E-knjige in e-bralniki

Kaj beremo, pišemo, knjižnice, napovedniki, najlepše in najgrše platnice, eknjige, ...
Uporabnikov avatar
Ever
Fallen Angel
Prispevkov: 7378
Pridružen/a: 27 jun 2010, 14:17
Kraj: Celje
Kontakt:

E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Ever » 24 okt 2010, 10:02

To temo odpiram, ker nikjer nimamo točno določene teme glede elektronskih knjig in kako jih brati.

FreakChiq je za vse pripravila super navodila s katerimi programi brati različne formate, zato bodo v tem prvem postu navodila za delo z elektronskimi knjigami, dalje pa se lahko razvije debata na to temo - nekje smo že primerjali e-bralnike, ampak se mi zdi bolj smiselno, da je vse v eni temi s smiselnim naslovom. Ta prispevek se bo najverjetneje večkrat spremenil - vsakič, ko bo kakšna želja glede tega - tako bo bolj urejeno za nove uporabnike.

Najpopularnejši formati e-knjig:
txt, doc, html, pdf, epub, lit, ps, djvu, ...
Več: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... ok_formats

.txt (Text) - Lahko odpremo s katerimkoli prikazovalnikom besedila - ponavadi se primarno odpre z beležnico, ki jo imamo že nameščeno na operacijskem sistemu Windows.

.doc, .docx (Document) - Odpremo s programom Microsoft Office Word ali Open Office Word.

.html (HyperText Markup Language) - Odpremo s privzetim brskalnikom (Mozilla Firefox, Internet Explorer, Google Chrome, ...) - ponavadi imajo takšni dokumenti zraven še kakšne druge dokumente, ki poskrbijo za lepo oblikovano besedilo - za branje niso nujno potrebni.

.pdf (Portable Document Format) - Najpopularnejši program s katerim odpiramo PDF je Adobe Acroat Reader ( Več: http://get.adobe.com/uk/reader/ ). V večini primerov z tem programom znamo vsi delati, zato se pri tem ne bomo zadrževali več časa.

.epub (electronic publication) - Odpremo ga lahko s programom Adobe Digital Editions.

.lit (literature) - Odpremo ga lahko s programom Microsoft Reader.

.ps (Post Script) - Odpremo ga lahko s programom Ghost Script. Je predhodnik formata PDF in se v okolju Windows ne uporablja več tako pogosto.

.djvu (deja vu) - Namenjen prikazovanju slik (se pravi strani v knjigi v formatu DJVU so slike). Odpremo ga lahko s programom DJView.

Navodila za namestitev programov (za okolje Windows):

Slika Adobe Digital Editions (.epub)

1. Pojdi na spletno stran http://www.adobe.com/products/digitaleditions/

2. Klikni na polje kjer piše Adobe® Digital Edition Installer.

Pojavila se bo opomba, ki te bo seznanila s tem, da se bo zagnala aplikacija, ki lahko bere in piše na tvoj operacijski sistem. Pod njo se bo nahajal gumb “Install.” Klikni nanj.

Slika Slika

3. Klikni na “Yes.”

S tem potrdiš, da želiš prenesti program.

4. Program te bo vprašal, katere komponente naj vse inštalira. Če želiš, da se bo bližnjica do programa nahajala v start meniju (Start Menu Shortcut), na namizju (Desktop Shortcut) in v polju za hitri zagon (Quick Launch Shortcut), ki se nahaja zraven Windows gumba Start oz. Windows ikone (Windows 7 ali Vista), potem pusti vsa tri polja odkljukana. Jaz bližnjice v polju za hitri zagon ne želim, zato sem tam odstranila kljukico.

Klikni na “Next,” določi kam se ti naj program shrani (najbolje je, da se kar pusti tako, kot je že nastavljeno: C:\Program Files\Adobe\Adobe Digital Editions\) in pritisni na gumb “Install.” Ko bo setup končan, zapri okno s pritiskom na gumb “Close.”

5. Odprlo se bo novo okno (Adobe Installer).

Pritisni na gumb “I Agree.”

6. Odprl se bo Setup Assistant.

Klikni na Continue >> Don’t Authorize Computer >> Activate >> Finished

Slika Slika

7. Inštalacija programa je končana.

8. S klikom na Library (levo zgoraj) lahko pričneš dodajati knjige.

Slika Microsoft Reader (.lit)

1. Pojdi na spletno stran http://www.microsoft.com/READER/

2. Desno zgoraj se nahaja seznam naprav, na katere je možno namestiti Microsoft® Readerja. Mi bomo inštalirali program na osebni računalnik, zato klikni na povezavo “Download,” ki se nahaja pod “Desktop and Laptop.”

