NASLOV: Jaz sem legenda
NALOGA: Knjiga, ki si jo od nekdaj želiš prebrati (1 točka)
LINK:https://www.goodreads.com/book/show/140 ... earch=true
OCENA:

Knjigo sem želela prebrati že od kar sem prvič gledala istoimenski film z Will Smithom. Kar nekaj časa je ostalo pri želji, čeprav sem v tem času film gledala že najmanj dvakrat, trikrat...

Končno sem prišla tudi do knjige in nestrpno sem jo začela brati. Toda na začetku sem bila zelo razočarana, ker se je toliko dejstev iz filma razlikovalo in to takšnih večjih, ne samo malih podrobnosti. Potem sem se odločila, da ne povezujem več sicer zelo oboževanega filma, s knjigo ampak se prepustim zgodbi, kot, da je še ne poznam. Potem je steklo v trenutku in tudi ocenim jo lahko samo z odlično. Le preveč ne smem mislit na primerjavo s filmom. V tem primeru sem namreč (kar je redko) bolj naklonjena filmski zgodbi, kot zgodbi iz knjige,
Gre za zgodbo, ki pripoveduje o propadu človeštva, med ljudi je prišla skrivnostna bolezen, ki je niso mogli pravočasno razvozlati oz. razumeti in je terjala velik davek. Toda umrli so se, če niso bili dokončno uničeni v ognju, vrnili. Nekateri so se dokončno spremenili v bitja teme-vampirje, medtem ko so bili drugi nekje na meji-ne živi in ne mrtvi. Resnično preživel je Robert Neville, ki je očitno imun in se v nastalem svetu prebija skozi življenje, tako da čez dan lovi speče ˝pošasti˝, ponoči pa zabarikadiran v svojem domovanju skuša preživeti še eno noč.
Lik glavnega junaka je dobro predstavljen, z vsemi lastnostmi, ki so pri težkem življenju, ki ga preživlja še toliko bolj izražene. Osamljenost, boj za življenje, strah so že dobro načeli njegove živce in Robert se spopada z izbruhi in nihanjem razpoloženja in večnim vprašanjem, zakaj in čemu še vztrajati. Najtežje preizkušnje so zanj ponoči, ko njegovo hišo oblegajo vampirji, ga vabijo medse, med njimi njegov bivši sosed, ki ga venomer kliče po imenu in vabi ven, razgrajajo zunaj in se skušajo prebiti v njegov dom. Nato sledi dan, ki je podoben včerajšnjemu, popravljanje uničenih stvari, ubijanje, iskanje zalog in tako naprej. Robert začne čez nekaj časa razmišljati o sami bolezni, kaj jo je povzročilo, od kod uspeh pri nekaterih stvareh, ki se jih vampirji bojijo, česen, ogledalo, križ-se vsi bojijo križa, četudi prej niso bili kristjani? se sprašuje. Kmalu začne z raziskovanjem in poskuša dognati stvari, nakar se njegovi dnevi spremenijo. Najprej v njegovo življenje vstopi pes, nato sreča živega človeka, žensko...zgodba se zaplete in...

Lik iz knjige je karakterno, v filmu Will Smith po mojem zelo dobro odigral. To mi je pri sami zgodbi, ki sem jo brala dobro pomagalo, kar predstavljala sem si ga v vseh prizorih in je bilo kar ujemajoče. Drugače pa sta zgodi z izjemo središčne točke, vampirjem in edinega preostalega človeka kar različne, je nekaj ujemanj (recimo pri kužku), vendar z drugačnim zornim kotom in samo zgodbo. Tudi do srečanja z živim človekom v filmu pride, vendar je zgodba v knjigi čisto drugačna in gre popolnoma svojo pot. Ne glede na vse je zgodba zelo všečna, dobro izpeljana, skratka super, le primerjati s filmom je ne smemo, ker nas bi utegnila malce razočarati. Potrebno jo je jemati samostojno, kot recimo zgodbe, ki govorijo o vampirji in so si deloma podobne a je vsaka zase nekaj posebnega. Ni mi žal, da sem jo končno prebrala