Bralni izziv 2015 – Alayla

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Bralni izziv 2015 – Alayla

PrispevekNapisal/-a Alayla » 07 feb 2015, 22:25

Bralni_izziv_2015_13.jpg
Bralni_izziv_2015_13.jpg (78.91 KiB) Ogledan 4749 krat
SEZNAM NALOG:
1) Izšla pred več kot 10 leti (3 točke) – Aleksandra Marinina: Igra na tujem polju
2) Ena beseda v naslovu (2 točki) – Veronica Roth: Insurgent
3) Avtor, mlajši od 30 let (3 točke) – Kody Keplinger: The DUFF Designated Ugly Fat Friend
4) Lepa platnica (1 točka) – Laurie Faria Stolarz: Deadly Little Secret
5) Dogajanje v kraju, ki si ga želiš obiskati (2 točki) – Gayle Forman: Where She Went

6) Dogajanje v Evropi (2 točki) – Tabitha Suzuma: Forbidden
7) Vijolična platnica (3 točke) – Jennifer L. Armentrout: Half-Blood
8) Romantika (2 točki) – Jennifer L. Armentrout: Obsidian
9) Več kot 400 strani (3 točke) – J. K. Rowling: Harry Potter in Feniksov red
10) Uspešnica, ki je še nisi prebral/a (1 točka) – Veronica Roth: Divergent
11) Knjiga, ki jo že imaš doma (3 točke)
12) Kriminalka ali grozljivka (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Znanstvena fantastika (2 točki)
15) Drugi del poljubne serije (3 točke) – Laurie Faria Stolarz: Deadly Little Lies
16) Od nekdaj si jo želiš prebrati (1 točka) – Arto Paasilinna: Očarljivi skupinski samomor
17) Knjiga, ki si jo enkrat že prebral/a (3 točke) – Jay Asher: Trinajst razlogov
18) Fantazija (2 točki) – J. K. Rowling: Harry Potter in Princ mešane krvi
19) Knjiga, ki je dobila kakšno nagrado (3 točke) – Gayle Forman: If I Stay
20) Knjiga, ki bi jo moral/a prebrati v šoli (2 točki) – Patrick Süskind: Parfum
21) Dogajanje v gorah ali na snegu (2 točki)
22) Po priporočilu nekoga iz Bralnice (1 točka)
23) Izšla leta 2015 (3 točke)
24) Tvoj priljubljen avtor (2 točki) – J. K. Rowling: Harry Potter in ognjeni kelih
25) Resnična zgodba (3 točke)
Nazadnje uredil/a Alayla dne 31 dec 2015, 12:58, skupaj urejeno 16 krat.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

The DUFF: Designated Ugly Fat Friend

PrispevekNapisal/-a Alayla » 07 feb 2015, 23:47


AVTORICA: Kody Keplinger
NASLOV: The DUFF
KATEGORIJA: Romantika
ŠT. STRANI: 280
NALOGA: Avtor, mlajši od 30 let (3 točke)
OCENA:
LINK: The DUFF

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Zgodba govori o 17-letni Bianci, njenih družinskih in ljubezenskih težavah, ki za trenutek ogrozijo prijateljstvo z Casey in Jessico.
Glede na to, da je avtorica knjigo napisala, ko je bila še v srednji šoli, lahko spregledamo nekaj slogovnih in jezikovnih pomanjkljivosti, drugače pa se lahko knjiga gladko bere in sem jo prebrala v enem šusu. Res je, da so osebe in nekatera dogajanja premalo razvita. Zdi se, kot da avtorica ni znala zaokrožiti dogodka, zato je na hitro in srečno razrešila zadevo. Dvomim, da se kdorkoli tako hitro spravi k pameti kot Mike, Biancin oče, in se sam prijavi na AA. Tudi odnos s Tobyjem je malo preveč za lase privlečen, saj vse vsa zadeva konča še hitreje kot se je začela.
Pri knjigi mi je bilo všeč, da sem začutila nekakšno povezavo med Bianco in Weasleyem. Njun odnos se mi ni zdel prisiljen, čeprav mi je bil sudden change in character (pisanje pisem in pošiljanje rož) malo nerealen.
Kar se tiče prijateljstva z Casey in Jessico... Casey ok razumem, da sta bili prijateljici iz otroštva, ampak tega odnosa do Jess pa ne razumem. Meni Jess deluje kot vedno vesel, naiven okrasek k družbi in večino časa nima pojma kaj se dogaja. Pri njej mi je šlo na živce tudi to, da ni morala izreči niti ene kletvice, ampak samo neke annoying okrajšave (effing, a-hole...).
Na koncu sem se odločala med ocenama 2 in 3. Ker me knjiga niti enkrat ni presenetila, res nasmejala, spravila v jok ali povzročila kakršno koli čustvo v meni sem se odločila za 2. Je knjiga, ki se da prebrat, ni pa ne vem kakšen presežek. Zgodba bi se definitivno dala izpilit, poglobit in razširit, pa tudi karakterji bi se lahko malo bolj dodelali.

