. Sicer priznam začetek je precej obetaven, mene je prepričal pripovedovalkin začetni humor in neposrednost, potem pa ne vem, knjigo ki ima vsaj trikrat toliko strani sem prebrala hitreje kot tole. Ne rečem je nekakšno sporočilo, kako je treba pomisliti tudi na sebe in imeti rad tudi sebe ter iz psihološkega stališča, da ima glavna junakinja očitno nek Ojdipovski ˝pristop˝, da išče v svojih starejših ljubimcih očeta, ki ga kot otrok ni imela ter da pravzaprav najbrž še sama ne ve kaj si želi. Njene želje in dejanja si sledijo kot po tekočem traku in če je prej prepričana v nekaj, jo naslednji hip lahko nekdo z nasmehom, lepo obljubo in ja kolikor sem jaz zasledila predvsem z denarjem hitro prepriča.

Kar dela zgodbo nekoliko zanimivo je občasen ˝humor˝in vseeno nekakšno zanimanje: ˝Le kaj bo pa sedaj našla oz. koga?˝ in ˝A lahko najde še bolj čudnega moškega˝? Kljub nenehnemu iskanju svojega smisla in prave ljubezni mi glavna junakinja ni prirasla k srcu, morda res na redke momente ampak me je motil njen ˝pohlep˝po koristi, ki bi ga lahko iztržila pri svojih ljubimcih. Kljub nenehni zbeganosti in žalosti ter osamljenosti in iskanju ljubezni bi si morala razjasniti kaj res želi, ljubezen ali moškega, ki jo bo vzdrževal?

Knjiga ni ravno pohujšljiva ampak včasih določene stvari kar neposredno opiše, tako da ni ravno romantika v smislu dolgi poljubi, zaljubljeni pogledi, itd. :eyebrows: Ni zdaj, da ni za prebrati, v celoti je na koncu po zaključku sicer kar dobra, takšna malo drugačna, na momente za razmišljat. Ni pa v njej, kljub morebitnim ugotovitvam kaj je glavno junakinjo ˝sililo˝ iz enega razmerja v drugo in v iskanje Mr. popolnega, nič posebej globokega. Ja lahkotna zgodba, katere konec, da ga ne izdam je pa na mojem obrazu pustil nekaj podobnega :shock: oz. na kratko :118:
Nazadnje uredil/a Levathana dne 23 feb 2015, 14:01, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 13 feb 2015, 14:23

geisha.jpg
geisha.jpg (21.04 KiB) Ogledan 3550 krat
AVTOR: Mineko Iwasaki
NASLOV: Jaz, Gejša (Geisha, a life)
NALOGA: Resnična zgodba (3 točke)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/522 ... earch=true
OCENA:

Resnična zgodba napisana s strani ženske, ki je bila gejša, njeno življenje, pot do tega naziva, skratka vse kar se ji je dogajalo.

Glavna junakinja Masako oz. kasneje preimenovana v Mineko pripoveduje najprej o svojem zgodnjem otroštvu in svoji odločitvi za vstop v okijo in pripravah, da postane najprej maiko in nato geiko-gejša. Že kot otrok je bila zelo odločna in kasneje skozi zgodbo izvemo, da gre za trdno in pogumno žensko, ki se je soočila z marsikatero težavo na svoji poti. Ker je bila pri svojem delu zelo uspešna je morala nekako prebroditi tudi čas, ko so jo druge tekmice zaničevale in poniževale. Kasneje izvemo tudi o njeni ljubezni, kako se je spoznala s to platjo življenja in kako jo je pot vodila do tja kjer je danes, pravzaprav svobodna ženska. Sicer v delo ni bila prisiljena, rada je plesala, se umetniško izobraževala in kolikor izvemo je rada opravljala svoj poklic, vendar si ni želela, da bo tako celo njeno življenje.

