Visoška kronika
Knjigo prispeval/a:
Sparrow

Visoška kronika

3/5 · 5 ocen

Roman je postavljen v 17. stoletju na Visoko nad Škofjo Loko. Zapisovalec kronike je Izidor Kalan-PRAVILNO: Khallan. Izidor pripoveduje o svojem očetu Polikarpu Khallanu, o njegovi trdi osebnosti, o tem, kako si je posestvo pridobil z zločinom. Polikarp se je namreč bojeval v 30-letni vojni in je s sovojakoma Lukežem in Joštom Schwarzkoblerjem ukradel vojaško blagajno. Plen si naj bi razdelili, vendar je Polikarp Lukeža ogoljufal, Schwarzkoblerja pa ubil. Kupil je obe visoški kmetiji, Lukeža pa vzel za hlapca. V zakonu sta se mu rodila dva sinova; Izidor in Jurij. Izidor se je izučil kovaštva, Jurija pa so poslali v jezuitsko šolo v Ljubljano, a so ga tam po štirih letih zavrnili.

Ko je bil Izidor star 26 let, mu je oče povedal, da ga je namenil za dediča in mu za nevesto izbral Margareto Wulffingovo iz Davče, ki je bila Izidorjeva sestrična. Kmalu zatem je na Visoko prišla stara Pasaverica in prosila za prenočišče. Svojo življenjsko zgodbo je povedala Izidorju in očetu. Povedala je, da je morala z doma za zaslužkom, da bi preživljala svojo vnukinjo, hčer svojega sina, saj so njenega moža Jošta Schwarzkoblerja našli umorjenega blizu domače vasi pri Passauu. Preklela je morilca svojega moža, Polikarp pa je obnemel in padel na tla. Drugo jutro je Pasaverica umrla.

Oče Izidorju pove vse, kar je prikrival in mu naročil, naj prekine zaroko z Margareto in odide na Nemško po Agato ter se z njo poroči, če ga bo hotela za moža, v nasprotnem primeru naj ji izplača polovico od obeh kmetij. Zatem Polikarp umre.

Z Agatinim prihodom se je začelo na Visokem novo in uspešno življenje. V Agato, ki je namenjena za ženo Izidorju, se poleg Izidorja zaljubita tudi njegov brat Jurij in Maks Wulffing, brat nekdanje Izidorjeve zaročenke Margarete, ki je na Visokem služil kot hlapec. Ker je Agata Maksa zavrnila s kljufuto, se ji je ta maščeval tako, da jo je obtožil čarovništva in to naznanil na loškem gradu. Na binkošti (3. junija) so prišli na Visoko biriči in odgnali Agato v Loko.

Izidor je šel na loški grad, da bo glede Agate govoril s škofom Janezom Frančiškom (po domače), ki je tiste dni prišel v Š kofjo Loko. Škof ga vpraša, ali veruje v čarovnice. Izidor je odgovoril, da veruje. Na koncu mu škof pojasni, da bodo poskusili z vodo in če Agata na kateri koli način pride živa iz vode, je njena nedolžnost dokazana.

Sodbo so pripravili pod mestom, ob sotočju obeh Sor. Sodniki so zaslišali Izidorja in Jurija. Jurij je pričal, da ne veruje v čarovnice, saj še nobene ni videl. Naslednji dan ob enajstih dopoldne se je začel preizkus z vodo. Agata je zabredla v vodo, ko pa jo je spodneslo in je izginila pod gladino, je Jurij skočil v vodo in jo rešil. Njeno nedolžnost je potrdila še Margareta, ki je pričala proti bratu Maksu. Agata kasneje očita Izidorju, ker se ta ni zavzel zanjo in je celo verjel, da je čarovnica. Domov jo je na konju peljal Jurij in Izidor je spoznal, da jo je izgubil zaradi svojega greha.

Agata je bila v postelji mesec dni. Nato je Izidor njej in Juriju izročil obe posestvi in odšel na vojsko. Sam si je vzel le gornjo hišo in toliko denarja, kot bi ga moral dobiti brat Jurij. Leta 1695 sta se Jurij in Agata poročila, dve leti kasneje pa se Izidor vrne iz vojske.

Poškodovanemu Izidorju je prišla streč Margareta Wullfingova, ki je še vedno gojila čustva do njega. Tako se z njo Izidor tudi oženi. Izidor je umrl 20. decembra 1710.

Izidorjev sin Georgius Postumus, ki se je rodil po očetovi smrti, je pripisal, kaj se je v tem času zgodilo na Visokem. Leta 1716 je kužna bolezen pobrala gospodarja Jurija in najstarejšega otroka. Na Visokem živita obe materi, Jurijeva hči Suzana in on, Izidorjev sin. Dve leti starejša sestrična ga včasih preseneti s pogledom, ki skoraj ni dovoljen med najbljižjimi sorodniki. On pa si želi posvetiti oltarju in opravljati službo za duše tistih, ki so na visoškem dvorcu umrli pred njim in še vedno iščejo božjega usmiljenja.

0
9
1
Book Depository

Komentarji in ocene

Pridruži se Bralnici
Oceni in komentiraj knjige, jih shrani na svoj seznam priljubljenih, sodeluj na forumu in se druži z ostalimi člani.
Pridruži se zdaj
Rebecca
08. 10. 2017 ob 13:06:44
4 od 5 zvezdic
Marky
07. 10. 2017 ob 15:25:56
5 od 5 zvezdic
volkulja
14. 05. 2015 ob 09:25:15
4 od 5 zvezdic
Leslie
19. 01. 2014 ob 12:29:49
0.5 od 5 zvezdic
narcissa
21. 12. 2013 ob 13:54:19
1.5 od 5 zvezdic