Bralni izziv 2015 - Melrose

Na tem forumu se nahajajo vsi potekli in aktualni bralni izzivi.

Moderator: The Book Crusaders

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

Bralni izziv 2015 - Melrose

PrispevekNapisal/-a Melrose » 29 mar 2015, 12:19

Ok, grem se še jaz tale izziv. Upam, da me to spodbudi, da preberem kaj več, kot sem v zadnjih 6 mesecih. :(
<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

NALOGE:
1) Izšla pred več kot 10 leti (3 točke)
2) Ena beseda v naslovu (2 točki)
3) Avtor, mlajši od 30 let (3 točke)
4) Lepa platnica (1 točka)
5) Dogajanje v kraju, ki si ga želiš obiskati (2 točki)
6) Dogajanje v Evropi (2 točki)
7) Vijolična platnica (3 točke)
8) Romantika (2 točki)
9) Več kot 400 strani (3 točke)
10) Uspešnica, ki je še nisi prebral/a (1 točka)
11) Knjiga, ki jo že imaš doma (3 točke)
12) Kriminalka ali grozljivka (2 točki)
13) Po lastni izbiri (1 točka)
14) Znanstvena fantastika (2 točki)
15) Drugi del poljubne serije (3 točke)
16) Od nekdaj si jo želiš prebrati (1 točka)
17) Knjiga, ki si jo enkrat že prebral/a (3 točke)
18) Fantazija (2 točki)
19) Knjiga, ki je dobila kakšno nagrado (3 točke)
20) Knjiga, ki bi jo moral/a prebrati v šoli (2 točki)
21) Dogajanje v gorah ali na snegu (2 točki)
22) Po priporočilu nekoga iz Bralnice (1 točka)
23) Izšla leta 2015 (3 točke)
24) Tvoj priljubljen avtor (2 točki)
25) Resnična zgodba (3 točke)
Nazadnje uredil/a Melrose dne 06 dec 2015, 19:18, skupaj urejeno 7 krat.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

The Fellowship of the Ring

PrispevekNapisal/-a Melrose » 07 apr 2015, 14:45

Knjiga, ki je izšla pred več kot 10 leti (3 točke)


Naslov: The Fellowship of the Ring (The Lord of the Rings #1)
Avtor: J R R Tolkien
Goodreads
Prebrano: 7. april 2015
Ocena:
Komentar: Od te knjige (in serije na sploh) sem imela res visoka pričakovanja. Glede na to, da je svetovna klasika, in da se počutim, kot da je samo še jaz nisem prebrala, sem res upala na nek literarni spektakel. Žal ni bilo tako.
Ideja sama po sebi je sicer odlična in res originalna (ampak če to knjigo bereš za kup drugimi modernejšimi, se zdi, da ni tako - LotR je bil navdih res mnogim), ampak mi je dala občutek ene zataknjene kasete. Po eni strani je 5 strani opisovala drevje in hrano, po drugi so pa 2 tedna potovanja skozi dali v 3 vrsticah. Bolj bi mila bila všeč, če bi bila časovno bolj konsistentna.
Kar se tiče likov, nimam preveč pripomb, vsak ima svoje pozitivne in negativne lastnosti, kar je čisto vredu. Malo me moti Sam, ki je kot nek zaljubljen cucek/sluga. Obnaša se, kot da je Frodo en bog, dejansko je pa Sam veliko boljši lik kot Frodo. Na Gimlija in Legolasa sem velikokrat kar pozabila, ker imata mogoče vse skupaj po stran ali dve dialoga. Škoda, film mi je bil, vsaj kolikor se ga spomnim, glede na to, da sem ga gledala kakih 10 let nazaj, bolj všeč.
Končno se je začelo zapletati, čeprav so že sedaj tako daleč, da ne vem, kaj bosta prinesli še naslednji dve knjigi. Vsekakor bom brala naprej, ampak z veliko manjšimi pričakovanji, ker se mi zdi, da bom tako v seriji uživala veliko bolj.
Nazadnje uredil/a Melrose dne 12 maj 2015, 20:25, skupaj urejeno 3 krat.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

The Shining Girls

PrispevekNapisal/-a Melrose » 08 apr 2015, 18:24

Kriminalka ali grozljivka (2 točki)