prebrano: 7. 2. 2015
Nazadnje uredil/a Alayla dne 10 feb 2015, 17:44, skupaj urejeno 2 krat.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Deadly Little Secret

PrispevekNapisal/-a Alayla » 10 feb 2015, 17:27


AVTORICA: Laurie Faria Stolarz
NASLOV: Deadly Little Secret
SERIJA: Touch
KATEGORIJA: Romantika/Fantazija
ŠT. STRANI: 252
NALOGA: Lepa platnica (1 točka)
OCENA:
LINK: Deadly Little Secret

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Knjiga se prične z opisom avtomobilske nesreče, kjer glavna junakinja Camelia za las uide smrti. Reši jo Ben, skrivnosten fant, ki se je pred kratkim vpisal v šolo, kjer ga vsi obtožijo umora svojega dekleta. Camelia še dolgo ne more pozabiti občutka, ki ga je povzročil njegov dotik, zato se želi zbližati z njim. Ben jo hkrati tudi odbija, saj mu, zaradi Kimmiejinih in Wesovih obtožb, težko zaupa.
Zgodba se vrti okoli Camilie, a se v knjigi pojavijo vmesna poglavja, ki so napisana z zasledovalčevega stališča. Priznam, sprva sem mislila, da je to Ben, a sem zelo kmalu ugotovila, da se motim.
Ko sem prebrala opis knjige, sem pričakovala napeto dogajanje, zato sem bila kar malo razočarana. Res, da je knjiga kratka, a sem vseeno pričakovala malo več dogajanja. Opisano je povprečno najstniško življenje (kar se tiče odnosa Camile do njenih najboljših prijateljev), zato sem mogoče pogrešala malo več razburljivosti, ker imajo v drugih knjigah najstniki povečini vznemirljivejša življenja. Zgodba se mi je sicer zdela zanimiva in dokaj izvirna, všeč mi je bil tudi Cameliin, precej nenavaden, hobi lončarstva. Drugače se zgodba vrti okoli Camilie, a se v knjigi pojavijo tudi vmesna poglavja, ki so napisana z zasledovalčevega stališča. Priznam, sprva sem mislila, da je to Ben, a sem zelo kmalu ugotovila, da se motim. Takoj, ko se je zasledovalec obrnil proti Camile, sem začela sumiti Matta. Že ko Camile opisuje njuno kratkotrajno zvezo, jo venomer kliče in s tem na nek način nadzira, kaj počne, kje je, s kom je ... Seveda je pričakovano, da jo Ben po ugrabitvi pride rešit, asem pričakovala tudi, da bosta na koncu knjige skupaj. Na mojo srečo temu ni tako, ker če bi bilo, bi najverjetneje tu končala in ne bi brala dalje.
Osebe se mi zdijo premalo razvite, ker večina knjige sestoji iz plehkih dialogov, ki ti ne dajejo vpogleda v posameznikovo osebnost, vemo samo to v kakšnem okolju živijo. Razumem, da naj bi bil Ben skrivnosten, ampak o njem praktično ne vemo nič drugega kot to, da naj bi ubil Julie, družba ga stigmatizira in zato se šola doma. Tudi Camile je ena velika uganka. Trudi se biti v oporo družini, pri čemer škoduje sama sebi. Trudi se tudi, da ne bi zabredla v težave, a ji to ravno ne uspeva. Ne more se odločiti ali bi sledila srcu ali bi poslušala svoj razum.
Knjiga je bila ravno toliko napeta (čeprav premalo), da ni bila dolgočasna in se jo je dalo hitro brati, zato sem jo ocenila s 3. Nameravam prebrati tudi naslednji del, v upanju, da se bodo osebe karakterno razvile, zgodba pa bo pridobila na razburljivosti in skrivnostnosti.

prebrano: 9. 2. 2015
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Deadly Little Lies

PrispevekNapisal/-a Alayla » 18 feb 2015, 00:56


AVTORICA: Laurie Faria Stolarz
NASLOV: Deadly Little Lies
SERIJA: Touch
KATEGORIJA: Romantika/Fantazija
ŠT. STRANI: 288
NALOGA: Drugi del poljubne serije (3 točke)
OCENA:
LINK: Deadly Little Lies

