Bralni izziv 2017 - Morrigan

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 03 jan 2017, 14:29

1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)
2) Knjiga z rdečo platnico (2 točki)
3) Knjiga, ki ima v naslovu ime kraja/mesta/države (3 točke)
4) Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka)
5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki)

6) Knjiga, kjer je na platnici moški(2 točki)
7) Knjiga po kateri so posneli film (3 točke)
8) Ljubezenski roman (2 točki)
9) Knjiga z več pripovedovalci(3 točke)
10) Zgodba se dogaja v puščavi (1 točka)

11) Knjiga avtorja, s katerim si delita prvo črko imena (3 točke)
12) Knjiga z glavno žensko vlogo (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Detektivski roman (2 točki)
15) Knjiga, ki se dogaja na slovenskih tleh (3 točke)

16) Knjiga, ki ima duhovito zgodbo ali te nasmeji (1 točka)
17) Knjiga, ki je izšla pred tvojim rojstvom (3 točke)
18) Knjiga, ki govori o družini (2 točki)
19) Knjiga s politično vsebino (3 točke)
20) Knjiga, kjer ima glavni junak super moči (2 točki)

21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani(2 točki)
22) Zgodba se dogaja na morju (1 točka)
23) Izšla leta 2017 (3 točke)
24) Najljubša knjiga iz otroštva (2 točki)
25) Dramsko delo (3 točke)
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 04 jan 2017, 19:13

1) Knjiga, ki jo je napisalo več avtorjev (3 točke)


AVTOR: Riley Hart, Devon McCormack
NASLOV: Weight of the World
KATEGORIJA: M/M
LINK: Goodreads
OCENA:

Letošnje leto se je začelo precej stresno, zato sem rabila nekaj sproščujočega, kjer se ne rabim preveč poglobit. Že pred časom sem začela brati to knjigo, ampak me ni povlekla. Vsebina deluje zanimivo, zgodbo izmenično pripovedujeta glavna junaka Zack in Tommy, ki sta povezana tako, da stori Tommyjev brat Robbie samomor s tem, da se vrže s stolpnice. Isti večer pa je bil na tisti stolpnici tudi Zack, ki ga je Robbie pregovoril, da ni storil samomora, ni pa vedel, da ima Robbie enak namen. Opis knjige mi je deloval zelo zanimivo, ampak mi instalove, oziroma instalust med glavnima junakoma ni bil všeč oziroma prepričljiv. Zack je bil brez službe in brez strehe nad glavo in Tommy mu je takoj ponudil streho nad glavo in pomoč. Ne vem, to se mi je zdelo precej neverjetno (hmm, ne vem kaj to pravi o meni :| ) in nekako se nisem z njima čustveno povezala in se me tudi njuna žalost zaradi Robbijeve smrti ni preveč dotaknila. Morda tudi zaradi tega, ker sem branje prekinila kar za nekaj časa in mi morda zato kasneje ni bilo več tako mar za glavna junaka in za to kar se bo z njima zgodilo. Konec mi je bil všeč, zdel se mi je takšen, realen, vsaj kar se tiče njune zveze. Tudi oba glavna junaka se skozi zgodbo močno razvijeta, lepo je prikazano kako sta se zaradi drug drugega spremenila. Motilo me je samo to, da poleg Zacka in Tommyja (in Robbija v spominih) ni skoraj nobene druge osebe v knjigah, razen nekaj oseb, ki se pojavijo, ko Z&T raziskujeta kaj se je zgodilo z Robbijem. Sicer je to, da sta (oziroma so, če štejem še Robbija) vsi zelo osamljeni glaven povod za zaplet v knjigi, vendar sem vsaj pri koncu pričakovala, da bodo omenjeni kakšni novi prijatelji, ki jih dobita. Mislim, da zveza dveh ljudi, ki nimata nobenih drugih prijateljev ni preveč zdrava, but it`s fiction :) .

"Because I can’t do it all. If I keep trying to take the weight of the world on my shoulders, I’ll collapse with all that extra debris on top of me until it kills me."