V zgodbi pa se ne sledi samo njenemu življenju pač pa nam avtorica razloži vse o oblekah gejš, dodatkih, neizmernem bogastvu, ki ga odraža vsak posamezen kimono, itd. Vse te podrobnosti so pojasnjene s svojimi pravimi imeni - japonskimi izrazi in knjigi moraš kar dobro slediti (čeprav je na koncu tudi kazalo z dodatnimi pojasnitvami kaj pomeni kakšen izraz), če se želiš v zgodbo vživeti in si predstavljati kako je kaj potekalo ali izgledalo (v pomoč so tudi fotografije).

Avtorica je bila ena izmed najuspešnejših in cenjenih gejš in zelo dobro predstavi pogled na del japonske kulture za katero mi niti ne vemo kako je bogata in pomembna. Knjiga je zame eno novo odkritje in vpogled v doslej neznan svet in čeprav je njena zgodba zanimiva in dobro predstavljena je mogoče vseeno zelo natrpana z najmanjšimi podrobnostmi in detajli, njihovimi poimenovanji in zgodovino. Ne rečem zagotovo je pomembno za ozadje in lažje razumevanje, vendar zgodbo ravno to na momente mogoče dela majčkeno suhoparno in težje berljivo. Vseeno pa zanimiva predstavitev in veliko novega znanja :thumbup:

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 16 feb 2015, 21:33

time.jpg
time.jpg (18.07 KiB) Ogledan 3536 krat
AVTOR: Audrey Niffenegger
NASLOV: Žena popotnika v času (The time traveler´s wife)
NALOGA: Romantika (2 točki)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/186 ... earch=true
OCENA:

So zgodbe, ki jih lahko takoj oceniš s čisto petico in so zgodbe, ki ne samo, da jim lahko takoj prisodiš dobro oceno ampak se te tudi zelo dotaknejo...na tak poseben način...

Zgodba govori o Henryu, ki ima kronomotno zaradi česar je popotnik v času. Tako Clare njegova bodoča žena svojega moža pravzaprav spozna že pri šestih letih, od tam od koder prihaja sta namreč že poročena. Henry postane zelo pomemben del njenega otroštva in njeno hrepenenje je vse večje, tudi ko ga resnično sreča (ko odraste in že mine nekaj časa od njegovega zadnjega obiska) v sedanjosti in je on ne prepozna (prihajal je namreč vedno iz let pozneje) njene ljubezni in želje po njem nič ne omaje.

Z izmeničnim pripovedovanjem zgodbe spoznamo njeno otroštvo ter njeno sedanjost, ko končno najde ˝pravega˝Henrya. Prav tako spoznamo njeno bolečino in strah ter na momente osamljenost, ko Henry izginja (najpogosteje nazaj v čas). Skozi njegovo zgodbo pa spoznamo njegov pogled na svoje življenje, doživljanje otroštva in trpljenje ob izgubi matere, ki jo kot odrasel s potovanjem nazaj sicer večkrat sreča oz. vidi ter nenehen strah, kje se bo znašel in kako se bo vse skupaj končalo ter njegovo ljubezen do Clare,ki ga je končno ˝razrešila˝njegove osamljenosti.

Njuno življenje je prikaz vzponov in padcev, trpljenja in sreče. Neskončna ljubezen, ki postavlja različna vprašanja, kot npr.: Kdo si je pravzaprav koga izbral? Je bila Clarina usoda na nek način že zapečatena, ko ga je prvič spoznala še kot majhno dekle? Ga je ljubila, ker ji je pravzaprav povedal, da ga ljubi? Povezave med preteklostjo, ki se je že zgodila, sedanjostjo, ki se dogaja in prihodnostjo, ki šele bo, zgodbo naredijo posebno, izvirno, skratka :vso_cast:

Romantična ljubezenska zgodba, ki vzbudi zavedanje, kako pomemben je vsak trenutek, tako zdaj v tem trenutku, kot za to kar bo prinesel, ko bo postal del preteklosti, kot zato kar se še bo zgodilo.

