Bralni izziv 2018 - Lyra

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 11 dec 2018, 21:44

Zgodba se dogaja pozimi:
Agatha Christie: Mordet på Orientexpressen

Mordet på Orientexpressen je ena od knjig avtorice Agathe Christie, kjer je glavni junak Poirot. Ker je bil nedavno posnet nov film po tej zgodbi, sem prepričana, da je večini bralcev zgodba precej poznana. Poirot se mora hitro vrniti v Anglijo, tako da gre na prvi Orient express vlak in na vlaku se znajde tudi gospod Ratchett, ki je drugo noč na vlaku umorjen. Ampak storilec ni pričakoval, da se bo na vlaku nahajal Poirot in da bo moral vlak precej časa čakati, ker je zaradi zime in velike količine snega vlak obstal na mestu. Tako ima Poirot čas in priložnost, da razišče kaj se je pravzaprav zgodilo ponoči. Knjiga mi je bila res všeč, saj je res dobro napisana. Ko se približuješ koncu si res nestrpen in si želiš ugotoviti, kdo je v resnici storilec in poskušaš sam priti do enakega zaključka kot Poirot, ampak seveda je na koncu rešitev čisto drugačna kot si si zamišljaj, a vseeno zelo logična.

Pa še ena od bolj zabavnih povedi v knjigi:
»Det här är sannerligen otroligare än någon detektivroman jag någonsin läst”, sa doktor Constantine.


https://www.goodreads.com/book/show/364 ... texpressen

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 18 dec 2018, 09:38

Zgodba se odvija v srednji šoli:
Fredrik Backman: Beartown

Knjiga Beartown govori o majhnem švedskem mestecu, ki se nahaja sredi gozda in počasi propada. Glavno vlogo ima mladinska hokejska ekipa, ki je sestavljena iz fantov, ki poleg obiskovanja srednje šole trenirajo še hokej in imajo to leto res dobro ekipo. Knjiga je res zanimiva, saj predstavi isto stvar preko oči veliko ljudi in tako res pokaže to čudovito človeško raznolikosti. Knjiga tudi res lepo opiše res travmatično izkušnjo dekleta in kako se vsi v mestu odzovejo na to – pokaže, res kako smo ljudje mešanica dobrih in res slabih odločitev. In dejansko knjiga govori o res pomembni temi in predvsem nas tudi opozori na naš dostikrat napačen odziv na take dogodke. Moram pa reči, da je knjiga včasih malce pretežka, tako da jo moraš odložiti za nekaj časa in potem nadaljevati. Tako, da sem vmes prebrala kakšne tri druge knjige, preden sem jo dokončala. Ampak je knjiga vseeno definitivno vredna branja, ker definitivno aktivira celo serijo občutkov in razpoloženj!

Pa še misel iz knjige, s katero se moram žal strinjati:
Hate can be a deeply stimulating emotion. The world becomes much easier to understand and much less terrifying if you divide everything and everyone into friends and enemies, we and they, good and evil. The easiest way to unite a group isn’t through love, because love is hard. It makes demands. Hate is simple.


https://www.goodreads.com/book/show/33413128-beartown

Uporabnikov avatar
Lyra
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Bralni izziv 2018 s 3 zvezdicami
Prispevkov: 100
Pridružen/a: 19 feb 2011, 09:34

Re: Bralni izziv 2018 - Lyra

PrispevekNapisal/-a Lyra » 20 dec 2018, 23:56

Knjiga, kjer glavni junak nosi uniformo:
Nicholas Sparks: Dear John

S prijateljico sva se odločili, da skupaj prebereva roman Dear John, da ga potem lahko prediskutirava :) Meni je pisatelj precej všeč, saj so njegovi romantični romani vseeno polni globokih tem in misli ter naredijo branje knjige torej še toliko bolj zanimivo in ti res dajo misliti. A moram reči, da me je tokrat njegova knjiga res razočarala. V knjigi Dear John spremljamo mladega vojaka Johna, ki na krajšem »dopustu« sreča Savannah in seveda je to začetek zelo zanimive romance. Začetek knjige mi je res všeč in tako dobro je opisano kako sta se spoznala, ampak kasneje pa me je knjiga res precej razočarala. Ne želim izdati nikakršnih spoilerjev, ampak lahko samo povem, da mi res ni bil všeč konec in zadnji del knjige. Dejansko se mi zdi, da je avtor moram zaključiti knjigo tako kot jo je, ker imajo vse odločitve posledice in se mi tudi drugačen konec ne bi zdel preveč resničen. A to še ne pomeni, da mi mora biti konec všeč. In nekako se mi zdi, da je v tem primeru na nek način ravno uniforma odgovorna za konec kakršen že je. Vseeno pa je knjiga res prijetno branje in po knjigi tudi res razmisliš kaj bi ti storil v enakih okoliščinah in kako je življenje občasno res polno neprijetnosti in da je občasno na voljo edino najmanj slaba odločitev. In nekako se mi zdi, da je ta knjiga eden redkih primerov, kjer mi je bil film bolj všeč kot knjiga.

In še ena od misli v knjigi, ki ti res dajo neko tolažbo, karkoli težkega se dogaja v tvojem življenju:
“When you're struggling with something, look at all the people around you and realize that every single person you see is struggling with something, and to them, it's just as hard as what you're going through.”


https://www.goodreads.com/book/show/5526.Dear_John


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Ni registriranih uporabnikov in 4 gostov

cron