"Will you do me a favor, Tommy?
Dance.
Fuck.
Create.
Laugh.
Love.
Live.
Do it all. Don’t let anyone hold you back.
"
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 13 jan 2017, 12:32

7) Knjiga po kateri so posneli film


AVTOR: J.K. Rowling
NASLOV: Fantastic Beasts and Where to Find Them: The Original Screenplay
KATEGORIJA: fantazija
LINK: Goodreads
OCENA:

Svet Harryja Potterja, čarovnikov in bunkeljnov, oziroma "No-Majs", nenavadnih bitij in dogodivščin, me vedno potegne vase. V mladosti sem oboževala knjige Harryja Potterja, sedaj pa uživam v obeh dramskih delih, ki sem jih prebrala. Dramatika je popolnoma drugačna od proze - sicer uživam, ko berem, ampak pogrešam predvsem notranje monologe in razmišljanja glavnih junakov, saj mislim, da jih s tem najbolje spoznam in so mi tako bližje. Prav tako je v romanih veliko več opisovanja sveta in pri tem čarovniškem svetu je ravno to najbolj bistveno, saj je svet tisti, ki naredi branje še bolj čarobno. Kljub temu sem bila že pri Otroku prekletstva zelo pozitivno presenečena, ker sem še vedno imela enak občutek magičnosti, kot pri ostalih knjigah, pa čeprav je bilo veliko, veliko, manj opisovanja okolice in razmišljanja junakov kot prej. Kdor zna pisati pač zna in očitno je J.K. Rowling ena izmed tistih, ki lahko z nekaj besedami naredi več kot ostali s tisočimi stranmi.
Pri Fantastical Beasts sem morda naredila napako, ker sem najprej gledala film. Res se mu nisem mogla upreti in sem takoj ko sem lahko šla v kino. Bila sem navdušena - tako nad osebami, svetom, bitji, res vse mi je bilo odlično. Tudi sedaj, ko sem prebrala scenarij, moje mnenje ostaja enako - ustvarjalci so se res potrudili, da so besede spravili na platno. Vendar zelo težko ločim knjigo in film. Ja, res je, da sem brala pač scenarij za film in da gre s tega vidika za eno in isto zadevo, ampak sem in bom za vedno pristaš pisane besede. Torej je bila moja edina žalost ta, da zaradi filma nisem mogla pri branju pustiti svoji domišljiji, da ustvari moj svet ter sem imela pred očmi osebe in svet iz filma. Po drugi strani pa sem zaradi filma dejansko videla vsa magična bitja, ki so bila čudovita.
Sama zgodba mi je bila res všeč, enako tudi osebe, med njimi pa še posebej Jacob Kowalski. Všeč mi je, ker je bil kljub svoji nerodnosti zelo pogumen in mislim, da je vsakemu prirastel k srcu. Tudi Newt, naš glavni junak, me je očaral, mislim da ga je Eddie Redmayne odigral odlično. Vendar pa pričakujem, da ga bomo v nadaljevanjih še malo bolj spoznali. Se mi zdi, da smo kljub enakemu formatu (torej dramskemu delu), Albusa Severusa spoznali veliko bolje, kot Newta. Njega namreč ne poznamo "od znotraj" - torej njegovega razmišljanja, motivacije, se mi zdi, da ga poznamo tako kot druge osebe, ki nastopajo v zgodbi.
Res se veselim nadaljevanj, upam da bodo tudi za njih izdani scenariji, da jih bomo lahko prebrali.

"NEWT: "Why did you decide to be a baker?"
JACOB: "Ah, well, um - because I`m dying - in the canning factory. Everyone is dying. It just crushes the life out of you. You like canned food?"
NEWT: "No."
Jacob: "Me neither. That`s why I want to make pastries, you know. It makes people happy."

