Bralni izziv 2016 - Zverjašček

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 10 jan 2016, 11:31

Slika

4) Knjiga, ki jo je napisala ženska

Gayle Forman: Če ostanem

Slika

Topla zgodba, ki temelji na pretresljivem dogodku, ki zamaje svet najstnice, za katero velja, da ima do tistega trenutka praktično idealno življenje. Ne morem ravno reči, da me je navdušila, lahko pa rečem, da ni slaba. Lahko berljiv in všečen slog pisanja. Nekaj malega pretanjenega humorja. Družinski odnosi, za katere si želiš, da bi jih lahko tudi sam pričaral svojim otrokom. Prijateljstvo in ljubezen, ki ju lahko samo zavidaš... Kljub temu pa zame ni ena tistih knjig, ki bi me pritegnila tako, da je ne bi mogla odložiti, niti ena tistih, ki bo še dolgo odzvanjala v meni. Vsekakor pa tema, ki te prisili k razmisleku, kako bi se v takšni situaciji odločal sam, na kakšni podlagi, kakšne kriterije bi si postavil ter kaj bi na koncu premaknilo jeziček ne tehtnici. Glasba? Ljubezen? Prijateljstvo? Želja po življenju? Trma?

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 16 jan 2016, 09:59

9) Knjiga, ki jo je napisal slovenski avtor

Vesna Milek: Cavazza (biografski roman)

Slika

Vse, kar mi je preprečilo, da bi jo vpisala pod knjigo, ki jo prebereš v enem dnevu, je bilo pomakanje časa oziroma napačen tajming. Če bi se je lotila v soboto, potem bi jo prebrala na mah. Nanjo sem se spomnila slučajno, po preblisku, ko sem imela v rokah drugo knjigo Vesne Milek, tisto o Parizu. Cavazza me nikoli ni kaj dosti fasciniral. Toda Vesna Milek zna. Prvi odstavek in knjiga te posrka. Nisem prepričana, da bi njegova, v vsakem primeru fascinantna zgodba o bolečini na eni, ljubezni do življenja na drugi strani, s skupnim imenovalcem bojevati se in (pre)živeti, enako učinkovala, če bi jo napisal kdo drug. Slog pisanja in način pripovedi sta me začarala in očarala. Zgodba navdihnila. In kar naenkrat mi je Cavazza ljubši, vsega spoštovanja vreden, predvsem pa človek iz mesa in krvi. Vsekakor knjiga, ki se mi je vtisnila v spomin in uvrstila na seznam knjižnih priporočil drugim.

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 24 jan 2016, 19:00

1) Knjiga, kjer glavni junak ni belec (3 točke)
2) Knjiga, ki ima v naslovu barvo (2 točki)
3) Knjiga, ki si jo prebral/a v enem dnevu (3 točke)
4) Knjiga, ki jo je napisala ženska (1 točka)
5) Knjiga avtorja, ki ga še nisi bral/a (2 točki)
6) Knjiga, ki ima v naslovu številko (2 točki)
7) Knjiga, ki je izšla na leto tvojega rojstva (3 točke)
8) Mladinska knjiga (2 točki)
9) Knjiga, ki jo je napisal slovenski avtor (3 točke)
10) Knjiga, ki jo je napisal moški (1 točka)
11) Knjiga, ki jo drugi bralci kritizirajo (3 točke)
12) Pet najljubših pravljic iz otroštva (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Zgodovinski roman (2 točki)
15) Knjiga z LGTB vsebino (3 točke)
16) Knjiga, ki vebuje ljubezenski trikotnik (1 točka)
17) Knjiga iz strokovnega področja (3 točke)
18) Knjiga, po kateri so posneli serijo (2 točki)
19) Knjiga, v kateri je v glavni vlogi žival (3 točke)
20) Knjiga, ki se dogaja v prihodnosti (2 točki)
21) Knjiga, v kateri je v glavni vlogi peve (2 točki)
22) Po priporočilu tvojega sorodnika (1 točka)
23) Izšla leta 2016 (3 točke)
24) Knjiga o mitu ali legendi (2 točki)
25) Knjiga o tebi pomembni problematiki (3 točke)