Po knjigi je posnet tudi film, pravkar ogledala :eyebrows: V določenih pogledih je zgodba malo drugačna, prav tako ne nastopajo vsi karakterji, ki jih spoznamo skozi knjigo, vseeno pa prikaže žar njune ljubezni. Je lepa dopolnitev k knjigi, ki jo je več kot vredno prebrati :108:

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 23 feb 2015, 10:20

igra.jpg
igra.jpg (26.9 KiB) Ogledan 3513 krat
AVTOR: Anders de la Motte
NASLOV: Igra (Geim)
NALOGA: Dogajanje v Evropi (2 točki)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/115 ... earch=true
OCENA:

Ko sem začela z branjem knjige me je najprej čakal ˝hladen tuš˝, knjiga se namreč začne kot z nekim ˝povzetkom˝kaj se v zgodbi zgodi na koncu :? V hipu nisem vedela, če bi ali ne bi nadaljeval z branjem...in sem-dobra odločitev :thumbup:

Zgodba se dogaja na Švedskem, kjer spoznamo glavnega junaka Henrika Petterssona oz. na kratko HP-ja, ki najde eleganten majhen in tanek telefon s katerim misli, da bo dobro zaslužil. Vendar se na telefonu nenehno pojavlja vprašanje ˝Ali je za igro?˝. Najprej temu ne posveča prevelike pozornosti potem pa doživi presenečenje saj se na telefonu pojavi besedilo, ki ponovno sprašuje po igri toda z vključenim njegovim imenom. Najprej misli, da gre za šalo njegovega dobrega prijatelja Mengle-ja, toda ko on o tem nima pojma šele ugotovi, da gre za nekaj povsem drugega in ˝skrivnostnega˝. Sprejme igro in izpolnjuje navodila, ki jih dobiva preko telefona. Igra ga povsem zasvoji, ne le, da zasluži, obseden postane s svojo˝slavo˝, klubom oboževalcev, ki jih pravzaprav ne pozna in z vse višjim uvrščanjem na lestvico sodelujočih. Toda ko se pokaže, da je igra nepričakovano vpletla tudi njegovo sestro vse skupaj ne ostane več zgolj zabava. Prekrši eno izmed pravil, da o igri ne sme govoriti in tako iz nje izpade. Toda želja po razjasnitvi zakaj gre, kdo se skriva v ozadju, kaj igra pravzaprav je, ga ženeta naprej. Ugotovi, da je vse skupaj veliko bolj razsežno kot je mislil. Kljub nevarnostim, ki ga doletijo, želi razkriti skrivnost igre in nekje globoko v sebi spozna, da si prav tako želi tudi nazaj v igro. S pomočjo prijatelja prične razkrivati skrivnosti...Vzporedno z njegovo zgodbo avtor predstavi tudi zgodbo njegove sestre, katere življenje se preplete z bratovim tudi v sedanjem trenutku-ob igranju in sodelovanju v igri.

Priznam na momente zgodba v meni ni ustvarila tolikšne napetosti kot sem pričakovala glede na koncept zgodbe. Čeprav gre za razburljiva dogajanja in zasuke mi je morda na trenutke zainteresiranost nekoliko popustila. Vendar (kar še posebej občudujem pri knjigah) me je končni razplet popolnoma razorožil :111: Kljub temu, da navadno pomislim na vse možne scenarije in razplete me je zgodba dobro zavedla. Konec je bil vsaj zame na nek način razumljiv (čeprav so ostala še nekatera vprašanja) ampak ne ravno pričakovan. Ravno zaradi tega ocena štiri, čeprav bi nekje na sredini zgodbe prisegla, da z več kot tri zgodbe ne bom ocenila. Da avtorju je uspelo, ustvariti napeto zgodbo in presenetiti pa čeprav na samem koncu knjige :goodjob:

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 24 feb 2015, 10:23

love.jpg
love.jpg (21.8 KiB) Ogledan 3480 krat
AVTOR: Guillaume Musso
NASLOV: Ker te ljubim (Parce que je t´aime)
NALOGA: Uspešnica, ki je še nisi prebrala (1 točka)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/112 ... earch=true
OCENA:

Pa je za mano spet ena dolga noč branja in kratka noč spanja. Že druga knjiga tega avtorja in tudi ta me je pustila skoraj brez besed.