NEWT: My philosophy is that worrying means you suffer twice."
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 27 jan 2017, 12:54

4) Knjiga avtorja, ki je napisal samo eno knjigo (1 točka)


AVTOR: Erin Morgenstern
NASLOV: The Night Circus
KATEGORIJA: fantazija
LINK: Goodreads
OCENA:

The Night Circus sem prebrala drugič in ponovno me je navdušila ravno tako kot prvič. Je namreč ena tistih knjig, ki te popolnoma posrka vase in med branjem sem imela občutek, da je magija resnična :) . Šalo na stran, pisateljica res zna z besedami in cirkus sem si v živo predstavljala. Všeč mi je način pripovedovanja, kjer so v ospredju različne osebe ob različnem času. Na momente je preskakovanje v času morda malo moteče, ker je treba kar pozorno brat, drugače se izgubiš. Ampak, če si malo pazljiv in prebereš letnice, potem vidiš, da je knjiga mojstrsko napisana in je to nelinearno doživljanje časa še dodatna lepota zgodbe. Kljub temu, da je glavna nit dvoboj med glavnima osebama, Celio in Marcom, je v resnici cirkus, ki predstavlja prizorišče tega dvoboja, prešel v ospredje. Zgodba govori o tem kako sta dva "čarovnika" z dvema popolnoma različnima pogledoma na magijo in dvema popolnoma različnima pristopoma, želela meriti svoje moči v smislu kdo je boljši in sta dva nedolžna otroka obvezala v njuno igro ter določila za prizorišče dvoboja cirkus. Vendar pa je cirkus živa stvar, poleg obeh tekmovalcev so vanj vključeni še mnogi drugi nastopajoči in vsi obiskovalci, ki jih cirkus očara, in tako vsi postanejo odvisni od samega dvoboja, kar postane nevarno za vse vpletene. Všeč mi je kako je cirkus iz nekega kraja, prizorišča, zrasel v nekaj živega. To je bilo resnično lepo prikazano skozi knjigo, med drugim tudi s tem, ko smo sledili zgodbi Baileya, dvojčkov in Isobel. Hkrati pa smo sledili čudoviti ljubezenski zgodbi Celie in Marca, z njunimi magičnimi šotori in prepovedano ljubeznijo ter zanimivim koncem, ki je presenetljiv, ampak niti ne, če pazljivo bereš. Na žalost pisateljica še ni napisala nobene druge knjige, če/ko pa jo bo, jo pa definitivno pograbim. Ču-do-vi-to!

We lead strange lives, chasing our dreams around from place to place.

"The finest of pleasures are allways the unexpected ones."

"When she opens her eyes, they are standing on the quarterdeck of a ship in the middle of the ocean. Only the ship is made of books, its sails thousand of overlapping pages, and the sea it floats upon is dark black ink."

I have been surrounded by love letters you two have built each other for years, encased in tents.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 02 feb 2017, 11:24

19) Knjiga s politično vsebino (3 točke)


AVTOR: Ryan Graudin
NASLOV: Wolf by Wolf (Wolf By Wolf #1)
KATEGORIJA: mladinska fantazija, distopija
LINK: Goodreads
OCENA:

Najprej sem nameravala Knjigo uporabiti za nalogo Knjiga, ki si jo želel prebrati že lani, vendar sem se naknadno odločila, da je bolj primerna za nalogo Knjiga s politično vsebino. Ker je ravno ta vsebina tisto, o čemer želim pisati v tem svojem mnenju. Namreč, zgodba govori o alternativnem svetu, kjer je Hitler zmagal v 2. svetovni vojni in o tem kaj se naj bi dogajalo v Evopi po vojni. Glavna oseba je Yael, judinja, ki je bila skupaj z ostalimi judi deportirana v koncentracijsko taborišče, kjer so na njej delali poskuse z odstranjevanjem melanina, ki pa je imel poleg odstanitve kožnega pigmenta še eno nenavadno in nenadejano posledico - Yael lahko spreminja kožo, oziroma lahko postane katera koli ženska želi, če ima le jasno predstavo o tem kako naj bi ta ženska izgledala. S pomočjo te svoje posebne sposobnosti postane del upora proti nacistom in želi postati tista, ki bo Hitlerja na zelo javen način ubila. In sicer namesto Adele Wolfe se udeleži dirke z motorji skozi teritorij tretjega rajha in japonskega cesarstva in želi kot zmagovalka približati Führerju ter ga ubiti.

