AVTORICA: Veronica Roth
NASLOV: Insurgent
SERIJA: Divergent #2
KATEGORIJA: YA fiction: Dystopian
ŠT. STRANI: 525
NALOGA: Ena beseda v naslovu (2 točki)
OCENA:
LINK: Insurgent
MNENJE IN OPIS KNJIGE
Zgodba se začne takoj po Divergent in še vedno nam pripoveduje Tris, ki jo je zaznamovala vojna – izgubila je starše in ubila svojega najboljšega prijatelja. Four in Trish si želita odpočiti od spopada, vednar nesreča ne počiva. Erudite z Jeanine na vrhu jima še vedno sledi in ji preganja. Pomagajo jim Dauntless izdajalci, ki se znajo bojevati. Sledijo številni zapleti, ki jim Tris komaj pobegne in komaj ostane živa. Na koncu se zatečejo na območje Abnegation kjer skujejo načrt kako premagati Erudite. Tris nasprotuje Fouru, a se na koncu izkaže, da je imela za to dober razlog.
Odločila sem se začeti z dobrimi stvarmi. Vesela sem, da se ni v knjigi pojavil kakšen ljubezenski trikotnik (čeprav se malo sumila, da bo z Uriahom kaj). Všeč mi je tudi, da se Tris in Four ob prvi oviri nista takoj razšla in bi potem Tris celo knjigo jokala za njim (se je rajši zaradi drugih stvari). Všeč mi je bil preobrat s Calebom. Tudi konec ni bil slab, čeprav sem sumila, se je nekaj podobnega takoj, ko je Tris opazila, da vrata na obzidju zaklepajo od zunaj.
Žal pa moram reči, da me je ta knjiga razočarala in moram izpostaviti tudi nekaj slabih stvari. Glavna »junakinja« Tris celo knjigo živi v strahu in žalovanju. Razumem, da je njena družina umrla,
njen brat je izdajalec (kar sploh nisem pričakovala in me je pozitivno presenetilo, saj se je končno začelo nekaj dogajati) in seveda, ubila je Willa. Glavni dogodek v knjigi naj bi bil
upor ljudi, ki ne spadajo v nobeno skupino in kako Erudite razvija serum za Divergents, ampak sem imela občutek, kot da se to odvija v ozadju, včasih malo omeni, komentira, drugače pa se obremenjuje s preteklostjo in s tem kaj si bo mislil Four. Ja, razumem, da žaluje, ampak glede na to, da je Tris tudi deloma Erudite, bi lahko logično sklepala, da je vojna in v vojni je nekako potrebno držat pištolo in koga ustrelit, ali pa se pač umakneš in to prepustiš drugim. No Tris tudi to ni uspelo, saj je slepo zaupala Marcusu (ki ga btw sovraži v dno duše) in lagala Fouru. ??????? Zakaj bi nekdo na podlagi 0 informacij, 0 dokazov in 0 zaupanja izdal nekoga, ki naj bi ga imel rad? Tris, in ti naj bi bila deloma Erudite, tsk-tsk. Kam je šla Tris iz Divergent in ali lahko pride prosim nazaj?
Konec, ja… Tisti del kjer
ubijejo Jeanine mi je bil čisto za lase privlečen kot, da bi se pisateljici mudilo nekaj ukrenit.
Dve knjigi se bojujejo proti njej, skoraj ubije Tris, ko na njej izvaja eksperimente, ta jo želi kasneje rešiti, zato Tori vzame pištolo. Ampak ne! Tori, ki proti Jeanine goji prastaro zamero si pričara nož, jo dvakrat zabode in *puf*, adijo Jeanine. Tudi to, ko je Evelyn po koncu vsega vkorakala v Erudite, sem že slutila, saj so bili namigi preveč očitni. Razodetje na koncu me je presenetilo, čeprav (kot sem že prej omenila) sem sumila, da
je okrog njih resnični svet in so oni neke vrste eksperiment. Ampak, tudi pri tem razodetju me je nekaj zmotilo. Zakaj hudiča čakajo, da
bodo lahko Divergnts rešili zunanji svet? Zakaj jih potem sploh razdelit v skupine? Ali nismo vsi ljudje Divergents, včasih si pogumen, včasih pač ne, včasih pomagaš drugim, včasih se ti pač ne ljubi, včasih logično razmišljaš, spet drugič se spustiš v situacijo na vrat no nos.
Res, res s težkim srcem dam knjigi oceno 3, sploh, ker je bil prejšnji del fantastičen, ampak če potegnem črto me je veliko stvari motilo, ne samo v razvoju oseb, tudi pri vsebini. Akcijsko dogajanje se je porazgubilo med Trisinim samopomilovanjem in komaj nekje 200 strani pred koncem, sem dobila občutek, da se je res začelo, da se nekaj dogaja. Seveda bom prebrala naslednji del, sam j zanima kaj se bo zgodilo po tem clifhangerju, ampak grem brat z nizkimi pričakovanji, tako da razočaranje mogoče ne bo tako veliko. Res škoda in mi je zelo žal, da mi knjiga ni bila tako všeč.
prebrano: 11. 7. 2015