3) Knjiga, ki sem jo prebrala v enem dnevu

Rosa Montero: Strasti: ljubezni in usode, ki so spremenile zgodovino

Slika

Zanimiva knjiga, ki se jo z lahkoto prebere v enem dnevu. Vsaka zgodba zase te pritegne in potegne v svoj svet. Zanimivi podatki o zgodovinskih osebnostih, ki jih nisem poznala. Vsekakor vsi orisani kot ljudje iz mesa in krvi, uročeni in zasvojeni z občutkom zaljubljenosti, strasti, projekcij in norosti, ki je bolj kot ne rdeča nit knjige. Razbijanje mita o velikih "zgodovinskih" ljubeznih, ki jih avtorica oriše kot mit, ki je zrasel s časovno oddaljenostjo in prepričanjem, da so strastne ljubezni vse po vrsti srečne, predvsem pa boljše od tistih, ki jih v lastnem vsakdanu živimo sami. A romance, ki jih poganja in prevzema vseobsegajoča strast, se kaj kmalu pokažejo kot patologija, ki prerase v odvisnost, prežeto s trpljenjem in bolečino. Zanimivo branje, na koncu katerega si hvaležen, da te je kelih napolnjen s tovrstno "ljubeznijo" obšel.
Nazadnje uredil/a zverjascek dne 13 mar 2016, 15:48, skupaj urejeno 5 krat.

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 30 jan 2016, 20:42

18) Knjiga, po kateri so posneli serijo

Agatha Christie: The Mysterious Affair at Styles

Slika

"Nora na Poroita" bi se lahko glasilo moje indijansko ime. Obožujem ga. Moja ljubezen do malega belgijskega detektiva se je začela z Davidom Suchetom. V nasprotju z lastnim prepričanjem, sem v tem primeru, preden sem posegla po knjigi, najprej pregledala in si ogledala celotno zbirko serij, v katerih je ta izjemni igralec tako genialno upodobil svetovno znanega detektiva. Zato me je bilo kar malce sram, da se z enako vnemo nikoli nisem lotila knjig. Takoj, ko sem videla rubriko "Knjiga, po kateri so posneli serijo" sem vedela, kakšna bo moja izbira. Prvi roman Agathe Christie o Poirotu in to v izvirniku. Ni mi žal. Seveda bom nadaljevala z njimi. Eno so serije, drugo so knjige. Se že veselim. Ne samo Poirota in Hastingsa, ampak tudi Madam Olivier. Njen lik mi je bil, vsaj v tv serijah, vedno neznansko simpatičen in vse od kar sem si lansko leto ogledala tudi gledališko igro Agatha, razumem od kod njeno konstantno glodanje jabolk. Ko jih bo zmanjkalo, mi na srečo ostane še Miss Marple.

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 30 jan 2016, 21:08

25) Knjiga o meni pomembni problematiki

Peter Kovačič Peršin: Glas iz zaliva: pogovor z Borisom Pahorjem

Slika

"Idejo o veljavi narodne identitete hočejo danes mnogi zanikati. Rečejo, da si nacionalist, če si narodno zaveden. To ni res. Ravno narobe je res. Šele, če si resnično navezan na svojo kulturo, narod, na svojo identiteto, dobiš pravo osnovo, da navežeš ustvarjalen odnos s sosedi./.../ Danes smo prosti, ne ovirajo nas več razmejitve. A s tem, da presežemo svoje ograje, ni rečeno, da naj zavržemo tisto nevidno mejo, ki se je moramo držati. Ta meja je zvestoba svoji preteklosti, da bi rešili svojo prihodnost."
S to mislijo se konča izjemno knjiga , ki bi jo po mojem mnenju moral prebrati vsak misleči Slovenec. Knjiga, ki odpira vedno aktualna vprašanja sodobnosti. A se od drugih podobnih knjig razlikuje po tem, da nanje ponuja tudi odgovore.
Boris Pahor zase pravi, da je svoboden človek. Svoboden zato, ker ga ne veže pripadnost nobeni ideologiji ali religiji. In kot takšnega ga izjemno spoštujem in cenim.
Glas iz zaliva je zame pravi knjižni biser, razlog, zaradi katerega se splača poseči po resnejši literaturi, ki te izziva, ti daje misliti, spodbuja, da prebereš več, a te hkrati izobrazi in bogati, ti pomaga izoblikovati svetovni nazorov in osebni kredo. Zato se je z Glasom iz zaliva moj bralni seznam predrugačil in opazno podaljšal. Na njem so se na primer znašli: Odisej ob jamboru, Nekropola, Vrnitev k Itaki, Edvard Kocbek - Osebni dosje številka 584...