Knjiga se tako dogaja v neki alternativni zgodovini, vendar si je to njihovo realnost lahko predstavljati in deluje zelo resnično in kot nekaj, zakaj smo lahko iz srca srečni, da se ni zgodilo. Vso trpljenje judov in ostalih nezaželenih je srce parajoče, odurno in res ne najdem besed, ki bi opisale to grozoto. Prav tako so so priskutni eksperimenti, ki so se v resnici dogajali med vojno in tudi edini "fantazijski" element - spreminjanje kože, ki je Yaelina sposobnost je izbrana z razlogom. Avtorica pojasni, da je želel s tem pokazati, da je vseeno kako človek izgleda na zunaj in da ni pomembno kateremu narodu pripadaš ali kakšna je barva tvoje kože - vsi smo ljudje in vsi smo vredni enako.

"It`s my hope that Yael`s story will not only remind readers that all people are created equal, but also challenge people to educate themselves on the history behind the fiction and to use this knowledge to examine our present world. The world within these pages could have been our own. For a time in a place it was, and we should do our best not to forget that."

Poleg tega pa na zanimiv način predstavi Yaelino težavo glede svoje lastne identitete. Postane lahko kdor koli, vendar kdo sploh je Yael?

"Who are you? (On the inside?) The answer to this question was something Yael had to fight for. Her self-reflection was no reflection at all. It was a shattered mirror. Something she had to piece together, over and over again. Memory by memory. Loss by loss. Wolf by wolf."

Politična situacija, ki je opisana v knjigi, je dober opomin, česar si zagotovo nikoli in nikdar ne želimo doživeti. In v dobi razsajajoče ksenofobije, zakonov o tujcih, ukrepov v imenu varnosti, prepovedi vstopa v države muslimanov iz nekaterih držav, opisovanja holokavsta kot nekaj žalostnega, brez omembe tega, katera skupina ljudi je resnično najbolj trpela in so jo skušali izbrisati iz tega sveta ter preprosto dobe "alternativnih dejstev", so knjige kot je ta še bolj pomembne, da nas opomnejo, kaj je lahko najbolj nezaželen rezultat, ko ljudje slepo sledijo voditeljem, ki menijo, da so vredni več od ostalih.

"There was something electric about the colors that exploded in the sky, reminding Yael that not everything was gray ashfall, yellowing weeds, withered blue hands, crimson rivers of blood... There was still beauty in this world. And it was worth fighting for."
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 06 feb 2017, 13:36

9) Knjiga z več pripovedovalci (3 točke)


AVTOR: Ryan Graudin
NASLOV: Blood by Blood (Wolf By Wolf #2)
KATEGORIJA: mladinska fantazija, distopija
LINK: Goodreads
OCENA:

Gre za nadaljevanje knjige Wolf by Wolf in tudi ta me je navdušila. Žal ne smem preveč komentirati samega dogajanja, saj bi s tem lahko pokvarila bralni užitek komu, ki bi to zbirko želel prebrati, ampak lahko pa rečem, da mi je bilo všeč! Glavni twist, še iz prejšnje knjige, mi je bil všeč, pa čeprav ni bil popolnoma nepričakovan. Prav tako mi je bil všeč twist iz te knjige, pa čeprav sem tudi tega pričakovala. Vendar mi je bil kljub pričakovanju zanimiv. Zelo se mi zdi pametna odločitev, da so drugi del zgodbe pripovedovali trije - Yael, junakinja iz prvega dela ter Luka in Felix. Dobili smo več razlličnih perspektiv in ravno to različno dojemanje sveta vsakega izmed glavnih junakov, je bila za mene največja dodana vrednost knjige.