Na začetku najprej spoznamo Marka Hathawaya za katerega se je življenje pravzaprav ˝končalo˝pred petimi leti, ko je skrivnostno izginila njegova hčerka Layla. Zadnji dve leti je preživel kot brezdomec, medtem ko se njegova žena z usodo spopade precej bolje. Zaradi neljubega dogodka se ponovno srečata in žena zahrepeni po svojem možu in si zaželi, da bi se končno vrnil in se spopadel s svojim trpljenjem, nenazadnje je psiholog, ki je pomagal mnogim. V nadaljevanju spoznamo še dve zgodbi, mlada Evie Harper se ne more sprijazniti s smrtjo svoje matere in razmišlja le še o maščevanju krivcu za njeno smrt, bogata mlada dedinja Alyson Harper pa se skuša z razvratnim življenjem, povzročanjem težav, alkoholom in drogami spopasti s svojo bolečino in trpljenjem.

Vsa tri življenja se prepletejo na potovanju z letalom, Mark je na letu s svojo hčerko, ki se čudežno čez pet let, natanko na isti datum pojavi točno na istem mestu, kjer je izginila. Ob njem sedi Evie, v baru pa sreča Alyson in zgodba se prične zapletati. Poleg vprašanja, ki muči Marka, kje je bila njegova hči?, Kaj se je zgodilo z njo?, Zakaj se mu žena na poti, ko je šel po hčerko ni želela pridružiti? se soočimo še z ugibanji Kaj je tisto, kar povezuje vse tri? Kaj jim je skupnega? Zgolj trpljenje, ki so ga vsi doživeli ali kaj več? ter kakšno vlogo igra Markov dober prijatelj Connor?

Zgodba se odvija tako zanimivo in prepletajoče,da vsaj jaz, knjige nisem mogla preprosto odložit in počakat na naslednji dan. Zanimanje je bilo preveliko. Razkritje in razplet pa :o

Gre za izjemno, pretresljivo pripoved, ki prikaže, kako lahko določeni dogodki za vedno spremenijo življenje posamezne osebe. Kako je drugače pomagati nekomu, kot pa pomagati sam sebi in se spopasti s svojo bolečino, si oprostiti, se soočiti z življenjem in ponovno najti pravo pot.

Pisatelj je po mojem prepričanju napisal še eno zelo dobro zgodbo (bomo videli kako bo s preostalimi :eyebrows: ) v kateri se ukvarja z soočanjem posameznika oz. posameznikov z svojim življenjem ne glede na to kakšno je ali kaj je ˝prineslo˝. Zdaj razumem zakaj je takšna uspešnica.

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 27 feb 2015, 10:28

pet.jpg
pet.jpg (18.82 KiB) Ogledan 3467 krat
AVTOR: Stephen King
NASLOV: Mačje pokopališče (Pet sematary)
NALOGA: Kriminalka ali grozljivka (2 točki)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/105 ... earch=true
OCENA:

Ko piše na knjigi avtor Stephen King je moja obrazna mimika primerljiva s temle :drools:

Mačje pokopališče je zgodba, ki zajema vse grozo, srhljivost, dlake pokonci, itd. Ob poplavi filmskih grozljivk se je dandanes prag grozljivosti gotovo nekoliko dvignil, vsaj zame. Toda knjiga je tako ali tako že zgodb zase in, če je napisana na pravi način...uh...

V zgodbi spoznamo družino, ki se zaradi očetove službe preseli v hišo, ki ima kljub idiličnemu izgledu in lepi naravi, ki jo obdaja, le eno napako, je ob cesti, ki je še kar prometna, po njej vozi predvsem veliko tovornjakov.
Toda oče Louis, mama Rachel in otroka, deklica Eileen in mali Gage ter njihov mucek Church se hitro prilagodijo in življenje začne lepo teči. Louis se naveže na svojega soseda Jud-a, starejšega možakarja, ki mu je kakor oče. Tudi strah pred novo službo se počasi razblini in kljub grozljivemu dogodku, ki se zgodi že v začetku semestra (Loius je namreč zdravnik na univerzi), ko umre eden od študentov se za trenutek vse nekako umiri. Ko Louis ostane sam doma (njegovi gredo za praznike k ženinim staršem, s katerimi se on ne razume prav dobro) pa Louis stopi na pot, ki njegovo življenje popolnoma obrne.