Naslov: The Shining Girls
Avtor: Lauren Beukes
Goodreads
Prebrano: 8. april 2015
Ocena:
Komentar: To knjigo berem že od poletja 2014. Ne zato, ker je tako slaba... Takrat me je takoj potegnila, potem so pa stvari prišle vmes in se je zataknilo. Ni bila tako zelo dobra, da bi me pograbila kdaj kasneje, a vseeno sem bila odločena, da jo končam. V trenutnem navdihu za branje sem jo končala predvsem zato, da jo zaključim.
Knjiga je super, kar se tiče ideje - izjemno originalna ideja, ki, če prebereš povzetek, takoj razjasni vse datume in imena v knjigi. Če ga ne, tako kot ga nisem jaz, potem pol knjige nimaš pojma, kaj za vraga se dogaja. Redko berem povzetke, ker sem rada popolnoma presenečena. No, tukaj je bilo to v taki meri, da sem se izgubila...
Kakorkoli, ko se enkrat navadiš na vse like, na menjavo časov, na dejanja, ki se bodo zgodila, in jih ločiš od tistih, ki so se že, je zanimivo branje. Stil pisanja je nekaj posebnega in se ga nikakor nisem mogla navadit, pa ne samo zaradi zasnove knjige in poglavij, na splošno je nekaj tako zelo posebnega, da je težko brati na dušek, se mi zdi. Kljub temu sem zadnjih sto strani prebrala točno tako - na dušek. Trajalo je res dolgo, da je knjiga postala dovolj zanimiva, a konča se veliko bolje, kot se začne, zato sem kar zadovoljna, da se nisem vdala po začetni zmedi.
Konec je precej Hollywoodski, začetek pa nekaj povsem zmešanega, zato sem dala knjigi 4 zvezdice, čeprav je bila določitev težka. Vsekakor je bila to izkušnja, ki je še dolgo ne bom pozabila.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

Kakorkoli

PrispevekNapisal/-a Melrose » 24 jun 2015, 13:09

Ena beseda v naslovu (2 točki)


Naslov: Kakorkoli
Avtor: Polona Glavan
Goodreads
Prebrano: 24. junij 2015
Ocena:
Komentar: Kakorkoli je bilo rojstnodnevno darilo, zato sem se je sploh lotila. Nisem povsem prepričana, če bi drugače izbrala in prebrala to knjigo. Prvič je slovenska, in čeprav sem si rekla, da je čas, da preberem več domače literature, me ta ne vleče preveč, in drugič, ljubezenske težave srednješolske mularije so mi res nezanimive.
K sreči je opis knjige dvodelen, kjer se drugi del nanaša na socio-težave v Sloveniji, s katerimi se soočita 'junakinji' knjige. Odločena, da knjigi dam priložnost, sem se potopila vanjo.
Začela se je super, čeprav mi stil pisanja ni bil povsem všeč - preveč je olepšan, razvlečen... ne znam niti konkretno razložit. Knjiga bi bila lahko vsaj tretjino krajša, pa bi vseeno povedala vse, čisto enako. Vseeno sem z zanimanjem brala, kaj bo doletelo Aljo in Lili. Alja mi je bila precej všeč - mogoče sem se z njo lažje poistovetila, ker je študentka. Lili je bila druga zgodba. Kmalu mi je začela it resno na živce, prvič zaradi njenega raztresenega načina mišljenja (poglavja so napisana izmenično in se že takoj opazi urejenost Aljine in kaos Lilijine pripovedi), drugič pa, ker je bla pač res tečna. Mogoče je bila zato tipična srednješolka oziroma najstnica, ampak mi je bila res nemogoča.
Ljubezenske zgodbe so spet ena velika težava. Zavzemajo večino knjige - tisti socio-problemi so dokaj obstranska zgodba, ki bi bila vredna biti v ospredju. Vse je bilo tako pravljično, osladno, polno enih 'lubijev' in podobnega, da sem ves čas vestno zavijala z očmi.
Dejansko je to moj edini velik problem s knjigo - da je vse tako idealno in pravljično, da vse laufa (čeprav imata punci težave in da je tema knjige resna) in da je knjiga tako nabito polna enih hardcore stereotipov, da se vprašaš, kaj je to za en pravljični svet. Mogoče je bil vse skupaj neko kopičenje lažne varnosti, ker je konec totalno bombastičen.
Šele ko se ljubezenski del in problematični del zgodbe spojita v eno, postane vse skupaj izredno napeto in zanimivo. Tematika je super, težka, ampak je treba, da se o njej naglas govori. Vidimo dva pola, vsak po svoje razumljiv in vsak po svoje napačen, en zaradi 'zaplankanosti' in drugi zaradi neke utopične ideje. Vidimo lahko, kako silovito trčita skupaj, kar potem vodi v absolutno apokaliptičen konec knjige - moj najljubši del.
Kljub vsemu sem vesela, da sem knjigo končala. Ni slaba, lahko bi bila pa tudi precej boljša. Vseeno jo priporočam v branje. Nekje sem zasledila, da je bila predlagana za maturo, kar je po mojem kar fina ideja.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

