Dogajanje v kraju, ki si ga želiš obiskati (2 točki)
Naslov: Outlander
Avtor: Diana Gabaldon
Goodreads
Prebrano: 13. avgust 2015
Ocena:
Komentar: Danes viden že skoraj kot klasika, roman
Outlander postreže z marsičim. Žal je bilo malo stvari po mojem okusu. Knjigo so menda prebrali že skoraj vsi in njihove mame, zato sem se je tudi lotila - radovednost, stalna izpostavljenost, in seveda serija na televiziji, o kateri vsi govorijo. Žal sem bila hudo razočarana. Mogoče je k temu pripomogla avdio knjiga, format, ki mi res ne ustreza, ampak sama zgodba je dokaj šibka.
Kje sploh začeti? Claire je kot glavni lik dokaj nadležna, kar predstavlja veliko težavo. Z glavnim likom si ves čas v stiku, in če je zgodba v 1. osebi, še na toliko bolj globoki ravni. Če je lik nadležen, je nemogoče uživati v branju. Motila me je s svojim stalnim skakanjem med nemočno žensko, ki potrebuje princa, in nekom, ki je močan, samostojen in več kot sposoben skrbeti sam zase. Tudi ostali liki me niso preveč prepričali - Jamie je enako neodločen kot Claire. Po eni strani je pravi mačo, ki se že ne bo pustil ženski, da ga postavi na svoje mesto, po drugi strani pa je nek napreden srednjeveški moški, z globokimi čustvi in spoštovanjem do nežnejšega spola... ki mu kljub temu ni težko dvigniti roke nad populacijo, katere zaščitnik naj bi bil v znak časti. Blergh... Vsaj zlobci so bili takšni, kot se zagre.
Potem je tu sama zgodba, ki je res plehka. Gre za neko prisilno dogajanje, ustvarjanje težav, ki to niso, problemov, ki se razrešijo tako hitro, da je bil ves napor za ustvarjanje dramatičnosti odveč... Po eni strani se zgodi preveč - ogromno krajev, ljudi, podzgodb in zapletov, ki pa ne pripomorejo veliko k celoti. Na koncu si samo še bolj zbegan nad vsem, kar se je zgodilo. Tudi romanca sama je bila absolutno neumna - temeljila je skoraj povsem na telesni privlačnosti, na ugibanjih in strahovih glavne junakinje, ki kljub temu, da pristane v srendjem veku, skoraj ne trene z očesom nad dejstvom, da potuje skozi čas!
Pisanje je bilo dokaj zanimivo, a tako razvlečeno in olepšano, da je bilo že preveč. Kljub temu je zgodba velikokrat preskočila ne samo dneve, ampak celo tedne in mesece, s tem pa dala občutek, da nekaj manjka.
Kakorkoli že, ni me navdušila, 2 * pa dobi zgolj zato, ker sem jo končala. Kljub vsemu me je ves čas zanimalo, kaj se bo še zgodilo, predvsem pa me je mikala Škotska - pokrajina polna skrivnosti in neverjetne zgodovine, ki kar kliče po potovanjih. Verjetnost, da berem serijo še naprej, pa je res majhna.