BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 01 jul 2016, 09:28

Knjiga je začaran grad

»Knjiga je začaran grad,
ki skriva pravljični zaklad –
bleščeč in zlat kot sončna dlan
je v sneg tišine zakopan.

Ne more ga ukrasti tat –
tam čaka nate ali name,
na vsakogar, ki iz osame
molčečih listov med platnice
prikliče črkam perutnice.

Obrne ključ skrivnostnih vrat
in grad odkrije svoj zaklad:
kristale črk, besed dragulje
med branjem razprostre šatulje
svetov in bajk, da si ves zlat
kot kralj – si pravljično bogat!«


(Bina Štampe Žmavc v: SAKSIDA, I.: Bralna značka v tretjem tisočletju. Zbornik ob 40-letnici bralne značke. Rokus. Ljubljana. 2000. Str. 226).

S to pesmijo sem začela Uvod v svoje diplomsko delo "Organizirano prostovoljno branje za odrasle v slovenskih splošnih knjižnicah", ki sem ga uspešno zagovarjala v decembru 2015. :goodjob: Za ta namen sem obdelala številne strokovne knjige, a navedeno uveljavljam za izpolnitev pogoja.

Sama si preprosto ne morem predstavljati življenja brez knjig in branja. Ko sem bila še čisto majhna, so mi starši in stari starši brali in pripovedovali zgodbe. Najraje sem poslušala, ko mi je dedek pripovedoval zgodbo o povodnem možu, ki je ponoči, ko ga ni nihče videl, na volih nekega kmeta prenašal vodo iz jezera na Uršlji Gori v novo jezero na Pohorju – in tako so, po legendi, nastala Lovrenška jezera. Uršlja Gora je še danes moja velika povezava s Koroško, kjer sem nekoč živela. Spomini se prebudijo vsakič, ko jo zagledam.

Poleg te zgodbe sem najraje poslušala babico, ko mi je zelo doživeto prebirala in pripovedovala Sneguljčico, sama sem mlajšega brata navdušila z Rdečo kapico in Tremi prašički. Zelo všeč pa mi je bila tudi pravljica Bratec in sestrica, saj je bila to prva knjiga, ki sem jo kdaj dobila in je bila samo moja.

Težko je izbrati pet najljubših pravljic iz otroštva, vendar sem se osredotočila na tiste, s katerimi danes razveseljujem otroke.
Nazadnje uredil/a jazzintea dne 01 jul 2016, 10:13, skupaj urejeno 1 krat.

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 01 jul 2016, 09:41

Poletje je čas, ko se v meni prebudi raziskovalni duh. Prelevim se v detektiva ali inšpektorja ... V knjižnici sem med odpisanimi knjigami našla dva kriminalna romana. Pisana sta tako tekoče in berljivo, da sem vsakega od njiju prebrala v enem dnevu. Prvi je bil "Hiša na samem (orig. The Farmhouse)" avtorice Helen Reilly, ki je izšel kot 12. knjiga zbirke Komet, in sicer leta 1962. Kar dolga doba je od takrat. Glavni izziv je bilo zame raziskovanje sprememb v slovenskem knjižnem jeziku, ki se počasi, a vztrajno razvija. Knjiga je zasnovana tako, da si bralec med branjem lahko ustvarja svoje zaključke, išče krivca za nastalo tragedijo, a vse do konca je nemogoče odkriti, kdo je komu koga kaj ... Prav taka je bila tudi druga knjiga "Ni bilo slučajno" avtorja Milana Nikolića (Komet 6, 1962), ki sem jo izbrala kot knjigo po lastni izbiri.
Nazadnje uredil/a jazzintea dne 01 jul 2016, 10:09, skupaj urejeno 1 krat.