Artificial Absolutes

PrispevekNapisal/-a Melrose » 05 jul 2015, 21:25

Avtor, mlajši od 30 let (3 točke)


Naslov: Artificial Absolutes
Avtor: Mary Fan
Goodreads
Prebrano: 5. julij 2015
Ocena:
Komentar: Začetek zgodbe hitro preide v akcijo, ki kmalu sledi v beg in lov po vesolju. To me je k branju pritegnilo v nekaj minutah, a se mi je sprva zdelo, da bo to tudi vse, kar bo knjiga ponudila. Opisovanja je zelo malo, zato sem si stežka predstavljala svet in like v njem, obenem pa še sledila samemu dogajanju, ki je vsebovalo vse več akcije.
K sreči to ni vse, kar ima knjiga pokazati. Stvari se hitro začnejo stopnjevati in vsak nov zaplet je boljši od prejšnjega. Akcije je skozi knjigo ogromno, kar je prijetno za branje, a se mi je čez čas zdelo rahlo ponavljajoče, vključno z dejanji likov, ki so sicer precej všečni.
Kljub temu sem v branju zelo uživala, saj se je knjiga, ki se je sprva zdela zelo predvidljiva, kmalu razpletla v povsem nepričakovan potek dogodkov. Čeprav se mi zdi, da ima zgodba nekaj "verjetnostnih lukenj" (vem, da gre za znanstveno fantastiko, a me je zmotilo, da nekaj stvari nima ravno veliko smisla), se mi je zdela precej originalna. Kljub začetni negotovosti sem dve tretjini knjige z užitkom prebrala kar se je dalo hitro. Absolutno bom nadaljevala z drugim delom, ki me že čaka na nočni omarici.
Ne glede na nekaj manjših pripomb mi je knjiga pomagala premostiti slab bralni zagon zadnjih nekaj mesecev.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

White Space

PrispevekNapisal/-a Melrose » 18 jul 2015, 17:52

Dogajanje v gorah ali na snegu (2 točki)


Naslov: White Space
Avtor: Ilsa J. Bick
Goodreads
Prebrano: 18. julij 2015
Ocena:
Komentar: White Space je bila knjiga, ki je leta 2014 prišla na bralne sezname mnogih. Vsi s(m)o jo težko čakali, in ko sem jo končno vzela v roke, sem bila polna pričakovanj. Malo čudno se mi je sicer zdelo, da je veliko ljudi ni končalo, a sem si rekla, da bom o kvaliteti odločala sama.
Danes mineva točno 7 mesecev od začetka branja te knjige, in samo srečna sem, da sem prišla do konca. To je edino pozitivno čustvo, ki ga čutim ob tem literarnem delu. Knjiga je polna neke nuje, nekih pričakovanj in napetosti, ki komajda dosežejo medel vrhunec proti koncu knjige. Polna je nerazumljivih in nepojasnjenih pojmov, liki v knjigi mejijo na nočno moro. Eni imajo super moči, drugi ne, v kakšnem svetu se nahajajo, pa niti ni jasno. Tej zmešnjavi dodamo sneg, meglo, nesrečo, pošasti, mrtvo najboljšo prijateljico, ki jo vsi hitro pozabijo, in pripoved brez glave in repa, pa ne vemo več, kaj beremo. In zakaj.
Niti konec knjige ne ponudi neke jasnosti, nekega odrešenja oziroma razpleta. Zadnjih par strani je bilo sicer veliko bolj zanimivih, a kljub temu brez smisla.
Nit ne vem, zakaj sem končala; zdelo se mi je škoda pustit knjigo prezgodaj, ker mogoče še bo kaj. Ko prideš na 40 %, si že kar daleč, prostora za izboljšanje je še nekaj... Ko si na 60 %, si preblizu koncu, da bi nehal... Ko si na 80 %, pa še malo stisneš zobe, in si končal. In potem se vprašaš, če je bilo vredno.
Odgovor je ne.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