MNENJE IN OPIS KNJIGE
V prejšnjem delu spoznamo šestnajstletno Camelio, ki se je zaljubila v novega sošolca Bena. Ta se skuša izogibati stika z ljudmi, saj ima poseben dar, ki mu ob stiku z osebo omogoča vpogled v prihodnost te osebe. Ben zaradi obtožb umora svojega bivšega dekleta zapusti mesto in pusti Camelio samo. Ta se posveti preučevanju Benovega daru, saj sumi, da se je prenesel nanjo. Če se prepusti toku misli in začne oblikovati glino, ustvari podobe, ki na nek način napovedujejo prihodnost. Ko se Ben vrne nazaj v šolo, se noče posvetiti Camelii in tako ona ne more deliti svoje skrivnosti z njim. Da bi zapolnila praznino, ki jo je pustil Ben, se zbliža z novim sodelavcem Adamom. Čeprav Camelia misli, da bo lahko pozabila na Bena in se popolnoma posvetila Adamu, ji to ne uspe.
Če primerjam prvo in drugo knjigo, se mi zdi, da je bila ta vseeno bolj napeta, kot prva, čeprav nismo imeli vpogleda v misli zasledovalca (namesto teh vložkov smo spremljali dnevnik Cameliine tete Alexie).
Ljubezenski trikotnik, ki se je formiral tokom zgodbe ni bil ravno utrujajoč kot v kakšni drugi knjigi, saj je bilo jasno, da je Camila samo zmedena, ker jo je Ben stalno zavračal in bežal stran od nje, po drugi strani pa je nikoli ni mogel popolnoma pozabiti. Resno upam, da v naslednji knjigi tega ne bo več, do neke mere je še sprejemljivo, te drži pri branju, potem pa postane precej nadležno. Kar pa se tiče Adama... Tip mi ni bil ravno všeč. Kar na enkrat se pojavi v mestu in že kmalu naj bi "po naključju" dobil službo pri Spencerju in kljub temu, da ga Camila skoraj ignorira jo povabi na zmenek. Upam, da bomo lahko v naslednji knjigi pozabili nanj.
Po nekaj zmenkih Camelia še vedno razmišlja o Benu, a vseeno ne prekine zveze z Adamom. To mi gre pri njej res na živce, da se ne more iz svojih napak nekaj naučiti potem pa jih pozabiti. Isto je s prikrivanjem resnice pred mamo in očetom. Če te enkrat nekdo zasleduje, ti pušča razna strašljiva sporočila in te na koncu celo ugrabi, dvomim, da bi bil tiho in se ne bi zaupal vsaj svojim staršem. Upam, da v naslednji knjigi konec s tem, ker ne verjamem, da ima lahko en človek toliko zasledovalcev. Če bi pisateljica zasledovalčevo identiteto res dobro skrila, potem še toleriram, a se je tudi v tej knjigi že kmalu pokazalo oz. je postalo očitno, da je Debbie tista, ki je puščala sporočila in vlamljala v hišo.
Res, da je vse o sporočilih in telefonskih klicih, ki jih je začela dobivati povedala Kimmie in Wesu, a sta ta dva bolj zainteresirana za svoje obleke in čevlje, kot pa za to da so njuno prijateljico že enkrat ugrabili. Ne pravim, da bi morala zdaj na vrat na nos začet iskat krivca, a lahko bi pokazala malo več interesa. Prosim naj se spravita k pameti, ker so njuni dialogi res plehki in mi gresta resno na živce.
Malo me je zmotilo tudi to, da avtorica ne pozna svojih lastnih knjig, saj je naredila kar nekaj napak. Ko sta Camelia in Adam v studiu in ga Camelia uči kako se oblikuje glina, jo začne Adam poljubljati in Camelia ugotovi, da je na podoben način doživela prvi poljub z Benom. V resnici je Camelia prvič poljubila Bena na njunem prvem zmenku, na pikniku, za tem pa je Ben takoj zbežal stran. Ne tako zelo pomembno, ampak neka majhna podrobnost pa tudi ni.
Moram nekje omenit tudi to. Ni mi všeč kako je knjiga razdrobljena. Ne vem kako naj to drugače povem. Knjiga ima manj kot 300 strani, a ima vseeno 61 poglavij. Zgodba kar skače levo desno, zato pa tudi ne doseže neke globine, ampak le površinsko opisovanje situacij.
Sploh ne vem zakaj še berem te knjige, ker mi je večina karakterjev nadležnih, a še vedno upam, da se bo zgodba izboljšala, saj se mi zdi ta dar "psycometry" originalen (čeprav zdaj res ne moremo več zanikati podobnosti med Touch series in Twilightom, ampak sem to pripravljena prezret). Želim si, da bi pisateljica bolj poglobila Cameliin karakter pa tudi bolj raziskala njen dar (in da ne bi pri vsaki novi potezi poklicala Kimmie in ji naredila enourno poročilo).
Zgodba se hitro bere in te do neke mere drži pri branju z ravno pravšnjo mešanico romantike in skrivnostnosti, zato dam knjigi 3, kljub temu da mi gredo že vsi na živce.