Odprla se bo nova stran (Microsoft® Reader for Desktop and Laptop PC), kjer se na desni strani nahaja polje “Full Installation.” Ponovno klikni na “Download.”

Slika Slika

3. Shrani datoteko MSReaderSetupUSA.exe

Ko bo prenos končan, jo zaženi.

4. Odprl se bo InstallShield® Wizard, ki bo zagnal Microsoft Reader Setup.

Klikni Next >> Yes >> Next (če želiš spremeniti mesto, kamor se bo program shranil, potem pred “next” klikni na “browse.” Mi bomo pustili, da se shrani v C:\Program Files\Microsoft Reader\) >> Next >> Če se ti bo odprlo sporočilo, da je program obnovil nekaj pisav (Font) in da nekatere slike ne bodo prav prikazane, dokler računalnika ne boš ponovno zagnal(-a), pritisni na OK.

Nato odstrani kljukico pri “Activate my computer now” in klikni na gumb “Finish.”

Odprlo se bo opozorilo, da priporočajo aktivacijo sedaj, ampak mi tega ne potrebujemo, saj nimamo namena kupovati knjig, zato pritisni na “No.”

Slika Slika

5. Inštalacija programa je končana.

6. Vsaka knjiga, ki jo boš odprl(-a) z Microsoft® Readerjem, se bo shranila v Library (levo spodaj).

Pripravila: FreakChiq
"She was fascinated with words. To her, words were things of beauty, each like a magical powder or potion that could be combined with other words to create powerful spells."

Uporabnikov avatar
Lisa
Sorcerer
Prispevkov: 1612
Pridružen/a: 04 jul 2010, 11:01
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Lisa » 24 okt 2010, 22:32

Jst znam s pdfjem. Ga znam odpret. Pa brat. In pol se neha. :lol:
“Missing, one stunningly attractive teenage boy. Answers to 'Jace' or 'Hot Stuff”

Uporabnikov avatar
vamp
Fairy
Prispevkov: 229
Pridružen/a: 30 jul 2010, 07:42

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a vamp » 25 okt 2010, 08:34

Jaz sem zaradi .lit in .epub-ov naložila Microsoft reader in pa Adobe Digital Editions. Prvega niti ne uporabljam več, slednji mi pa kar prav pride.

Drugače za ukvarjanje pretvorbami pride prav tudi Calibre (http://calibre-ebook.com/), če maste kak format pa bi radi kakega drugega. Edin problem je da včasih zapisi niso najboljši in potem konverzija ne da rezultatov. Pol je treba pač najt boljšo verzijo ali pa v drugem formatu.

pretvarja iz: CBZ, CBR, CBC, CHM, EPUB, FB2, HTML, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, PRC**, PDB, PML, RB, RTF, SNB, TCR, TXT

v: EPUB, FB2, OEB, LIT, LRF, MOBI, PDB, PML, RB, PDF, SNB, TCR, TXT


Meni se je zdel calibre brez veze, dokler nisem dobila Nooka. Sedaj pa ne morem brez, saj preko njega lahko tudi nalagaš knjige na readereje. Prepozna mislim da že večino sploh nam dostopnih , kot so Kindle, Nook, Sonyjev pomoje...

Za konvert pa obstajata tudi AMBER lit Converter in pa AMBER epub convetrer. Prvega sem preden sem podlegla Calibreju stalno uporabljala, Epub converter mi pa večine fajlov mi uspel pretvorit tako da sem ga kar zbrisala. Imput format je lit oz epub output pa ''PDF, HTML, CHM, RTF, HLP, DOC, and many more''.


Če koga to zanima in če paše v temo ;)

Pam
Fairy
Prispevkov: 339
Pridružen/a: 29 jul 2010, 21:56

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Pam » 25 okt 2010, 10:43

Calibre je meni super. Uporabljam ga tako za knjižnico kot za pretvarjanje formatov v epub za HTC in v mobi za Kindle, s katerim se tudi dobro razume. Škoda le, ker nima podpore za azw, ki je Kindlov format. Ampak tudi z mobi-jem sem zadovoljna na Kindlu.

V eni drugi temi sem že enkrat zastavila to vprašanje, pa ni bilo odziva, tako da poskušam še enkrat tu. Kako se obnese pretvarjanje pdf-jev v druge formate ala epub, mobi in azw pri stripih (konkretno gre za Twillight Graphic Novel)? Se potem to še lahko normalno bere oz. lepo prikazuje sličice ali ne? Ste kaj s tem eksperimentirale?
C. S. Lewis: "You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.