Outlander

PrispevekNapisal/-a Melrose » 20 avg 2015, 14:22

Dogajanje v kraju, ki si ga želiš obiskati (2 točki)


Naslov: Outlander
Avtor: Diana Gabaldon
Goodreads
Prebrano: 13. avgust 2015
Ocena:
Komentar: Danes viden že skoraj kot klasika, roman Outlander postreže z marsičim. Žal je bilo malo stvari po mojem okusu. Knjigo so menda prebrali že skoraj vsi in njihove mame, zato sem se je tudi lotila - radovednost, stalna izpostavljenost, in seveda serija na televiziji, o kateri vsi govorijo. Žal sem bila hudo razočarana. Mogoče je k temu pripomogla avdio knjiga, format, ki mi res ne ustreza, ampak sama zgodba je dokaj šibka.
Kje sploh začeti? Claire je kot glavni lik dokaj nadležna, kar predstavlja veliko težavo. Z glavnim likom si ves čas v stiku, in če je zgodba v 1. osebi, še na toliko bolj globoki ravni. Če je lik nadležen, je nemogoče uživati v branju. Motila me je s svojim stalnim skakanjem med nemočno žensko, ki potrebuje princa, in nekom, ki je močan, samostojen in več kot sposoben skrbeti sam zase. Tudi ostali liki me niso preveč prepričali - Jamie je enako neodločen kot Claire. Po eni strani je pravi mačo, ki se že ne bo pustil ženski, da ga postavi na svoje mesto, po drugi strani pa je nek napreden srednjeveški moški, z globokimi čustvi in spoštovanjem do nežnejšega spola... ki mu kljub temu ni težko dvigniti roke nad populacijo, katere zaščitnik naj bi bil v znak časti. Blergh... Vsaj zlobci so bili takšni, kot se zagre.
Potem je tu sama zgodba, ki je res plehka. Gre za neko prisilno dogajanje, ustvarjanje težav, ki to niso, problemov, ki se razrešijo tako hitro, da je bil ves napor za ustvarjanje dramatičnosti odveč... Po eni strani se zgodi preveč - ogromno krajev, ljudi, podzgodb in zapletov, ki pa ne pripomorejo veliko k celoti. Na koncu si samo še bolj zbegan nad vsem, kar se je zgodilo. Tudi romanca sama je bila absolutno neumna - temeljila je skoraj povsem na telesni privlačnosti, na ugibanjih in strahovih glavne junakinje, ki kljub temu, da pristane v srendjem veku, skoraj ne trene z očesom nad dejstvom, da potuje skozi čas!
Pisanje je bilo dokaj zanimivo, a tako razvlečeno in olepšano, da je bilo že preveč. Kljub temu je zgodba velikokrat preskočila ne samo dneve, ampak celo tedne in mesece, s tem pa dala občutek, da nekaj manjka.
Kakorkoli že, ni me navdušila, 2 * pa dobi zgolj zato, ker sem jo končala. Kljub vsemu me je ves čas zanimalo, kaj se bo še zgodilo, predvsem pa me je mikala Škotska - pokrajina polna skrivnosti in neverjetne zgodovine, ki kar kliče po potovanjih. Verjetnost, da berem serijo še naprej, pa je res majhna.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

Synthetic Illusions

PrispevekNapisal/-a Melrose » 20 avg 2015, 14:59

Drugi del poljubne serije (3 točke)