prebrano: 17. 2. 2015
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Igra na tujem polju

PrispevekNapisal/-a Alayla » 29 jun 2015, 15:21


AVTORICA: Aleksandra Marinina
NASLOV: Igra na tujem polju
KATEGORIJA: Kriminalka
ŠT. STRANI: 247
LETO IZIDA: 1993, prevedena 2001
NALOGA: Izšla pred več kot 10 leti (3 točke)
OCENA:
LINK: Игра на чужом поле

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Glavna junakinja knjige je Anastasija Pavlovna Kamenska, ki je prišla v zdravilišče Dolina na terapije, vendar ji njeno ostro oko in dovzetnost za najmanjšo podrobnost ne pustita počivati. Umori, ki jih ne more pojasniti niti lokalna mafija, jo vodijo k skupini filmarjev, ki se peča s prostitucijo in pornografijo.
Knjiga je napisana z več zornih kotov, zato ima bralec širok vpogled v dogajanje, hkrati pa mu pisateljica ne pusti preveč namigov, da ne bi bralec prehitro razvozlal konca zgodbe. Ta je bil presenetljiv, čeprav sem ugotovila kdo je Makarov že takoj, ko je deček povedal Nastji, da starši ne plačujejo za njegove ure klavirja, kar Nastja ni verjela.
Liki, ki nastopajo v romanu, so zelo raznoliki in vsakega imamo možnost spoznati, nekatere tudi prek notranjih razmišljanj, ki so se mi zdela dobro umeščena in so ti omogočala, da spoznaš njihov značaj in značilnosti posameznikove psihe. Osrednja oseba Kamenska se zdi na prvi pogled povprečen, dolgočasen lik (sama meni, da je moralni izrodek, saj ne premore človeških čustev), vendar s svojim izjemnim umom dela sklepe, ki jim je včasih težko slediti in je zato zelo nepredvidljiva. Zanimiv mi je bil njen odnos z Damirjem, saj je uživala v njegovi družbi, a hkrati ni hotela z njim nič imeti. Dobesedno odštevala je sekunde kdaj bo lahko odšla. Kasneje je pojasnjeno, da se je Nastja družila z njim zgolj iz radovednosti, saj jo je začetna zaljubljenost kaj kmalu minila. Res me zanima kaj si je mislil Damir, ko je Nastja na koncu po dolgem času prišla k njem, da bi ji zaigral na klavir. Eden bolj zanimivih oseb mi je bil tudi shizofrenik Marcev. Njegov monolog s svojo drugo osebnostjo (njegovim osemletnim jazom) je bil odlično predstavljen, da si res lahko razumel njegove želje. V knjigi nastopa tudi čuden par, ki se je pod pritiskom okoliščin moral znajti in pobegniti iz krempljev filmarjev, sicer bi po snemanju filma oba ubili – to sta lepotica Svetlana in pritlikavec Vlad. Zelo sta mi prirasla k srcu, Vlad s svojim pokroviteljskim odnosom, Svetlana pa s svojo mladostno naivnostjo, zato mi je bilo kar malo žal, ko je Marcev ubil Svetlano z upanjem, da bo zadovoljil svoji drugi osebnosti Juročki.
Pisateljica je nastopajoče like dobro razvila in predstavila njihove težave, hkrati pa sledila tudi rdeči niti in ni preveč odtavala od bistva. Konec me je malo razočaral, vendar je bila celotna zgodba dovolj napeta, razgibana in originalna, da lahko knjigo ocenim z oceno 4.

prebrano: 28. 6. 2015
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

If I Stay

PrispevekNapisal/-a Alayla » 01 jul 2015, 09:06


AVTORICA: Gayle Forman
NASLOV: If I Stay
SERIJA: if I Stay #1
KATEGORIJA: YA fiction
ŠT. STRANI: 201
NAGRADE: Goodreads Choice Winner
NALOGA: Knjiga, ki je dobila kakšno nagrado (3 točke)
OCENA:
LINK: If I Stay