Always have your stuff when you need it with @Dropbox. Sign up for free! http://db.tt/v1yUeY9

Uporabnikov avatar
vamp
Fairy
Prispevkov: 229
Pridružen/a: 30 jul 2010, 07:42

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a vamp » 25 okt 2010, 12:17

Moje izkušnjeso glede pretvorbe slik so bolj slabe. Graphic novel sem sloh opustila idejo, da bi kar koli konvertala. Pa še kolikor sem videla na pdf-ju je včasih slika čez obe strani, levo in desno, tako da to ni najbolj fajn za readerje. Plus to, da zna bit format npr. stripov večji in ko se ta zadeva pomanjša na velikost ekrana je nemogoče brat. Vsaj pri meni mi prikaže le celo sliko, Kindle pa mislim da se lahko po njej tudi sprehajaš. Ampak obe ideji mi nista najbolj dobrodošli za branje večjih vsebin.

Mogoče če je knjiga preskenirana in je pdf iz slik, pa da je kvaliteta dobra in originalna stran majhna, da bi se tak fajl dalo uspešno prebrat na readerjih drugače pa ne.

Slike pa nimaš kam skonvertat, al je v doc al je v pdf al v lit... povsod rabi neko svojo velikost in resolucijo IMO.


Je pa Kindle DX super za take zadeve. Ker tam pa res cel page vidiš na enkrat in se pdf-je s slikami super bere. Ali pa iPad.

Uporabnikov avatar
Ever
Fallen Angel
Prispevkov: 7378
Pridružen/a: 27 jun 2010, 14:17
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Ever » 25 okt 2010, 16:57

Pomoje tudi slik ne gre ravno fajn konvertat - ampak nisem še tega delala, zato nisem odgovorila :)

Fajn, da si še to omenla vamp :thumbup: :thumbup:
"She was fascinated with words. To her, words were things of beauty, each like a magical powder or potion that could be combined with other words to create powerful spells."

Pam
Fairy
Prispevkov: 339
Pridružen/a: 29 jul 2010, 21:56

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Pam » 26 okt 2010, 11:15

Ja, na Kindlu se lahko sprehajaš levo, desno, gor dol, če povečaš pdf format. Ampak se mi to zdi brezveze, imam raje, da zajameš naeknrat celo sliko, kot pa da se moraš vedno premikati sem ter tja.
Meni recimo na Kindlu lepo pokaže naslovko knjige. Samo ne vem, ali se ta tudi pretvori v drug format s konvertiranjem, ali ostane takšna kot je. Se pa spominm, da je v knjigi Charlaine Harris kratke zgodbe Sookie Stackhouse, kjer so bile vključene tudi neke slikice med besedilom, bila slika čudno postavljena, na dveh straneh, če je bila prevelika. Tako da stripov ne bom brala na Kindlu. V takšnem primeru je pa DX res najboljša rešitev.
C. S. Lewis: "You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.

Always have your stuff when you need it with @Dropbox. Sign up for free! http://db.tt/v1yUeY9

Uporabnikov avatar
Chloe
Siren
Prispevkov: 748
Pridružen/a: 25 jul 2010, 03:28

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Chloe » 31 okt 2010, 11:17

Jz pa imam eno vprašanje. Vem da je bilo govora že o e bralnikih. Sam jz sm ful bleda kar se tiče teh stvari, pa tehnologije...sam po vašem kiri je res ful dober? Ker jz ko jih gledam po netih meni so vsi enaki :oops:
Ker razmišljam da ga kupim, ker če bom še neprej kupovala knjige, mislim da bom morala dejansko stanovanje sam za njih kupit....:S na računačlniku pa ne morem brat, rada se zleknem v pojstlo in tam berem tko da je e-bralnik edina rešitev....
I love books. I don`t like people.

Pam
Fairy
Prispevkov: 339
Pridružen/a: 29 jul 2010, 21:56

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Pam » 31 okt 2010, 19:14

Priporocam Kindle 3. :)
C. S. Lewis: "You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me.

Always have your stuff when you need it with @Dropbox. Sign up for free! http://db.tt/v1yUeY9

Uporabnikov avatar
Ever
Fallen Angel
Prispevkov: 7378
Pridružen/a: 27 jun 2010, 14:17
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: E-knjige in e-bralniki

PrispevekNapisal/-a Ever » 01 nov 2010, 11:18

Jaz na žalost ne priporočam Nooka - me je razočaral, ker sem glede teh tehnoloških stvari ful haklih... pač rada mam, da je lepo pa grafično sodobno :oops:

Ampak drugih readerjev še nisem vidla... Mi je bila všeč ideja od FreakChiq, ko je rekla, da bi si on mini računalnik kupla pa kar na tistem brala - pomoje bo pri meni kaj takega al pa BB reader, ko pride ven... Ker BB bo ziher mel svetovnega :)

Ful me zanima kak je Kindle...moram Pam enkrat nahecat za kako kavo :D :D
"She was fascinated with words. To her, words were things of beauty, each like a magical powder or potion that could be combined with other words to create powerful spells."


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 6 gostov