Naslov: Synthetic Illusions
Avtor: Mary Fan
Goodreads
Prebrano: 20. avgust 2015
Ocena:
Komentar: Drugi del v seriji Jane Colt me je navdušil, tako kot prvi. Morda še bolj. Dogajanja ne manjka - tako kot na začetku serije tudi nadaljevanje postreže s streljanjem, begom, lovom, mučenjem ipd., ki bralcu pospeši ritem srca. Sicer ne znam točno oceniti, kaj mi je bilo pri drugi knjigi bolj všeč kot pri prvi, a občutek imam, da je tako.
Tudi drugi del ima skrivnosti, zanimive razplete in nepričakovane dogodke. Nekaj novih likov, ki so mi osebno takoj postali všeč, nekaj starih, o katerih izvemo nekaj več... In konec, ki sicer postreže z neke vrste razpletom, a težav še zdaleč ni konec.
Liki so močni, svojeglavi, pogumni in neumni. 'Temna stran' je res temna, da se ti naježi koža. Reakcij pri branju ne zmanjka, knjiga pa povzroči, da s koncem hočeš še več. V tem delu je bil poudarek na romanci večji, kar bi me običajno motilo, a Fan ne pretirava in zna vse skupaj odlično vpeti v akcijo, kjer se romantični del in sci-fi del knjige odlično prepletata.
Komaj čakam več!

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

Rehabilitation

PrispevekNapisal/-a Melrose » 06 dec 2015, 19:01

Po lastni izbiri (1 točka)


Naslov: Rehabilitation
Avtor: C. B. Stone
Goodreads
Prebrano: 25. september 2015
Ocena:
Komentar: To knjigo sem dobila od avtorice, vzela pa sem jo zaradi osnutka. Obljubljal je namreč zanimivo in kompleksno distopično zgodbo, ki pa žal ni bila ne eno in ne drugo. Dejansko lahko rečem, da je opis knjige zavajajoč, saj zelo malo izvemo o svetu, v katerem se zgodba odvija. Zakaj je tako, s kakšnim razlogom in za kakšne cilje, skoraj ne zvemo - opisov v knjigi je premalo. Knjiga je prekratka za idejo, ki jo želi predstaviti bralcu, v njej je malo akcije, malo zapletov, pa še ti so šibki, potek zgodbe je prehiter in rešitev za probleme je skoraj instantna. Mogoče več zvemo v nadaljevanju serije, ki bi mogoče koga zanimal, saj je začetek s to knjigo kar obetaven, a sama po sebi je knjiga precej šibka.

Uporabnikov avatar
Melrose
Fairy
Prispevkov: 217
Pridružen/a: 06 avg 2012, 19:45

The Martian

PrispevekNapisal/-a Melrose » 06 dec 2015, 19:09

Uspešnica, ki je še nisi prebral/a (1 točka)


Naslov: The Martian
Avtor: Andy Weir
Goodreads
Prebrano: 5. november 2015
Ocena:
Komentar: Počasen začetek s čisto preveč matematike za moje anti-matematične možgane se razvije v res super zgodbo. Knjiga je fantastična, tako v smislu tematike kot zgodbe. Vedela sem, da knjiga ne bo slaba, a da mi bo tako všeč, me je res presenetilo. Napisana je v super stilu - dokaj pogovorno, smešno, podkrepljeno z dejstvi, kar mi je bilo najbolj všeč, obenem pa polna dogajanja, ki te proti koncu popolnoma prevzame, da končaš kar se da hitro. Glavni lik je po eni strani nekdo, s katerim mnogi nimamo veliko skupnega, a vseeno tak, da ga razumemo na človeški ravni. Je smešen in pomaga, da ima knjiga lahek ton kljub slabim okoliščinam. Raznolikost likov (ki v filmu komaj obstaja ...), njihove dokaj netradicionalne vloge in dinamika so poskrbeli, da so mi bili večino časa vsi všeč, kar je zame prava redkost. Predvsem pa sem bila zadovoljna, da je konec dober, a ne holivudsko pocukran (kakor v filmu, ewwwww). Knjiga mi je v mislih ostala še dolgo po tem, ko sem zaprla platnico.


Vrni se na

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov

cron