12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki)
Naslov knjige : VELIKI DOBITEK
Avtor : Meike Winnemuth
Založnik : Učila/ 2014, 271 strani
Moja ocena :
Glavno vlogo v knjigi ima ženska, ki je imela srečo in zadela 500.000 Eur na nemški oddaji Milijonar . Odločila se je, da bo za eno leto zapustila dom v Nemčiji in potovala po svetu. No, vsak mesec bo preživela v drugem mestu sveta. Izbrala je Sydney, Buenos Aires, Mumbaj, Šanghaj, Honolulu, San Francisco, London, Kobenhavn, Barcelono, Tel Aviv, Adis Abebo in Havano. Na tem potovanju piše tudi blog, ki je bil nominiran za več nagrad in spozna, da bi na tako potovanje lahko odšla tudi brez velikega dobitka. Tako popotovanje je ni samo ogled znamenitosti, temveč se Meike poskša prilagoditi utripu življenja v mestu. Ob tem odkriva tudi veliko svojih dobrih in slabih lastnosti ter predvsem neizpolnjenih želja. Priporočam vsem, ki bi radi odšli po svetu, a si ne upamo.
....V tvojih letih se mi ni sanjalo, kakšen bo svet v mojih letih. Če pomislim, kaj se je vse v zadnjih 35-ih letih spremenilo, mi postane jasno : Niti najmanjšega pojma nimam, kaj se bo zgodilo v naslednjih petintridesetih. Vem, samo to, da bi bila rada zraven. Z vsakim dnem, ki ga preživim, na Zemlji, se mi zdi bolj senzacionalna, bolj veličastna, bolj neverjetna.
Zanimivo, da imava kar nekaj skupnih točk z Meiko, ki ima ravno tako 50 let kot jaz in imam v sebi enako željo po potovanju. Vendar je Meika v prednosti : zdrava, samska, brez družine in otrok in je že večkrat potovala v tujino. Sama imam družino, hišo, psa, vrt, ostarelo mamo .........težko bi odšla na potovanje. Oh, kje za eno leto še za 14 dni bi bilo toliko kolobocij, da bi že pred odhodom bila preutrujena za nove izzive. Seveda, se svet ne bi podrl, ampak......No, zato pa uživam ob branju takih knjig, da čeprav v udobju naslonjača, potujem s pisateljem in odkrivam svet.