Sosed Jud mu sporoči, da je na njegovi travi mrtev maček in ja to je njihov Church, toda kako naj to pove svoji hčeri, ki ga obožuje. Jud mu želi vrniti uslugo (pred časom je rešil njegovo ženo Normo) in ga popelje na kraj, kjer pokoplje mačka. Že na sami poti Loiusa obdaja groza, toda čaka ga še nekaj hujšega. Ko naslednji dan pred vrati zagleda Churcha, živega, se zaveda kakšno moč ima pravzaprav tisti kraj. Toda Church je drugačen...vendar je tukaj živ in nihče drug ne izve, kaj se je z njim zgodilo. Toda Loiusa dogodki spet preizkusijo, ko umre njegov sin Gage. Se bo lahko tudi tokrat boril z nadnaravnimi silami in kljuboval smrti?

Zgodba je izvrstna že zaradi Kingovega načina pisanja. Vzbuja pa tudi veliko vprašanj, kot kaj bi npr. mi storili za svoje ljubljene? Bi se podali tako daleč? Ga je le premagala moč kraja ali pa je iz njega potegnila tisto, kar si je v podzavesti želel?Groza in stopnjevanje le-te se z vsako stranjo povečuje...Osebno mi morda ni bilo ravno všeč Loiusovo obnašanje do Churcha ko se je vrnil, čeprav je bil drugačen in je vzbujal srh, se mi ni zdel prav zares hudoben. Vendar vse ostalo, pripoved, razplet in konec naredi zgodbo za pet in plus :P

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 04 mar 2015, 14:59

agatha.jpg
agatha.jpg (19.08 KiB) Ogledan 3437 krat
AVTOR: M.C.Beaton
NASLOV: Agatha Raisin in usodna pita (Agatha Raisin and the Quiche of death)
NALOGA: Vijolična platnica (3 točke)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/344 ... earch=true
OCENA:


Vprašanje, če bi sploh zasledila tole knjigo, če ne bi iskala nekaj z vijolično platnico ;) Od vseh, ki sem jih našla mi je tale vzbujala nekam najbolj obetajočo zgodbo (prevare, umor, raziskava tega...)

Agatha Raisin, ko jo spoznamo, ni nekam preveč očarljiva gospa, je precej ukazovalna, vedno dobi kar hoče in je nekoliko čudaška :120: . V Londonu zaključi svojo kariero in se predčasno upokoji ter se preseli v idilično vas o kateri sanja že od otroštva, kjer bo imela tipično podeželsko angleško hiško. Sovaščani so sicer prijazni ampak nihče ji ne posveča preveč pozornosti, zato želi nekako izstopiti, se priljubiti ljudem. Odloči se, da bo sodelovala na tekmovanju v peki pit. Sama sicer ne ve niti kako bi se lotila gospodinjskih opravil, za katere po preselitvi skrbi gospa, ki jo je Agatha z obljubo večjega plačila takoj ˝speljala˝svoji sosedi. Tako ji tudi kuhanje ne gre od rok. Odloči se, da bo pito kupila v znani Londonski prodajalni, kjer pečejo izvrstne pite. Za špinačno pito, ki jo kupi tam,ji odstrani embalažo in jo zavije v svoj papir je prepričana, da bi morala zmagati. Toda sodnik, ki naj bi bil dober poznavalec pit, čeprav je boljši poznavalec žensk, kot se izkaže kasneje izbere neko drugo zmagovalko. Jezna Agatha pito pusti na prireditvi in odvihra domov. Sodnik in njegova žena si njeno pito odneseta domov, kjer si on zvečer privošči rezino, zjutraj pa ga najdejo mrtvega. Kmalu se razkrije, da je kriva zastrupitev z rastlino trobeliko, ki se je nahajala v piti, Agathini piti. Sicer ni obdolžena umora, saj razkrijejo, da je pito kupila in da ni imela namena prav ona nekoga zastrupiti. Toda njeni hudi dnevi se šele pričnejo...ne da se ji ni uspelo prikupiti vaščanom, čeprav se še naprej trudi, na vse straneh nanjo nekdo preži...sicer nadležna in sitna gospa se odloči, da bo sama poskušala ugotoviti, kdo je morilec pri tem pa ne odneha, četudi se pokaže, da je očitno tudi ona postala tarča.