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Skozi zgodbo spremljamo Mijino življenje, ki se v trenutku obrne na glavo. Zdaj z družino zajtrkujejo in se opravljajo na izlet, že naslednji trenutek pa ležijo v jarku, ujeti v pločevino razbitega avta. Mijina duša se loči od telesa in opazuje dogodke, ki se zvrstijo v dnevu po nesreči. Ugotovi, da je postala sirota, kasneje umre tudi njen mlajši bratec Teddy. Njene družine ni več, ostane ji še samo prijateljica Kim in fant Adam, ki ji druži ljubezen do glasbe, spodbujata pa jo tudi njena stara starša.
Knjiga je napisana v zelo berljivem slogu, tudi obsežna ni, zato se da hitro prebrati. Razdeljena je na več poglavij, ki se običajno začnejo z opisom situacije, končajo pa z Mijinim razmišljanjem in spominjanjem preteklosti. Ta ločnica ni bila jasno postavljena, ampak so misli postopoma prešle v obujanje spominov. Takšna zasnova knjige mi je bila všeč, saj tudi v realnem življenju podobno razmišljamo.
Na začetku knjige mi Mia ni bila preveč všeč, postopoma, ko se poglablja v svoje življenje, pa sem se lahko vživela v njen lik. Vseeno mi ni jasno, zakaj ji je izbira med Adamom in Jualliardom predstavljala tako težko odločitev. Ja ok, saj sta imela res poseben odnos, drugačen od večine najstnikov, bolj poglobljen, vendar je glasbo oboževala že od malih nog, to so bile njene sanje, saj je vadila čelo vsak prosti trenutek. Normalno bi bilo, da si želi nadaljevati življenje kot uspešna čelistka, najbrž samo ni hotela prizadeti Adama. Njega v tej knjigi nisem čisto popolnoma razumela, mogoče mi bo njegov lik bolj jasen, ko preberem drugo knjigo.
Knjiga se zaradi lepega sloga lahko bere hitro in se jo tudi prebrala v enem šusu. Zgodba je odlično zastavljena in razvita. Liki so podobni osebam iz resničnega življenja in delujejo zelo realno, kar mi je bilo všeč. Moja ocena je 4, definitivno pa priporočam, da (tisti, ki še niste) knjigo preberete.

prebrano: 30. 6. 2015
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Where She Went

PrispevekNapisal/-a Alayla » 05 jul 2015, 16:18


AVTORICA: Gayle Forman
NASLOV: Where She Went
SERIJA: If I Stay #2
KATEGORIJA: YA fiction
ŠT. STRANI: 304
DOGAJALNI KRAJ: New York (konec v Londonu)
NALOGA: Dogajanje v kraju, ki si ga želiš obiskati (2 točke)
OCENA:
LINK: Where She Went

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Zgodba prikazuje življenje tri leta po nesreči. Mia je s pomočjo glasbe ozdravela. Odpravila se je na Juilliard in končala šolo predčasno, saj je bila zelo talentirana in je že imela samostojne koncerte. Kim je prisilila, da se vpiše na šolo v Bostonu, a se je izpisala in potovala po vojnih državah, saj je menila, da bo tako najlažje razvila svoj fotografski talent in uspela. Adam se je po Mijinem odhodu popolnoma izoliral iz družbe. Napisal je nekaj zelo uspešnih pesmi, zato se je ponovno združil s skupino in postali so izjemno popularni, a je zid med ostalimi člani skupine in Adamom še vedno obstajal.
V tej knjigi je glavni junak Adam, Mijin bivši fant, zato zgodbo opazujemo skozi njegove oči. Knjiga sestoji predvsem iz Adamovih misli, dialogi so redki. Všeč mi je, da lahko njegove misli spremljamo tudi med pogovori, na ta način nam avtorica omogoča, da do popolnosti spoznamo njegov značaj. Veliko je tudi Adamovih spominov na čas, ko sta bila z Mio še skupaj v Oregonu.
Nekatera poglavja se začnejo z refreni Adamovih uspešnic, kar mi je bilo zelo všeč, saj lahko iz njih razberemo, kako močno ga je Mijin odhod zaznamoval in kako je trpel. Z veseljem bi poslušala njihov album Collateral Damage, škoda, da niso pravi band :/

The clothes are packed off to Goodwill
I said my good-byes up on that hill
The house is empty, the furniture sold
Soon your smells will decay to mold
Don’t know why I bother calling, ain’t nobody answering
Don’t know why I bother singing, ain’t nobody listening

---
Barrel of the gun, rounds one two three
She says I have to pick: choose you, or choose me
Metal to the temple, the explosion is deafening
lick the blood that covers me
She’s the last one standing

---
There’s a piece of lead where my heart should beat
Doctor said too dangerous to take out
You’d better just leave it be
Body grew back around it, a miracle, praise be
Now, if only I could get through airport security