Že pri prejšnji knjigi je bilo eno glavnih vodil zgodbe vprašanje identitete - kdo je Yael, če pa lahko prevzame obraz kogarkoli? V drugem delu pa se sprašujemo druga vprašanja in sicer, kaj storiti, ko ugotoviš, da si celo življenje živel v zmoti in da je svet okoli tebe popolnoma drugačen od tega, kar si bil naučen? Luka se začne zavedati, da je nacistična ideologija napačna in da arijska rasa ni tista, ki bi morala prevladati nad vsemi. Res se mi zdi, da je bilo odlično predstavljeno, kako se večina ljudi sploh ne sprašuje ali so besede, ki prihajajo iz ust oblasti, pravilne ali ne. Luka se je šele, ko je spoznal Yael začel spraševati o tem. Zanimivo se mi je zdelo kako prej ni sploh še nikoli videl nobenega juda, dokler je ni spoznal in je kar verjel, da so inferiorni arijcem. Mislim, da je pomembno sporočilo knjige, da ne smeš kar slepo verjeti nekomu, ki ti govori "resnico", kljub strahu, ki ga čutiš. Dvom je nujen.

"Yes. And no. I never knew, but I was too scared to know. But fear isn`t an excuse, and I - I don`t want to be a coward anymore."

Druga zanimiva zgodba pa je Felixova. Yael se že celo življenje zaveda družbenih problemov, saj nenazadnje trpi zaradi njih, Luka se je zaradi nje in zaradi tega, ker se je vanjo zaljubil, o njih začel spraševati. Medtem, pa je Felixova zgodba veliko bolj intimna - za razliko od drugih dveh glavnih junakov, ima Felix še vedno živo družino, s katerimi si je blizu in že od smrti svojega brata čuti odgovornost, da jih zaščiti in drži skupaj. Zanimiva se mi je zdela njegova dilema glede tega kaj je pomembneje - njegovi družinski člani, sestra, mama, oče, ki so njegova odgovornost, ali cel svet, vsi, ki trpijo zaradi oblasti?

Tudi Yael se v tem delu ukvarja s pomembnimi vprašanji. Ugotovila sicer je, kdo Yael je, ampak kje je meja med tem, da nekoga sovražiš in tem, da postaneš enak temu sovražniku? Katera dejanja so še dopustna?

Monsters murder entire groups of people without blinking, but get upset when they have to wash human ash from their garden strawberries. Monsters are the ones who watch other people do these things and do nothing to stop it. You and I are not monsters. If anything, we’re miracles.

Tej knjigi dajem sicer eno zvezdico manj, ampak to zgolj in samo zaradi tega, ker se mi je zdelo, da je pisateljica pri koncu malo pohitela. Govorim o čisto zadnjih poglavjih, za katere mislim, da bi lahko bili, tako kot ostali del zgodbe, bolj poglobljeno napisani.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 07 feb 2017, 21:38

5) Knjiga, kjer je na platnici ženska z lepo obleko (2 točki)


AVTOR: Elise Kova
NASLOV: Crystal Crowned (Air Awakens #5)
KATEGORIJA: mladinska fantazija
LINK: Goodreads
OCENA:

Lani sem prebrala na enkrat prve štiri dele zbirke in sem komaj čakala zadnji del, kljub temu da mi je vmes postala malo manj zanimiva zgodba. Ko pa je knjiga nekaj mesecev kasneje izšla, mi nikakor ni bilo do branja, tako da je počakala na letos. Malo sem že pozabila kaj se je dogajalo, tudi nekatere osebe, ampak sem se kar hitro spomnila. Zadnji del se precej vleče. Glavni junaki so večino časa na poti in zgodba bi lahko bila vsaj za polovico krajša, čeprav je preveliko prostora porabljenega za brezveznosti, medtem ko je konec natlačen. Vmes sem že skoraj obupala, ampak me je ob ravno pravem trenutku en dogodek presenetil in ponovno mi je bilo zanimivo... nekaj poglavij, nato pa se je zgodba ponovno začela vlečt, do novega presenečenja. Brez teh presenečenj, bi bila zgodba dolgočasna, tako pa moram pohvaliti, da so bili zapleti na res dobrih mestih.