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 01 jul 2016, 09:57

Čas je za morje in za branje lahke literature, ki pa je, po prvih ugotovitvah, vse prej kot to. Izziv je prebrati knjige avtorice in glavne junakinje Waris Dirie - afriške deklice (sedaj ženske, uspešne manekenke). Berem prvo in jočem ... Kako se lahko kaj tako krivičnega dogaja v sodobnem času? Krivičnega za Evropejce, tradicionalnega za Afričane? Obrezovanje. Waris se bori proti temu, bolj ali manj uspešno. A kaj, ko Evropejke želijo biti popolne in so si za to, da bi dosegle popolnost, pripravljene dati rekonstruirati, povečevati ali zmanjševati sramne ustnice.
Razlike se kažejo v tem, da ...
... se Evropejke prostovoljno (?) odločijo za tak poseg;
... so Evropejke pripravljene plačati več tisoč evrov za tak poseg;
... Evropejke operirajo "priznani" kirurgi in so po operaciji primerno zdravljene, zato je smrtnost nična.

V ta problem sem se sedaj močno zakopala. Poleg Waris o tem pišejo tudi številne druge ženske.

Prve tri knjige sem dobesedno "požrla" (Puščavska roža, Puščavska zarja, Puščavski otroci). Lotevam se 4. - "Pismo moji materi". Se bosta ženski pobotali? Kaj čuti ena in kaj druga?

Priporočam v branje ...

Izpolnjena sta pogoja (4 knjige!): glavni junak ni belec; zame je problematika obrezovanja deklic zelo pomembna tema, ki ne bi smela biti stvar tradicije oz. bi morala imeti dekleta možnost samoodločanja za/proti temu krutemu dejanju in pohabljenju.
Nazadnje uredil/a jazzintea dne 01 jul 2016, 10:16, skupaj urejeno 1 krat.

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 01 jul 2016, 10:00

Zgodovinski roman Stefani Zweig "Nikjer v Afriki" je pripoved o begu judovske družine. Pobegnili so še pravi čas, preden bi jih "zaplinili" v taborišču. A kaj, ko se tam, kamor so prišli, ne počutijo doma ...

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 01 jul 2016, 10:27

Kdo ne pozna Mavglija, dečka, ki so ga vzgojili volkovi? Ljubka risanka se prav zdaj vrti v Živ-Žavu ob nedeljah. Se lahko slikovitost risane serije prenese na bralca? Kaj lahko. Ko sem knjigo prebirala kot otrok, se mi je zdela zelo dolgočasna, saj ne vsebuje slik ... Spraševala sem se, če je to res knjiga za mladino ... Sedaj pa ... Po gledanju risanke sem se odločila prebrati še knjigo. Podobe tigra Šir-Kana, kače Kaje, medveda Baluja, panterja Bagire, tropa volkov, ptiča Darsija ... so oživele. Kar padla sem v knjigo in začutila sapo požrešnega tigra, strahu in skrbi Baluja, modrosti Bagire, navihanosti tropa opic. Zdelo se mi je, da razumem živalski jezik. Knjiga o Džungli je čudovita, človek kar pozabi na lastno krutost do živali, postane lahkoten kot Mavgli ... Poskusite. Čisto lahko se boste vživeli v vlogo katere od živali.

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 01 jul 2016, 10:35

Paul McCartney je moj vzornik že od časov, kamor sega moj spomin, zato sem se zelo razveselila, ko sem v knjigarni zagledala knjigo Paula Du Noyerja, v kateri so zbrani pogovori z veliko legendo. Branje je zanimivo, še posebej pa se mi je v spomin vtisnila misel, ki je tudi na platnici knjige, in sicer: "V resnici nočem biti živa legenda. Glasbe sem se lotil, da mi ne bi bilo treba hoditi v službo. In da bi zapeljal kakšno punco." No, nek zapeljivec ravno ni bil ta Macca, saj je ženi Lindi stal ob strani vse od prvega do zadnjega dne - kot je obljubil. Le eno noč ni prespal doma - takrat je bil v bolnici zaradi zastrupitve. Pa prijetno branje!