---
Someone wake me when it’s over
When the evening silence softens golden
Just lay me on a bed of clover
Oh, I need help with this burden


Konec me je kar malo razočaral. Res ne vem zakaj, ampak sem pričakovala, da se bosta po dnevu v Mijinem stanovanju odločila nadaljevati razmerje, ko oba prideta iz svojih turnej, a bo že nekdo prej umrl zaradi letalske nesreče (a sem preveč morbidna? :oops: ).Konec je veliko bolj realen in vesel, kot tisti iz moje domišljije. Upam, da jima tokrat uspe ostati skupaj.
Po mojem mnenju je druga knjiga še boljša kot prva, a me je konec razočaral, zato ji ne morem dati 5 zvezdic, absolutno pa priporočam, da jo preberete (tudi, če niste prebrali If I Stay, saj se bi zgodba lahko brala kot čisto samostojna).


prebrano: 3. 7. 2015
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Divergent

PrispevekNapisal/-a Alayla » 07 jul 2015, 17:16


AVTORICA: Veronica Roth
NASLOV: Divergent
SERIJA: Divergent #1
KATEGORIJA: YA fiction: Dystopian
ŠT. STRANI: 576
NALOGA: Uspešnica, ki jo še nisi prebrala (1 točka)
OCENA:
LINK: Divergent

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Zgodbo nam pripoveduje 16-letna Beatrice »Trish« Prior. Znajde se pred pomembno točko v njenem življenju, odločiti se mora ali bo ostala zraven svoje družine ali pa bo izbrala eno izmed drugih štirih skupin, na katere je razdeljen svet – Candor (odkriti), Amity (miroljubni), Erudite (inteligentni), Dauntless (pogumni) in Abnegation (nesebični). Dan pred to odločitvijo morajo opraviti test, ki naj bi jim povedal katera skupina je prava zanje. Žal Trish testa ne opravi uspešno, kar pomeni, da je Divergent in s tem tudi »upornica«, saj se je ne da uvrstiti v sistem in ga s tem ogroža. K sreči ji Tori to pomaga prikriti, a jo opozori naj bo previdna. Trish je vedno občudovala pogumnost in svobodo članov skupine Dauntless, zato se odloči, da se bo priključila k njim. Čaka jo naporen trening, prebiti se mora skozi tri faze preden lahko postane enakopravna članica in če ji ne uspe, bo ostala brez skupine in živela kot brezdomka, hkrati pa mora paziti, da nihče ne odkrije kaj v resnici je – Divergent.
Knjigo sem sicer začela brat že v slovenščini, ko mi ji je posodila prijateljica, a sem se še pred sredino ustavila in si rekla, da bom raje počakala, da bom imela čas in jo prebrala v angleščini (eden od razlogov je bil tudi to da so Four prevedli v Štirka, kar me je preveč spominjalo na nekega hillbilly pubeca in si enostavno nisem hotela vse pokvarit :P ).
Z glavno junakinjo sem se lahko kar dobro poistovetila, čeprav je tako mlada, a so njene odločitve in dejanja bolj odrasla in odgovorna. Najbolj me je motilo to, da je ubila Willain tega sploh nisem razumela (posebej ker sem imela rada Christino in Willa in sem upala, da se bo njun odnos razvil). Lahko bi ga ustrelila samo v roko in ga tako onesposobila, a sem kasneje, ko sem razmišljala o tem, ugotovila, da tudi drugi, ki so pod vplivom stimulacije, ne čutijo bolečine in jih lahko onesposobiš samo, če jih dokončno ubiješ. Njen odnos s Four mi je bil odličen, saj se razvija počasi in ne iz danes na jutri (tako kot večina YA knjig -.-), to knjigi res prisluži bonus točke. Sploh ne vem a morem Four posebej komentirat, samo :020: :024: :101: . Presenetilo me je to, da je tudi njena mama Divergent, najprej sem mislila, da nima predsodkov, ker je bila tudi ona zamenjala svojo skupino (kar se je kasneje izkazalo za resnično, dountless badass :P).
Tudi konec mi je bil všeč. Lep zaključek brez clifhangerja, a vseeno komaj čakaš, da greš brat naprej, saj veš, da zgodba tu še zdavnaj ni končana.
Čeprav je knjiga malo bolj obsežna kot druge knjige, ki jih ponavadi berem, nisem imela nobenega problema in sem jo kar požirala. Neprestano sem bila na trnih, tudi, ko sem knjigo odložila sem razmišljala o njej in komaj čakala, da se vrnem k branju. Tudi karakterji se tokom zgodbe lepo razvijejo. Seveda knjigo ocenim s 5 zvezdicami in priporočam za branje (kdor še ni, se mi pa zdi, da sem jaz pri zadnjih :P).
Mogoče bi se morala na kratko dotakniti tudi filma. Seveda sem ga že pogledala in mi celo ni bil tako slab, vendar po tem ko sem prebrala knjigo, ne vem, če ga bom še lahko kdaj gledala, ker sem ugotovila, da je knjiga 100× boljša. *What a genius I am* :lolno:

prebrano: 7. 7. 2015
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Insurgent

