Aldous Huxley: Krasni novi svet

Končno mi je uspelo prebrati Huxleyjevo distopijo, ki velja že za kultno. Knjiga je prvič izšla leta 1932, tudi v slovenščino je bila prevedena že leta 1964. Res sem se jo namenila brati z navdušenjem, ampak moram priznati, da sem bila kar malo razočarana.
Idejno se mi je zdela knjiga zelo zanimiva in kljub svoji starosti zelo in celo vedno bolj aktualna. Na ravni sloga pa me ni prepričala, zdela se mi je kar malo suhoparna. Prepričala so me samo zadnja tri poglavja, ki so bolj filozofska in odpirajo vprašanja o tem, kaj pomeni biti človek.
Pri branju romana Krasni novi svet bi se lahko vprašali, zakaj je to sploh distopija, če pa predstavlja svet, v katerem ni bolezni, starosti, trpljenja, nihče ni prizadet in vsak dobi to, kar si želi. Vendar pa so ljudje, kljub temu, da so srečni, razčlovečeni, saj nimajo več možnosti, da bi se svobodno odločali in izražali. Ljudje so razvrščeni v kaste in skozi otroštvo prilagojeni, da se obnašajo v skladu s položajem, ki jim je bil v družbi določen. Cena, ki so jo plačali za to "srečo", je tudi odpoved umetnosti in religiji.
John Divjak, ki je bil za razliko od "civiliziranih" ljudi rojen in ne vzgojen v steklenici, je odraščal v rezervatu. Poznal je čustva, religijo in umetnost a je vedno sanjal o civiliziranem krasnem novem svetu, o katerem mu je pripovedovala njegova mati, "civilizirana" ženska, ki je po nesreči zanosila in ostala v rezervatu. Johna ta svet razočara in si v njem ne želi živeti:
Divjak zase zahteva pravico, da je lahko nesrečen.A jaz nočem udobja. Jaz hočem Boga, hočem poezijo, hočem resnično nevarnost, hočem prostost, hočem dobroto. Hočem greh (233).
Tisto, kar naredi človeka je veliko več, kot samo genski zapis. John Divjak je živel v obeh svetovih, "civiliziranem" in "neciviliziranem", zato se je lahko sam odločil, kakšno življenje se mu zdi vredno živeti. "Civilizirani" ljudje Svetovne države, so bili ustvarjeni, vzgojeni in prilagojeni za življenje kot le eno izmed kolesc v družbi. Odvzeta jim je možnost izbire in v bistvu so tako zreducirani na sužnje, njihova sreča pa je zgolj suženjska sreča, saj zaradi svoje preddoločenosti nimajo niti osnovne svobode ali svobodne volje.
Precej srhljiva predstava prihodnosti.
Srhljiva pa je tudi z vidika strastnih bralcev, saj je v Svetovni državi branje leposlovja prepovedano, zbujalo naj bi namreč preveč občutkov, strasti in skratka povzročalo nestabilnost. Krasni novi svet? Ne, hvala