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 15 jul 2016, 08:18

O knjigah se veliko pogovarjamo tu in tam. Tako sem brala kritiko knjige "Čudo" R. J. Palacia in sem se odločila, da jo bom prebrala. A kar ni bilo časa. Nato pa ... Pogovor o knjigah med domačimi (po priporočilu sorodnika). Omenjali so "Čudo" - jaz pa nič ne vem o tem. Sramota zame, knjigožera. Sposodila bi si jo še tisti dan, če bi lahko, a to knjigo je zelo težko dobiti - popularna je. Vsi to berejo. Kako do nje? Ja, res je. Prvič sem se poslužila e-izposoje preko Biblosa. In zdaj je to branje postalo moja nova razvada. Prva prebrana knjiga v Biblosu je bila "Čudo". Krasna je.Govori o dečku, ki se je rodil s spačenim obrazom. Doma ga imajo vsi radi. Kako se spopada s svojo težavo, ko gre v šolo? Kako nanj gledajo drugi? Knjiga nas lahko veliko nauči o sprejemanju drugih, drugačnih ... Le gledati moramo s srcem, kajti bistvo je očem nevidno. Knjigo priporočam v branje vsem - meni so jo. Knjiga te posrka vase. Ne moreš nehati brati.
Nazadnje uredil/a jazzintea dne 19 sep 2016, 11:32, skupaj urejeno 2 krat.

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 15 jul 2016, 08:22

Zelo zanimivo branje je knjiga "Temno sonce" Nejke Omahen. Gre za mladinsko knjigo, ki svari pred nevarnostmi "razuzdanosti". Mladost je norost, čez jarek skače, kjer je most! Pripoveduje o dekletu, ki se ji življenje čez noč spremeni. V prometni nesreči namreč izgubi vid ... Umre njena najboljša prijateljica ... Poleg tega so tu še starši, za katere misli, da jim je odveč. Že prej je bilo to dekle zoprno, po nesreči hoče biti še bolj. Dela se nedostopno, a v sebi trpi. Potem pa ... V njeno življenje vstopi nekdo, ki ji pomaga premagati vse težave.
Nazadnje uredil/a jazzintea dne 19 sep 2016, 11:29, skupaj urejeno 1 krat.

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 15 jul 2016, 08:29

"V pekel in nazaj" - resnična pripoved Sofie Kasiki. V iskanju same sebe nenadoma poišče uteho v islamu. Vendar je to ne izpolni. Je čisto prava kandidatka, za katero so mnenja, da bi se lahko pridružila IS - z njo bi se dalo odlično manipulirati ... Tako nekega dne pusti za seboj moža Juliena in se s sinom Hugom poda na novo pustolovščino. A hitro ugotovi, da je prišla v pekel. Kako iz njega? Nekako ji uspe navezati stik z domačimi in od tod gre vse, k sreči, po maslu. Knjiga je izšla leta 2016.

jazzintea
Pixy
Prispevkov: 12
Pridružen/a: 01 jul 2016, 09:05

Re: BRALNI IZZIV 2016-JAZZINTEA

PrispevekNapisal/-a jazzintea » 26 sep 2016, 20:50

Knjig, ki jih napišejo ženske, danes ni več malo. Včasih, ko je bilo pisateljevanje izključno za moške, so se uspešne pisateljice skrivale za psevdonimi z moškimi imeni. Ob zaključku študijske poti sem si vzela nekaj časa zase in za svoje knjige. V pišu morskega vetra in ob lovljenju zadnjih sončnih žarkov sem prebirala knjigo avtorice Julie Garwood "Vrtnica v divjini". To je lahko berljiv ljubezenski roman, postavljen v 19. stoletje - čas osvoboditve sužnjev. Ob branju sem nenehno prepevala Nabucco, vendar sledila zgodbi ugrabljene lady Victorie, ki jo v smeteh najde tolpa 4-ih najstnikov. Kaj naj 4 fantje/prestopniki počnejo z dojenčkom? Je dojenček izhod v boljše življenje ali jih pahne v pogubo? Ali dekletce najde svoje starše? Ali se poroči z moškim ali gre le za naslado? Presodite sami. Zelo priporočam, čeprav je kar zajetna knjiga (417 strani). Izpolnjen je pogoj knjiga, ki jo je napisala ženska. :107:


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov

cron