PrispevekNapisal/-a Alayla » 11 jul 2015, 23:29


AVTORICA: Veronica Roth
NASLOV: Insurgent
SERIJA: Divergent #2
KATEGORIJA: YA fiction: Dystopian
ŠT. STRANI: 525
NALOGA: Ena beseda v naslovu (2 točki)
OCENA:
LINK: Insurgent

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Zgodba se začne takoj po Divergent in še vedno nam pripoveduje Tris, ki jo je zaznamovala vojna – izgubila je starše in ubila svojega najboljšega prijatelja. Four in Trish si želita odpočiti od spopada, vednar nesreča ne počiva. Erudite z Jeanine na vrhu jima še vedno sledi in ji preganja. Pomagajo jim Dauntless izdajalci, ki se znajo bojevati. Sledijo številni zapleti, ki jim Tris komaj pobegne in komaj ostane živa. Na koncu se zatečejo na območje Abnegation kjer skujejo načrt kako premagati Erudite. Tris nasprotuje Fouru, a se na koncu izkaže, da je imela za to dober razlog.
Odločila sem se začeti z dobrimi stvarmi. Vesela sem, da se ni v knjigi pojavil kakšen ljubezenski trikotnik (čeprav se malo sumila, da bo z Uriahom kaj). Všeč mi je tudi, da se Tris in Four ob prvi oviri nista takoj razšla in bi potem Tris celo knjigo jokala za njim (se je rajši zaradi drugih stvari). Všeč mi je bil preobrat s Calebom. Tudi konec ni bil slab, čeprav sem sumila, se je nekaj podobnega takoj, ko je Tris opazila, da vrata na obzidju zaklepajo od zunaj.
Žal pa moram reči, da me je ta knjiga razočarala in moram izpostaviti tudi nekaj slabih stvari. Glavna »junakinja« Tris celo knjigo živi v strahu in žalovanju. Razumem, da je njena družina umrla, njen brat je izdajalec (kar sploh nisem pričakovala in me je pozitivno presenetilo, saj se je končno začelo nekaj dogajati) in seveda, ubila je Willa. Glavni dogodek v knjigi naj bi bil upor ljudi, ki ne spadajo v nobeno skupino in kako Erudite razvija serum za Divergents, ampak sem imela občutek, kot da se to odvija v ozadju, včasih malo omeni, komentira, drugače pa se obremenjuje s preteklostjo in s tem kaj si bo mislil Four. Ja, razumem, da žaluje, ampak glede na to, da je Tris tudi deloma Erudite, bi lahko logično sklepala, da je vojna in v vojni je nekako potrebno držat pištolo in koga ustrelit, ali pa se pač umakneš in to prepustiš drugim. No Tris tudi to ni uspelo, saj je slepo zaupala Marcusu (ki ga btw sovraži v dno duše) in lagala Fouru. ??????? Zakaj bi nekdo na podlagi 0 informacij, 0 dokazov in 0 zaupanja izdal nekoga, ki naj bi ga imel rad? Tris, in ti naj bi bila deloma Erudite, tsk-tsk. Kam je šla Tris iz Divergent in ali lahko pride prosim nazaj?
Konec, ja… Tisti del kjer ubijejo Jeanine mi je bil čisto za lase privlečen kot, da bi se pisateljici mudilo nekaj ukrenit. Dve knjigi se bojujejo proti njej, skoraj ubije Tris, ko na njej izvaja eksperimente, ta jo želi kasneje rešiti, zato Tori vzame pištolo. Ampak ne! Tori, ki proti Jeanine goji prastaro zamero si pričara nož, jo dvakrat zabode in *puf*, adijo Jeanine. Tudi to, ko je Evelyn po koncu vsega vkorakala v Erudite, sem že slutila, saj so bili namigi preveč očitni. Razodetje na koncu me je presenetilo, čeprav (kot sem že prej omenila) sem sumila, da je okrog njih resnični svet in so oni neke vrste eksperiment. Ampak, tudi pri tem razodetju me je nekaj zmotilo. Zakaj hudiča čakajo, da bodo lahko Divergnts rešili zunanji svet? Zakaj jih potem sploh razdelit v skupine? Ali nismo vsi ljudje Divergents, včasih si pogumen, včasih pač ne, včasih pomagaš drugim, včasih se ti pač ne ljubi, včasih logično razmišljaš, spet drugič se spustiš v situacijo na vrat no nos.
Res, res s težkim srcem dam knjigi oceno 3, sploh, ker je bil prejšnji del fantastičen, ampak če potegnem črto me je veliko stvari motilo, ne samo v razvoju oseb, tudi pri vsebini. Akcijsko dogajanje se je porazgubilo med Trisinim samopomilovanjem in komaj nekje 200 strani pred koncem, sem dobila občutek, da se je res začelo, da se nekaj dogaja. Seveda bom prebrala naslednji del, sam j zanima kaj se bo zgodilo po tem clifhangerju, ampak grem brat z nizkimi pričakovanji, tako da razočaranje mogoče ne bo tako veliko. Res škoda in mi je zelo žal, da mi knjiga ni bila tako všeč.