Glavno težavo pa vidim v junakih. Še posebej Vhalla se mi je zdelo zelo neodrasla in sebična, Aldrik pa nedostopen. Nikakor se jima nisem mogla približat. Motilo me je, da se Vhalla kljub vsem napakam, ki jih je že naredila, še vedno želi v vsem odločat sama. Saj so mi všeč samostojne junakinje, ki rešujejo probleme same, ampak ne pa kadar je to pretirano trmoglavo in ima kontra efekt in težave še poslabša. Zdi se mi, da v petih knjigah ni nič odrasla in se ni nič izboljšala. Tudi Aldrik se mi ni približal. Motil me je način opisovanja njega kot imperatorja, suverena itd in njun uraden pogovor, ki ga je avtomatsko naredil še bolj nedostopnega, uradnega, hladnega. Vhallina sebičnost in njegova nedostopnost tako nista bili dobri izbiri za glavna junaka. Stranske osebe so pa tako... najbolj zanimiv mi je bil Jax, ker se ga sploh nisem spomnila od prejšnjih knjig, tukaj pa me je zanimala njegova preteklost in bi si želela, da knjiga ne bi bila napisana iz Vhallinega POV in bi izvedli tudi njegovo osebno zgodbo.

Da pokomentiram še obleko na naslovnici - le ta je v zlato beli barvi, v barvah vladarske družine Solaris, skupaj s srebrno krono, ki jo je Vhalla nosila na svoji poroki. Mislim, da naslovnica prikazuje Vhallo v svoji poročni obleki. Všeč mi je, ker naslovnica odraža vsebino knjige!

I suppose it’s a good thing I like books more than most people.

"Every chance worth taking will make you a little scared. That means you`re taking a risk. And where there is risk, there is reward."
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 10 feb 2017, 09:56

21) Knjiga, ki si jo želel/a prebrati že lani (2 točki)


AVTOR: Pierce Brown
NASLOV: Red Rising (Red Rising #1)
KATEGORIJA: mladinska fantazija, distopija
LINK: Goodreads
OCENA:

Na začetku sem imela velike težave z branjem, tudi dolgo sem odlašala z začetkom branja. Nikakor me ni zgodba potegnila vase in tudi način, kako je knjiga napisana mi ni bil všeč. Na momente mi je bilo tudi težko razumljivo, še posebej način pogovora med Rdečimi in opisi dela v rudniku, z vsemi čudnimi napravami (to mi je bilo nerazumljivo tudi kasneje skozi zgodbo). Kasneje, po Darrowovi preobrazbi in njegovi infiltraciji med Zlate, mi je zgodba postala zanimiva. Najbolj so mi bili všeč številni zapleti, se mi je zdelo, da nikoli ne morem pričakovati, kaj se bo dejansko zgodilo. Rada imam, da me knjige presenetijo. Sploh pri mladinski fantaziji, ki jo pogosto berem, se pogosto zgodi, da lahko celo zgodbo predvidim vnaprej, vse od glavnih zapletov, do tega kakšen naj bi bil konec. Pri tej knjigi (oziroma zbirki, sedaj nadaljujem z drugim delom in je enako) pa nikoli ne vem kaj bo. Ne vem kdo bo preživel, kdo bo umrl, kaj bodo naredili uporniki, kaj bo naredil Darrow in tudi kakšen bo konec, ali bo družba preživela takšna kot je.

Zanimive so mi bile tudi osebe. Darrow je sicer bil kar se mene tiče malo preveč popoln in nezmotljiv, preveč prepričan vase in v svoj prav. Sem upala in pričakovala, da se bo prej ali slej zgodilo, da se bo pošteno uštel in bodo njegovi plani splavali po vodi. Ne bom izdala kdaj se to zgodi :) Vse osebe so zelo dobro razvite - ko že misliš, da veš o njih vse, dobijo novo plast. Mislim, da je pomembno sporočilo, da ni dobrih in slabih, vsi so nekje v sivi coni in kaj je najpomembnejše - vsi imajo nek razlog, da so kakršni so. Zlati so produkt svoje družbe, morajo biti najboljši in do prvega mesta so pripravljeni iti preko trupel (dobesedno). Ostale barve so za njih manj pomembne, Zlati so nadljudje, vsi ostali daleč pod njimi. Rada imam distopije, ker mi dajo misliti o družbi in odnosih med ljudmi. Kako lahko nekdo živi v sveti prepričanosti, da je vreden več od ostalih in kaj se zgodi, ko mu nekdo odpre oči? Bo človek to sprejel ali bo še vedno vstrajal pri starih, privzgojenih, načelih? In zanimivo mi je tudi soočenje glavnega junaka s svojimi sovražniki, sploh kadar se mora infiltrirati med njih. Kot Yael pri Wolf by Wolf, se tudi Darrow sooči z ljudmi iz mesa in krvi in ne več brezimenskimi sovražniki in ugotovi, da niso vsi enaki in da niso vsi slabi. Eno je sovražiti skupino, drugo pa spoznati točno določene posameznike, ki so ti morda celo všeč.