Knjigo sem hitro prebrala, na momente je celo precej smešna in glavna junakinja se ti kljub temu, da njena osebnost ni preveč očarljiva, kmalu prikupi. Zapleti in vedno nove težave na katere naleti, dajo knjigi pestrost in tisto zanimivost, da zgodbi ne moreš nehati slediti. Mogoče je na momente kakšen del malce dolgočasen, tako da ne bi mogla dat ravno čiste petice a sem prepričana, da bom iz te zbirke (pravkar ugotovila, da je Agatha očitno junakinja še parih zgodb) zagotovo še prebrala kakšen del. Torej lahkotna, malce smešna detektivska zgodba :)

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 06 mar 2015, 12:49

angel.jpg
angel.jpg (12.67 KiB) Ogledan 3421 krat
AVTOR: Lauren Kate
NASLOV: Padli angeli (Fallen)
NALOGA: Lepa platnica (1 točka)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/648 ... earch=true
OCENA:

Na moč očarljiva platnica je svoje dodala še z naslovom, padli angeli...sicer sem ljubiteljica mnogih žanrov ampak zgodba, kjer nastopajo bitja kot so zmaji, vampirji in pa seveda angeli pa me takoj dobi na svojo stran :P

Seveda gre še za eno v vrsti na prvi pogled nemogočih ljubezenskih razmerji, ki se razplamtijo in v katerih nastopajo nadnaravna bitja a kaj hočem...priznati moram, da v poznih nočeh rada berem o trpečih ljubezenskih zgodbah :eyebrows:

Mlada Luce po nenavadnem dogodku v njenem življenju, za katerega se ji zdi, da je kriva prav ona, čeprav ji tega nihče ne očita naravnost, pristane v popravnem domu Meč in križ. Šola se ji zdi srhljiva, kraj na katerem je in njegova okolica pa še bolj, čeprav hkrati na nek način skrivnostni. Kmalu poleg fanta, Cam-a, ki ji očitno namenja svojo naklonjenost spozna tudi nekoga, ki se ji takoj zazdi neverjetno znan. Daniel v katerega se zagleda in do katerega čuti neko posebno vznemirjenje pa ji več kot očitno pokaže, da je ne želi v svoji bližini. Toda nekaj se skriva za to masko nenehnega odrivanja in nenaklonjenosti. Kljub šarmu, ki ji ga izkazuje Cam pa se zave da je globoko zaljubljena v Daniela, ki ji sicer tu in tam, kot da bi se spozabil pokaže, da mu ni vseeno zanjo, toda vedno znova jo zavrača. Vse bolj odkriva, da je nekaj kar ji Daniel prikriva in vse njeno raziskovanje skupaj s prijateljico Penn, vodi v še večjo skrivnostnost...le kaj skriva? Po nesrečnem dogodku, ki je precej podoben tistemu, kar se je Luce zgodilo že v preteklosti, ko so ji sence, za katere nikomur ne more zaupati, da jih vidi, vse bolj za petami pa se prične odvijati spoznanje in vpogled v to, kdo je Daniel in kaj predstavlja ona zanj...