prebrano: 11. 7. 2015
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...

Uporabnikov avatar
Alayla
Human
Prispevkov: 106
Pridružen/a: 07 feb 2015, 21:38

Obsidian

PrispevekNapisal/-a Alayla » 21 jul 2015, 17:08


AVTORICA: Jennifer L. Armentrout
NASLOV: Obsidian
SERIJA: Lux #1
KATEGORIJA: Science Fiction, Paranormal, Ya, Ronamce
ŠT. STRANI: 225
NALOGA: Romantika (2 točki)
OCENA:
LINK: Obsidian

MNENJE IN OPIS KNJIGE
Katy je pred tremi leti izgubila očeta in zdaj se je preselila v Zahodno Virginijo, kjer je srečala Daemona – svojega lepega in visokega soseda, s prečudovitimi zelenimi očmi in obupno osebnostjo. Stvari se hitro zapletejo in Katy zabrodi v težave. Ko skoči pred tovornjak, ga Daemon ustavi s svojimi nadnaravnimi močmi. Tako Katy ugotovi, da so njeni sosedje vesoljci in da je zaradi sledi, ki jo je Daemon pustil na njej, v nevarnosti, saj privablja Arume – hudobne zasenčene stvore, katerih edina želja je ubijanje. Ko jih eden izmed njih najde, Daemon uporabi izjemno moč in tako se s Katy povežeta in jo zaznamuje.
Kratka knjiga, ki temelji na love-hate relationshipu z humornimi dialogi, skozi katero se ti ni težko prebiti. Na koncu ima dva bonus poglavja iz Daemonovega POV, ki sta bila svetovna!
Z glavno junakinjo Katy se ti ni težko poistovetiti. Ni preveč naivna in se ji ne tresejo kolena pri vsaki besedi, ki jo Daemon izusti. Zna misliti tudi s svojo glavo in razlikovati med tem kaj je prav in kaj narobe. Res me je od začetka malo motilo, da je stalno omenjala kako je Daemon hud, ampak se je to po parih poglavjih spremenilo :thumbup:
In ja Daemon… “Beautiful face. Beautiful body. Horrible attitude. It was the holy trinity of hot boys.” Ne vem, če lahko še kaj dodam. Všeč mi je bil, ko je bil dickhead in ko je bil the sweet guy. Včasih so bila njegova dejanja res skregana z besedami, ampak mislim, da je bilo to normalno glede na to, da mu je bila Katy všeč in da nista smela biti skupaj.
Pomembno vlogo v knjigi ima tudi Dee, Daemonova sestra, ki ju je na začetku tudi zbližala. Osebno mi je šla Dee večino časa na živce, sploh v prvi polovici knjige, potem se je malo umirila. Že to, da je sledila Katy v trgovino, namesto, da bi jo počakala doma, se mi je zdelo čudno in nadelžno *staaaalker alert*
Knjigo sem šla brat, ker sem videla, da ima precej visoke ocene in se mi je zluštalo nekaj takšnega. Pričakovala sem, da bo v ospredju romantična zgodba in ne akcija, zato me knjiga ni razočarala. Dostikrat sem se tudi nasmejala, zato knjigo ocenim s 5 zvezdicami. Čeprav mi je bila prva knjiga všeč, sem se odločila, da drugega dela po prebranem opisu ne bom vzela v roke, sam imam občutek, da bi me razočarala in si nočem pokvariti mnenja.


prebrano: 21. 7. 2015
Nazadnje uredil/a Alayla dne 31 dec 2015, 12:43, skupaj urejeno 1 krat.
We believed we'd catch the rainbow, ride the wind to the sun, sail away on ships of wonder...


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 3 gostov

cron