Že berem nadaljevanje in zanima me kako se bo končalo. Pričakujem en twist (ga bom kar napisala, da bom pri koncu zbirke vidla, ali imam prav) - mislim, da je Ares v resnici en izmed Zlatih. Samo še ne vem kdo točno... morda tisti, ki je Darrowu ponudil, da bi bil njegov vajenec, namesto ArchGovernerja (pozabila sem njegovo ime). No, bomo vidli ali imam prav, se že veselim branja. :)

"All ears yearn for a voice to lead them through darkness."

"Darrow was kind in Lykos. I am not. And I hate myself for it."
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 01 mar 2017, 13:43

13) Po lastni izbiri (1 točka)


AVTOR: Pierce Brown
NASLOV: Morning Star (Red Rising #3)
KATEGORIJA: mladinska fantazija, distopija
LINK: Goodreads
OCENA:

A ni zoprno, ko prideta življenje in delo pred knjige? :zvizgac: :lol: Malo se hecam, ampak res nisem imela časa brat in je trajalo kar nekaj časa, da sem zaključila zbirko. Navdušila me je! Že prva knjiga mi je bila odlična, naslednji dve pa še boljši. Vsebuje namreč popolno kombinacijo vsega, kar iščem pri knjigah - zanimiv svet, ki z vsako knjigo postaja bogatejši, zapleteno zgodbo, ki je polna twistov, ki so nepričakovani, glavnega junaka in stranske junake, ki z vsakim poglavjem rastejo ter družbene ter politične probleme, ki so kljub znanstveni fantastiki aktualni v današnjem svetu. In ravno te omenjene značilnosti so tisto, zaradi česar najraje prebiram serije in ne standalone knjig. Redke so takšne, da zmorejo vse do doseči na nekaj sto straneh.

Težko ocenim samo zadnjo knjigo. Mislim, da je bila prva knjiga v zbirki nekoliko drugačna od drugih dveh, že zaradi tega, ker je bilo prizorišče veliko manjše - zgolj arena na šoli, medtem ko se v drugi knjigi prizorišče razširi v vesolje. Torej je razlika res očitna. :D Prva knjiga je služila kot nekak uvod v to, da smo spoznali težave in glavne osebe, tudi Darrow še ni vedel kako bi lahko dosegel svoj cilj vstaje rdečih in spremembe političnega sistema. Zgodba je res tako napeta, da si ves čas na trnih, veliko ljudi umre. Sem se pogovarjala z očetom, ki sem mu tudi dala za prebrati zbirko in je rekel, da mu ravno to ni bilo všeč, ker je bilo preveč neverjetno vse skupaj. Mene pa to ni motilo, mi je bilo zanimivo. Še posebej proti koncu zadnje knjige je bil en res pomemben zaplet in sem skoraj nehala brati, ker sem se počutila oguljofano, ker se mi je zdelo, da je pisateljev namen zgolj "shock factor", ampak se je potem izkazalo, da je bilo vse skupaj z namenom in da je twist odličen.

Darrow skozi celo zbirko res odraste in dozori. Zanimiv se mi je zdel njegov napredek od človeka, ki se je boril zgolj zaradi maščevanja ter potrebe, da izpolni obljubo mrtvi ženi, do voditelja, ki je verjel, da je to, kar počne pravilno. Nisem se vedno strinjala z njegovimi odločitvami in še vedno mislim, da so bile nekatere žrtve prevelike in da v svojih metodah ni bil veliko boljši od svojih sovražnikov, kljub temu da je bil njegov cilj plemenit.

