Mož, ki je računal
Knjigo prispeval/a:
by_sas

Mož, ki je računal

The Man Who Counted

4.8/5 · 2 oceni

Ko je bila Grčija še poganska, je tamkaj živel učenjak Pitagora. Ko ga je eden od učencev vprašal, katere sile gospodujejo človeški usodi, je odgovoril: »Svetu vladajo števila!«
Citat, ki na kratko opiše, o čem govori knjiga. O veliki ljubezni do števil ter njihovega preobračanja, zakonitosti, lepoti.
Malba Tahan (psevdonim), avtor knjige, je brazilskegi pisatelj in matematik. Glavni junak dela je Beremiz Samir, preprost pastir in globoki mislec. Beremiz pa ni samo računar: matematika bi se lahko imenovala znanost, ki nam hkrati odkriva brezmejni svet števil in magijo življenja. Z duhovitostjo ter poštenostjo razrešuje matematične zanke in z magijo matematike rešuje življenjske dileme.
Kako poravnati spor med tremi brati, ki jim je oče zapustil petintrideset kamel: prvemu pol, drugemu tretjino, tretjemu pa devetino?
Kako s štirimi štiricami zapisati vsa števila od nič do deset?
Le kako živeti brez ljubezni in vzdržati brez svobode?
Ob branju nas pogosto zamika, da bi vzeli v roke papir in svinčnik – vendar knjiga ni le zbirka matematičnih nalog z rešitvami, marveč tudi zanimiva zgodba, v kateri se na nevsiljiv način podane zgodovinske in matematične resnice prepletajo z elementi pravljice. Zgodba je postavljena v - za slovenskega bralca - eksotično okolje Bližnjega vzhoda, kar se ujema tako z matematičnim kot s pravljičnim kontekstom. Ves čas nas spremlja boj dobrega z zlim, pri katerem zmagajo plemeniti nameni in pozitivne vrednote.
Skozi osvetljevanje povezav matematike z drugimi znanji bralcu s svojim širokim znanjem in razmišljanjem pokaže, kako blizu duhovnosti, domišljiji, poeziji ali ljubezni je lahko matematika, če le znamo nanjo gledati s pravimi očmi in brez predsodkov.

0
2
1

Kupi to knjigo

15,48 EUR
Več o ponudbi
Cena v spletni trgovini se lahko razlikuje od cene, ki smo jo zasledili in zapisali. Podatki so bili nazadnje posobljeni 19. 02. 2020 12:02:26
Book Depository

Komentarji in ocene

Pridruži se Bralnici
Oceni in komentiraj knjige, jih shrani na svoj seznam priljubljenih, sodeluj na forumu in se druži z ostalimi člani.
Pridruži se zdaj
by_sas
21. 02. 2017 ob 12:16:21
5 od 5 zvezdic
monique
06. 02. 2017 ob 09:34:16
4.5 od 5 zvezdic
Book Depository