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 17 feb 2016, 15:45

17) Knjiga iz strokovnega področja (3 točke)

dr. Božo Repe: S puško in knjigo; narodnoosvobodilni boj slovenskega naroda 1941-1945

Slika

Po dolgem času sem si privoščila kanček strokovnega branja z mojega študijskega področja. Obnovitev znanja, dobro izhodišče za prihodnje načrtovano branje... Repetov slog je, tudi zavoljo želje po osvojitvi širše publike, lahko berljiv in tekoč. Užitek in zanimivo branje za vse zgodovinsko navdihnjene dušice, še posebej za tiste, ki se navdušujejo nad poznavanjem obdobja 2. svetovne vojne. Glede na še vedno trajajoči ideološki razdor v slovenski družbi tudi osnova za razumevanje dogajanja v tistem času. Ker pa seveda ne gre mnenja oblikovati zgolj in samo na enem samem viru, je prav, da se potencialni bralec prej, še bolje potem, loti še kakšnega drugega dela in vira.
Navedeni viri in literatura so (lahko) tudi bogata zakladnica priporočil za prihodnje "strokovno" čtivo.

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 26 feb 2016, 19:29

15) Knjiga z LGTB vsebino

Valerij Val Zupan: Pegasta sova

Slika

Valerij Val Zupan odkrito govori o svojem življenju in ovirah ter preprekah, predvsem tistih notranjih. Sporočilo knjige pa, vsaj zame, spoznanje, da sreče, zadovoljstva ter notranjega miru ne moreš najti nikjer drugje kot samo znotraj sebe. Pot do tja najde vsak po svoje, saj so izhodišče in okoliščine tovrstnega potovanja tako samosvoje in edinstvene kot vsak izmed nas. Vsekakor zanimivo branje, ki pritegne in se "hitro" bere.

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 26 feb 2016, 19:53

13) Po lastni izbiri

Erica Johnson Debeljak: Prepovedani kruh; Spomini

Slika

Knjiga, ki popelje v zgodovino, lastno zgodovino, v čas rojevanja naše samostojne države. Čas mladosti, najstniška leta, pozabljen način življenja, v znamenju stacionarnih telefonov, zastave 101, keramičnih peči, ki so nas grele pred "prihodom" centralnega ogrevanja, vojne na Hrvaškem in v BiH... Zanimivo potovanje z Američanko, ki se ji, tu pri nas zdi, da je pristala na drugem planetu v nekem drugem času. Opomnik, da ni vse, kar je nam domače in samoumevno tudi vsesplošno razumljeno in sprejeto. In, za današnji čas še kako aktualno, opozarjanje na to, kako je, če si tujec, kako Slovenci znamo, kljub pregovornemu gostoljubju, ponuditi vse kaj drugega kot prisrčno dobrodošlico. Skratka kot pravi Erika..."Vsak ima svoje južnjake."

Uporabnikov avatar
zverjascek
Pixy
Prispevkov: 9
Pridružen/a: 07 jan 2016, 14:36

Re: Bralni izziv 2016 - Zverjašček

PrispevekNapisal/-a zverjascek » 13 mar 2016, 15:54

8) Mladinska knjiga (2 točki)

Robert Galbraith: Klic kukavice

Slika

Eno boljših kriminalk. Zanimiv lik zasebnega detektiva, klišejska pomočnica, svet bogatih, slavnih in omamljenih... Pisanje Rowlingove, sama sem jo prvič brala v Nadomestnih volitvah, ki so me dobesedno posrkale v branje, je všečno, napeto do samega konca, zgodba zanimiva, konec pa nepričakovan, čeprav ne ravno presenetljiv. Komaj čakam Sviloprejko.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Bing [Bot] in 4 gostov

cron