Motilo me je edino to, da se je Darrow obkrožil predvsem z zlatimi, ter da so bili ljudje nekaterih barv (npr rumene, sive, oranžne..) zgolj omenjeni, ni pa bilo nobenega predstavnika, ki bi bil bližje Darrowu pa tudi, če bi bil njegov sovražnik - samo da bi postal oseba iz mesa in krvi.

Na GR vidim, da bo pisatelj razširil svet, ki ga je ustvaril v tej zbirki z dvema novima zbirkama. Se že veselim!

Za konec pa še to - nisem uganila, kdo je Ares, ampak ne glede na to, mi je bilo všeč. Vesela sem, ko me knjige presenetijo! Sem pa imela prav, od kod človek prihaja za tolažilno nagrado. :)

"Property is a funny thing these days. Tends to have opinion."

Man is no island. We need those who love us. We need those who hate us. We need others to tether us to life, to give us a reason to live, to feel.
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban

Uporabnikov avatar
Morrigan
Opravljen bralni izziv 2018
Opravljen bralni izziv 2018
Prispevkov: 2387
Pridružen/a: 09 dec 2010, 18:02

Re: Bralni izziv 2017 - Morrigan

PrispevekNapisal/-a Morrigan » 02 mar 2017, 19:38

6) Knjiga, kjer je na platnici moški (2 točki)


AVTOR: Aleksandr Voinov, Jordan Taylor
NASLOV: Witches of London - Eagle's Shadow (Witches of London #2)
KATEGORIJA: M/M
LINK: Goodreads
OCENA:

Bleh! Z Voinovim imava res tak poseben odnos - po eni strani je soavtor ene izmed mojstrovin v M/M žanru, po drugi strani pa je soavtor mnogih povprečnih oziroma podpovprečnih knjig kot je ta. Zgodba govori o novinarju Tomu in finančniku Sandersu, ki se srečata na finančni konferenci in s prvim pogledom vesta, da je med njima nekaj posebnega. Oba imata občutek, da se poznata od prej. Sanders pa ima pri sebi fotografijo vojaka iz druge svetovne vojne, ki izgleda kot Tom. Sanders trpi grozne bolečine v sklepih, ki ga lahko popolnoma ohromijo in bolečine so očitno hujše ob Tomovi bližini. Hitro postane jasno, da naj bi se Tom in Sanders poznala iz prejšnjih življenj, da se v vsakem novem življenju najdeta in da je očitno v njunem prejšnjem življenju prišlo do nekega hudega dogodka, zaradi česar imata težave še v tem življenju.

To ni prva knjiga, kjer je point reinkarnacija, ki sem jo prebrala, vendar je to ena najslabše izpeljanih zgodb s to temo. Glavna junaka skušata odkriti preteklost s pomočjo hipnoze, ampak čisto vse je bilo tako zelo površno napisano in je izpadlo zelo nepristno. Enako tudi odnos med Tomom in Sandersom me sploh ni pritegnil in njuna ljubezen mi ni delovala resnična. Če odštejem instalove, mi prav tako skozi celo knjigo ni delovalo, kot da se resnično želita spoznati in motilo me je, ker je delovalo, da brez te njune skupne preteklosti ne bi imela popolnoma nič skupnega. Tom mi je bil vsaj malo všeč, vsaj deloval je kot človek iz mesa in krvi, medtem ko je bil Sanders kot en robot. Prepričana sem, da je Sandersa ustvaril Voinov - pisatelj je namreč bankir in se prav tako ukvarja z akupunkturo ter alternativnimi metodami zdravljenja. Res mi je žal, da vse skupaj ni izpadlo boljše, ampak Sanders mi je bil slab junak. Tudi zaradi njegovega manipuliranja s Tomom se mi ni prikupil.

Konec je bil nezanimiv, prav tako je bila "velika skrivnost" dogodka v preteklosti pričakovana. Knjiga je izguba časa in priporočam, da se je izognete.

"
"Sticks and stones may build your homes, but words will lift your spirits."
Abigail Roux & Madeleine Urban


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 2 gostov