Moram reči, da res gre za skorajda tipično pripoved o globoki ljubezni, ki jo glavna junaka čutita med sabo in ovirami, s katerimi se morata spopasti in, ki onemogočajo njuno srečo. In čeprav že sam naslov daje sluti nekaj vsebine in tudi kasneje čez zgodbo že pravzaprav lahko vemo kaj je skrivnost Daniela, je zanimivo tisto prebiranje do razkritja skrivnosti...lahkotna zgodba, ki sem jo prebrala zelo hitro, me ni pustila ravno v stanju vau in oh in sploh :022: ...vendar mi je zelo všeč stopnjevanje do razkritja, ki pa marsikaj še pusti ovito v skrivnost...vsako stran sem obračala v vedno večji želji, daj naj se že kaj razkrije, bo zdaj, kaj pa zdaj, oh malo no bi pa že lahko. In čeprav se določene stvari le pojasnijo in ni nekih hudih presenečenj, ker je zgodba že v začetku na nek način ˝predstavljena˝ , je mojstrsko zavita v neko meglo, zaradi katere te vleče, da moraš izvedeti kako stojijo stvari. Vsekakor bom prebrala nadaljevanje...

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 12 mar 2015, 19:32

eragon.jpg
eragon.jpg (14.66 KiB) Ogledan 3398 krat
AVTOR: Christopher Paolini
NASLOV: Eragon
NALOGA: Avtor, mlajši od 30 let (3 točke)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/113 ... earch=true
OCENA:


Prva stvar, ki je bila nuja prebrati tole knjigo je bilo to, da gre za fantazijsko pustolovščino, ki med drugim govori predvsem o zmajih, no natančneje sicer bolj o enem. Potem pa še zanimanje, kaj je uspel skupaj spisati, tako mlad avtor. Baje je zgodbo začel pisati že pri 15 letih…

Na začetku spoznamo mladega fanta Eragona, ki živi pri svojem stricu in med lovom v gozdu najde oz. je priča skrivnostni pojavitvi modrikastega, sijočega kamna podobnega jajcu. Vzame ga s sabo, saj misli, da mu ga bo uspelo zamenjati za meso. Ko se njegov načrt ne posreči ga odnese domov in ga skrije v svoji sobi. Ko se čez par dni iz njega izvali zmajčica se njegovo življenje popolnoma spremeni in njegova usoda začenja svojo pot. S ˝pravljičarem˝ za katerega se ta izdaja, Brom-om pobegneta, saj jima je za petami celotno Cesarstvo in kralj, ki je enkrat že premagal Jezdece zmajev, kar je očitno tudi Eragon. Zaplete se v pustolovščine med katerimi odkriva kaj mu je dano, kaj bi moral storiti, se spoprijema s spremembo v svojem življenju in med drugim ugotavlja kako pomemben je za druge in da sta z njegovo zmajevko Saphiro nerazdružljiva.

Zgodba mi je zelo všeč predvsem zaradi vseh podrobnosti, mislim, da skorajda ni stvari na katero bi avtor pozabil oz. je ne bi natančno predstavil in opisal. Tako so podrobno ali pa vsaj toliko, da si jih lahko jasno predstavljamo predstavljeni vsi pomembnejši liki v zgodbi, naveza Eragona in Saphire, vsa okolica, včasih celo tako dobro, da se moraš ustavit in resno razmislit kako bi vse skupaj izgledalo, če si seveda želiš biti čisto na jasnem. Malo me je skrbelo, ker sem bila že čez polovico pa se še vedno ni dogajalo nič takšnega, da bi se Eragon izkazal v akciji za katero je bilo očitno, da bo neizogibna. Proti koncu me je že precej skrbelo, če bo glavnemu dejanju namenjeno le tako malo strani. Ampak, kot sem ugotovila gre le za prvi del…uh to bo še branja, še tri knjige :drools: . Očitno so po zgodbi posneli tudi film…grem pravkar poizvedet kako so uspeli predstaviti celotno zgodbo in tolikšne podrobnosti. Skratka gre za zgodbo za katero ne bi niti pomislila, da jo je napisala tako mlad avtor…ker je toliko zapletov, idej, pojasnitev…o stvareh, ki so me pa še zanimale pa bo očitno več v naslednjih knjigah, npr. o vilinih…super pustolovščina :vso_cast:

p.s: film je dober, vendar ponovno težko primerljiv z knjigo. Seveda je zgodba obširna ampak določeni deli sploh niso povzeti niti omenjeni...dobro predstavljen je začetek zgodbe, ko najde jajce, ko se Saphira izleže (ok to je na platnu videt čudovito, mali zmajček :022: ). Ostalo pa malo drugače, nekaj ni, itd. V primerjavi z knjigo so dobri liki na filmskem platnu Eragon, pa Brom je tudi tapravi, Senca je dobro srhljivo prikazan, npr. z vilinko pa ni primerjave, ne po izgledu (opis po knjigi), pa nima tolikšne miline a hkrati moči v sebi-ne ta pa mi res ni bila všeč v filmu...na splošno pa zmajček zmaga :)
Nazadnje uredil/a Levathana dne 02 apr 2015, 22:41, skupaj urejeno 1 krat.

Uporabnikov avatar
Levathana
Forest Spirit
Prispevkov: 37
Pridružen/a: 25 jan 2015, 10:19

Re: Bralni izziv 2015-Levathana

PrispevekNapisal/-a Levathana » 16 mar 2015, 17:25

name.jpg
name.jpg (17.58 KiB) Ogledan 3381 krat
AVTOR: Guillaume Musso
NASLOV: Boš čakal name?
NALOGA: Tvoj priljubljen avtor (2 točki)
LINK: https://www.goodreads.com/book/show/191 ... earch=true
OCENA:

Leta in leta je na moji ˝lestvici˝priljubljenih avtorjev vladalo samo eno ime...Stephen King...dobro res se mu je čez čas pridružil tudi Tolkien...ampak ostajalo je nekako tako...sicer veliko dobrih knjig a noben avtor ni v meni vzbudil tisto zanimanje, še eno njegovo delo, še eno in navdušenje...do pred nekaj časa... :P

Guillaume Musso je res izviren in njegove zgodbe me navdušujejo zaradi drugačnosti, posebnosti, vpletenosti nepričakovanega in še bi lahko naštevala...tudi zadnja prebrana knjiga me je navdušila...more, more :jupi:

Zgodba govori o Elliotu, zdravniku, ki mu je pri njegovih šestdesetih letih pomembno pomagati še vsaj nekaj pacientom (sam je namreč zbolel in ga ne čaka ravno več veliko življenja) ter preživeti še kakšen trenutek z hčerko Angie in prijateljem Mattom. Ko med reševanjem v Kambodži oskrbi enega izmed otrok se mu njegov oče zahvali s tem, da mu želi izpolniti njegovo največjo željo. Brez pravih pričakovanj pove, da bi le še enkrat rad videl žensko svojega življenja, Ileno, ki pa je že trideset let mrtva. V odgovor prejme steklečničko desetih tablet s katerimi pravzaprav ne ve kaj naj naredi. Toda ko doma v poskus vzame eno, ugotovi, da se je vrnil v preteklost. V svoja trideseta leta, ko je bila Ilena še živa. Najprej se sooči sam s sabo oz. s svojim mlajšim jaz. Nezaupanje in nerazumevanje povleče v zgodbo, ki sedanjost prekriva s preteklostjo..toda kako je s spreminjanjem dogodkov v preteklosti? Kaj se v takšnem primeru lahko zgodi s sedanjostjo?Ljubezen in prijateljstvo sta močni čustvi, toda kako obrniti tok usode, ki vedno znova poskrbi, da bi stvari krenile po poti po kateri so se že odvile..je moč kljub vsemu karkoli spremeniti? Je Elliot pripravljen žrtvovati sedanje življenje, hči ali njegovo veliko ljubezen?

Skratka zgodba, ki te ne pusti ravnodušnega, ki jo moraš prebrati na enkrat in spet tisto kar obožujem, nepredvideni dogodki, zasuk v smer, ki je ne pričakuješ in zaključek, ki je :016:
Ponovno popolnoma navdušena :vso_cast:


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska:: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost