Zakaj diete ne delujejo?!
Knjigo prispeval/a:
Ever

Zakaj diete ne delujejo?!

5/5 · 1 ocena

V knjigi boste dobili odgovore na to, zakaj se diete niste mogli držati oz. zakaj ni delovala; kaj se skriva v ozadju želje po hrani tudi, kadar nismo lačni; kaj lahko ˝vzamemo˝ namesto hrane in kako lahko zaživimo tako, da bomo zadovoljni s sabo, s svojim načinom prehranjevanja in v skladu z našim naravnim ritmom oz. intuicijo.

Otroci se igrajo, ko so lačni, nekaj pojedo, nato stečejo nazaj k igri.
Odrasli pogosto jemo namesto ˝igre˝ oz. nečesa, kar bi nam prineslo zadovoljstvo, užitek in vzbudilo našo radovednost.

Knjiga temelji predvsem na lastnem preizkušanju kaj nam odgovarja ter spodbuja, da raziskujemo sebe, se čudimo sebi in se učimo - od sebe.
Tudi, če nam nekdo natančno opiše kako je čutiti vodo, to ne more doseči izkušnje, ki jo imamo, ko vanjo stopimo sami.
Zato je knjigi priložen tudi delovni zvezek, kamor lahko zapisujete svoje ideje ter s katerim si lahko pomagate pri izpolnjevanju tedenskih nalog.

Glavni vir črpanja idej za knjigo so lastne izkušnje avtorice, pa tudi psihološka, psihoterapevtska znanja in znanja čuječnosti oz. čuječnega prehranjevanja (ang. mindfulness ter mindful eating)

Večina ljudi je vsaj enkrat v življenju posegla po določeni dieti. In večina diet se je končala neuspešno.

Zakaj? Ker smo želeli shujšati (odpraviti simptome), ne da bi se lotili vzroka, ki tiči ZA našim prekomernim prehranjevanjem.

Zavestno prehranjevanje je tako učinkovita alternativa dietam. Je iskanje odgovorov na raznovrstna vprašanja (npr. Zakaj jem, čeprav nisem lačen/-a? Zakaj si želim sladkarij ravno SEDAJ? Kaj bi lahko ˝vzel/-a˝ namesto hrane? Kaj je moja resnična potreba? ipd.).

Učenje Zavestnega prehranjevanja torej ni le učenje drugačnega pristopanja k hrani ter prehranjevanju, temveč je v dobršni meri tudi spoznavanje nas samih – naših misli, čustev, čutenja in vzorcev delovanja. Je torej proces osebnostne rasti, ki nam koristi na vseh področjih našega življenja in je proces vnovičnega vzpostavljanja NARAVNEGA RITMA s samim seboj.

Delovni zvezek je namenjen lažjemu ter diskretnejšemu beleženju lastnih opažanj, misli, spoznanj ter enostavnejšemu izpolnjevanju tedenskih ter drugih, posamičnih nalog. Zaradi majhnosti in priročnosti ga lahko nosite tudi s seboj ali, če vam to ne ustreza, opažanja zabeležite doma.

0
0
0
Book Depository

Komentarji in ocene

Pridruži se Bralnici
Oceni in komentiraj knjige, jih shrani na svoj seznam priljubljenih, sodeluj na forumu in se druži z ostalimi člani.
Pridruži se zdaj
Nika Jurčič
19. 12. 2017 ob 13:02:26
5 od 5 zvezdic
Book Depository